Een ruw ontwaken was het voor de opvarenden van de ferrieboot Norman Atlantic, die voor de ferriemaatschappij ANEK de verbinding tussen Patras en Ancona verzorgt. Ik kan me voorstellen dat een aantal onder u die trip al wel eens gemaakt hebben. Het schip had een tussenstop gemaakt in de haven van Igoumenitsa en was dan langs de noordkust van Kerkyra (Korfoe) verder op weg naar Ancona. 478 opvarenden waren er aan boord. Omstreeks 5:30u Griekse tijd brak er brand uit aan boord van het schip, waardoor het de facto stuurloos was, en lag te dobberen in zee, bij een windkracht van 9 Beaufort, terwijl het bijzonder hard regende en soms hagelde.

Miltiadis Varvitsiotis

Miltiadis Varvitsiotis

De bevoegde minister van Scheepvaart, Miltiadis Varvitsiotis, vond het wel nog nodig om zijn afspraak na te komen en om te verschijnen in een televisiestudio. Hij was zo blij dat hij ook nog eens op TV mocht komen, dat hij dat ook gauw nog even in een tweet vermeldde, tussen al het rampennieuws door. De reddingsoperatie aan Griekse kant coördineren, is belangrijk werk, maar je kunt er toch moeilijk een televisie-optreden voor laten liggen, nietwaar?

De Norman Atlantic volgens NERIT

De Norman Atlantic volgens NERIT

Voor de Griekse televisiezenders was het alle hens aan dek (u vergeeft me de woordspeling) vandaag: overal waar men correspondenten had, werden die ingezet. De openbare omroep staatstelevisie NERIT bleek niet tegen de taak opgewassen. Niet alleen heeft de zender geen plaatselijke correspondenten meer (wat wel het geval was bij ERT), maar de officiële openbare zender van Griekenland had niet eens beelden die konden worden overgekocht door andere buitenlandse zenders. NERIT deed het met beelden van CNN en van RAI.

Is dit 'm dan misschien?

Is dit ‘m dan misschien?

En liet beelden zien van het brandende schip. Alleen was dat niet de Norman Atlantic, maar wel een Italiaans schip dat in 2009 was uitgebrand. Een paar uur later kwam een beeld van een ander schip, zonder onderschrift. Misschien was dit wel de Norman Atlantic? Maar ook dat bleek niet het geval te zijn.  Voor de derde keer in evenveel dagen bleek de Griekse BBC te kort te schieten in zijn taak: de burger voor te lichten op een objectieve en duidelijke manier.

De privézender MEGA was er dan weer in geslaagd om met passagiers te spreken. Het schip lag weliswaar in Italiaanse wateren, maar was blijkbaar nog dicht genoeg bij de Griekse kust om een signaal van een Griekse telecomoperator op te pikken.

entoli

Onder orders van Samaras

Op de zender SKAI bakten ze het weer lekker bruin. Daar werd gekopt, om 10 uur vanochtend al, dat er 5 helikopters en een C130 vliegtuig naar de plaats van de ramp waren gestuurd, onder orders van premier Samaras. En dat terwijl de reddingsoperatie werd geleid door de Italiaanse marine.

Critici zeggen dat SKAI hiermee probeert een sterk imago van de premier te scheppen, in aanloop naar de verkiezingen. Niet is toevallig in de media. Ook niet het feit dat er nergens werd vermeld van welke maatschappij het schip is. Iedereen gaat er in Griekenland vanuit dat het om een Italiaans schip gaat. Wat ook het geval is. Maar het schip is geleast door ANEK Lines, de ferriemaatschappij die in handen is van de steenrijke familie Vardinoyiannis. U herinnert zich misschien nog wel dat deze familie eigenaar is van een olieraffinaderij en dat ze in oktober 2013 de militaire optocht tijdens de nationale feestdag met brandstof heeft gesponsord. Vardinoyiannis heeft familiebanden met de familie Kefaloyiannis, die 2 parlementsleden hebben bij Nea Dimokratia. 1 van die 2 is minister van Toerisme. Maar dat slechts terzijde.

De persverantwoordelijke van Nea Dimokratia bleek familie aan boord van de Norman Atlantic te hebben. Die kwam aan het woord en kreeg nog een mooie aanleiding om de leiderscapaciteiten van de Griekse premier in de verf te zetten.

Maar genoeg kritiek: uiteindelijk gaat het om de opvarenden van het schip. Jammer genoeg wordt er op dit moment al 1 dode betreurd. Van de 478 opvarenden zijn er om 19 uur plaatselijke tijd al 158 gered en met Super Puma helikopters aan boord gebracht van schepen die in de buurt liggen. De Griekse luchtmacht heeft 2 van die Super Puma helikopters ingezet, van de 12 die ze in dienst heeft. De andere 10 kunnen niet worden ingeschakeld, want de takelmechanismen waarmee de mensen worden opgetakeld, zijn kapot en er is geen geld om ze te herstellen.

De reddingsoperatie zal tijdens de nacht verder gaan. Hopelijk moeten we geen andere doden betreuren.

9 thoughts on “Norman Atlantic

  1. Hopen dat alles goed komt… en wat de takelmechanisme van de pumas betreft geloof ik niks van

  2. Wat er ook van aan is: die mensen in die helikopters doen ongelofelijk werk.

  3. Inderdaad petje af …. Maar hun overste gaan liever op TV beetje Zeveren … En al de rest wat niet deugd …

  4. zag je interview op vrt bruno. schrijnend te vernemen dat schip mankementen vertoonde waarvoor er 10 dagen werden gegeven voor herstelling en alzo toch nog “mocht” varen ! nog schrijnender te horen dat griekenland over 12 helikopters beschikt maar merendeel niet inzetbaar is wegens mankementen, mankementen die door opgelegde besparing in het leger, niet kunnen hersteld worden…

  5. dat ze besparen op iets , dat begrijp, ik gezien de huidige situatie … maar toch niet op iets wat dient om levens te redden … dat ze besparen op op de lonen van die marionetten ….

  6. Metropoliet Ireneos van Kissamos draait zich om in zijn graf. Uitgerekend ANEK?! Opgericht omwille van een scheepsramp in de jaren 1960, veroorzaakt doordat de veiligheidsvoorschriften niet werden opgevolgd (http://en.wikipedia.org/wiki/ANEK_Lines#History)

    Heeeel bitter!!
    Kalà Christoùgenna!

  7. ANEK, in handen van de Vardinoyiannis familie, met heel veel banden met de Griekse regering, en van Piraeus Bank, de grote winnaar van de Griekse crisis. De PR van ANEK wordt trouwens verzorgd door de zoon van Dora Bakoyianni.

  8. ANEK is een van de beste wat betreft veiligheid om niet te zeggen de veiligste …van de Middellandse Zee… dat komt daar van als je bij de Italianen gaat huren … hopen dat ze hun les geleerd hebben grt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *