Vandaag is het Internationale Vrouwendag en ik moet nog steeds denken aan het feit dat de woordvoerder van Gouden Dageraad, Ilias Kasidiaris, op vrijdag is vrijgesproken van de aanklacht die tegen hem was ingediend voor een aanval met als doel het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Ik denk niet dat het nog nodig is, maar voor alle zekerheid toon ik nog even de video met het voorval: een ochtendprogramma waar de neonazi een glas water in het gezicht gooit van Rena Dourou (SYRIZA) die nu prefect van Attica is, en waar hij 4 vuistslagen vol in het gezicht van Liana Kanelli (KKE) verkoopt.

U ziet ook Prokopis Pavlopoulos in het TV-panel, de man die aanstaande vrijdag zal worden ingezworen als de nieuwe Griekse president.

Vrijdag dus, moest de zaak voorkomen. Liana Kanelli zelf had geen klacht ingediend tegen Kasidiaris. Zij hoopte dat de beelden voor zich zouden spreken.

Ilias Kasidiaris werd onder politiebegeleiding voorgeleid. Op weg naar de ingang van het gerechtsgebouw stonden een paar enkelingen te applaudiseren. Op televisie werden de handboeien vakkundig verdoezeld, op dezelfde dag dat alle gegevens van een gesnapte pedofiel voor heel Griekenland te grabbel werden gegooid (maar dat is een andere kwestie). Binnen in de gerechtszaal waren heel wat medestanders van Kasidiaris komen opdagen. Ze probeerden naar verluidt vooral de verdediging, maar ook het slachtoffer (Kanelli) te intimideren. Mensen die kwamen getuigen: een aantal werknemers van de zender ANT1 en journalist Georgos Papadakis, de gastheer van het ochtendprogramma. Rena Dourou was er niet, en Pavlopoulos kwam ook niet opdagen.

Twee dagen voor Internationale Vrouwendag besliste de rechtbank op basis van de videobeelden dat de ernst van de feiten niet kon worden aangetoond. Met andere woorden: er was geen sprake van slagen met het opzet tot zware lichamelijke schade. Kasidiaris had nog kunnen worden aangeklaagd voor een gewone aanval, maar daarvoor was een aanklacht van het slachtoffer nodig, en Kanelli wilde zo ver niet gaan.

Kasidiaris zelf verdedigde zich door te zeggen dat het een onfortuinlijk moment voor hem was en dat hij Kanelli slechts een paar meppen had verkocht, en geen vuistslagen. Hij wilde zich tegen Kanelli wel verontschuldigen, maar enkel als zij zich zelf eerst verontschuldigde.

2 thoughts on “Kasidiaris vrijgesproken

  1. Kasidiaris is niet vrijgesproken. Hij werd vervolgd voor een verkeerd misdrijf. Hij werd vervolgd voor het aanbrengen (of poging tot) van zware lichamelijke schade, wat kan zonder klacht van het slachtoffer. De rechtbank vond echter (wellicht terecht) dat de beelden enkel het aanbrengen van ‘gewone lichamelijke schade’ aantonen. Hiervoor was een klacht van Kanelli vereist. Die deed dat echter niet. Waarom niet?

    Kanelli wist heel goed dat Kasidiaris zo zou vrijkomen – dit geeft haar meer ruimte en redenen om lawaai te maken op de ‘kanalia’ en de (welwillende) pers te misleiden.

    De echte cynicus hier is Kanelli, vrees ik….

  2. Bedankt voor de aanvulling @Hans. Zo is het weer wat duidelijker.
    Dat Kanelli hier uit was op persaandacht, is zeker een feit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.