Eergisteren werd er in de marge van de eurotop een vergadering gehouden, een rondetafelgesprek zeg maar, tussen bondskanselier Merkel, eurogroepvoorzitter Dijsselbloem, europresident Tusk, Frans president Hollande, voorzitter van de Europese Centrale Bank Draghi, Europees Commissievoorzitter Juncker en Grieks premier Tsipras. Bedoeling was om de lont weer eens even uit het Griekse kruitvat te halen, tot iemand anders die daar wellicht weer zal instoppen. Het Grexit- en Graccident-scenario lijkt weer even van de baan, tot iemand weer eens iets zegt waardoor de geruchtenmolen weer aan het draaien gaat, met alle gevolgen van dien. Er was de laatste dagen erg veel wrevel wegens het feit dat de Griekse regering maar geen besparingsmaatregelen neemt, hoewel men daar, aldus verhofstadtGuy Verhofstadt, al maanden zat op te wachten. Voor zover ik kan tellen, is deze regering nog geen twee maanden geleden verkozen. Het toont natuurlijk wel aan hoe weinig geduld er is.

Tijdens het rondetafelgesprek zou Tsipras aan zijn disgenoten gevraagd hebben, en meer bepaald aan Angela Merkel, of er van hem wordt verwacht dat hij alle maatregelen zal nemen die zijn voorganger Antonis Samaras niet heeft genomen. Het antwoord van de bondskanselier was naar verluidt negatief. Dat betekent dus dat Athene volledig zelf de maatregelen opstelt die het zal nemen, en dat de Brussels Group de resultaten van die maatregelen zal beoordelen. Hoe mager het ook moge zijn, het is in ieder geval al iets.

Maar Athene gaat nu wel echt die maatregelen moeten opstellen en toepassen, want de lijst die Varoufakis opgesteld had, was veel te vaag. Hij kan er misschien geen cijfers op plakken, maar Brussel en Berlijn verwachten die cijfers wel. Dat dergelijke cijfers niet meteen een betrouwbare maatstaf zijn, bewijzen de cijfers die het IMF de voorbije jaren had voorspeld voor Griekenland.imf

Maar goed, eigenlijk gaat het me op dit moment niet zo meteen over deze rondetafel. Ik vrees dat het hele gedoe gewoon blijft verder strompelen, zonder al te veel concrete vooruitgang. Midden april zal er weer onrust zijn, en eind juni nog een keer. Voor de zomer vrees ik dat het woord Grexit nog wel een keer of 2-3 zal vallen.

tsiprasvliegtuig2Ik wilde het eigenlijk hebben over de manier waarop premier Tsipras naar Brussel is afgereisd. Eens te meer nam hij een gewone lijnvlucht en werd hij opgemerkt in economy class, samen met zijn staf. Ik zie het een premier van een ander land toch echt niet doen. Nu is het allemaal best mogelijk dat Tsipras hier een bewuste imagostrategie volgt, maar dan is het er wel een die werkt: hij blijft erg populair bij de Grieken. De reden waarom hij economy class vloog, en niet het vliegtuig voor de premier zelf nam, had te maken met het volgende.

Tsipras had het vliegtuig uitgeleend aan de vrijwilligersorganisatie Χαμόγελο του Παιδιού, een organisatie die zorgt voor de opvang van kinderen van arme gezinnen of kinderen die in de steek zijn gelaten. De organisatie is eerder al wel eens in opspraak gekomen in verband met de kwestie van het blond zigeunermeisje Maria, dat nog altijd niet met haar ouders verenigd is (nu ja, niet met de opvangouders, want het kind heeft zijn biologische ouders nauwelijks gekend).

Een 12-jarig meisje, Despoina, dat leed aan een hersentumor en in het ziekenhuis Aglaia Kyriakou was opgenomen, diende dringend een ingreep te ondergaan en die zou in Hannover moeten gebeuren. Er was haast bij, het kind moest op 20 maart onder het mes, maar er waren geen middelen om het kind in Duitsland te krijgen. En dus besloot het kantoor van de premier om het vliegtuig van de premier ter beschikking te stellen om het kind naar Hannover te brengen. Het pleit voor Tsipras dat hij dat gewoon niet eens heeft gemeld. Je kon het nieuws vinden op de site van Χαμόγελο του Παιδιού.

Daarmee staat deze premier blijkbaar toch dichter bij het volk dan zijn voorgangers. Vorig weekend liet Tsipras zich ook al opmerken door onder meer samen met Yianis Varoufakis (voor zijn illuster interview met Günter Jauch) een hapje te gaan eten in een taverna Pagkrati, een centrale buurt, niet al te ver van de ambtswoning van de premier.

17 thoughts on “Hoe reisde Tsipras naar de eurotop in Brussel?

  1. Wel, dat filmpje deed me goed…
    En het feit dat Tsipre gewoon economy per lijnvlucht vliegt… (Bonusmiles Aleko!)
    Alex en Yani mogen graag op m’n coach komen crashen (al moeten ze wel niet samen komen, of er moet iemand op de luchtmatras kamperen)
    dankje Bruno voor deze post

  2. Er is geen wet die zegt dat een minister niet in een mooi huis mag wonen….Het is toch niet betaald door de staat? De man heeft altijd gewerkt en zijn vrouw komt uit een gegoede familie…so what…hij heeft in ieder geval smaak…

  3. @Ina; dit is helemaal waar en geen speld tussen te krijgen.
    Maar of je hier als minister van financien van een land in dergelijke leefomstandigheden mee te koop moet lopen is op zijn minst twijfelachtig.
    Je zou denken dat zo’n man belangrijkere dingen aan zijn hoofd heeft dan ijdeltuiterij (denk ook aan de reportage in Paris Match).

  4. Sinds wanneer staat dit stulpje te huur ?

  5. Die Paris Match was geen handige zet..had ie beter moeten inschatten. Verder is een zeker gedeelte van de media/jounalistiek natuurlijk naarstig op zoek naar van alles wat hem in een kwaad daglicht kan stellen…

  6. Ook dat is weer helemaal waar, maar verandert natuurlijk niets aan de feiten, waar het om gaat.

  7. Men mag van een politieker verwachten dat hij eerlijk en onomkoopbaar is en het beste met zijn kiezers voorheeft.
    Men mag niet verwachten dat het een heilige is die een gelofte van armoede afgelegd heeft.
    Wie zich stoort aan de eerlijk verworven welstand van anderen, heeft gewoon last van jaloezie.

  8. Kijk niet naar de verpakking en oordeel op basis van inhoud. Wees gerust, er komen zeker nog dergelijke berichten. Het zal eieren lopen worden voor de ploeg Tsipras…

  9. Dat gehannes hiert over die voor de hogere middenklasse Рdoodgewone ̩tagewoning van Giannis en zij well to do echtgenote gaat me nu echt wel vervelen, dat is Telegraaf nivo.Bea schreef het toch al heel duidelijk:

    Bea on 17/03/2015

    Het huis van Varoufakis is het familiehuis van zijn vrouw. Haar vader is een bekende naam in de textielindustrie, een ‘gegoede’ familie, met een neo klassiek huis in de oude wijk rondom de Acropolis. Haar familie woont daar ook, en Varoufakis en zijn vrouw bewonen een verdieping van het huis. Eigenlijk geheel volgens Griekse traditie dus, veel families wonen zo boven elkaar. Er is dus helemaal niets aan de hand, dat huis was er lang voor hij minister werd, alleen was de stijl van de foto’s te glossy, en hij heeft inmiddels zijn spijt betuigd.

  10. Het is toch algemeen geweten dat Janis, internationaal, zijn politieke carriere mag opdoeken (en dit heeft niets te maken met Paris Match, noch met zijn middenvinger-affaire)

  11. @kaliopi. Dat schijnt je op de één of andere duistere manier veel genoegen te bezorgen. Afgunst? Zeker niet zo’n schoon wijf? Om maar eens even helemaal op de roddelbladen toer te gaan, geheel tegen mijn gewoonte in.

  12. Waarom moeten de reacties op elke post de laatste tijd persoonlijk worden? Ik overweeg om reacties gewoon weg te laten. Jammer, want sommigen onder u hebben erg zinnige dingen te zeggen.

  13. Of je sluit ze bij wijze van proef voor 1 maand af. Wilde het net al aangeven maar je gaf zelf de voorzet. Af en toe tijd tot positieve zelfreflectie 🙂

  14. Dames en heren, we gaan Bruno’s fijne blog toch niet verlagen tot een Telegraaf/Bild/Sun nivo zekers???
    En laat Aleko maar lekker bonus miles verzamelen!
    En laat mevrouw Varoufaki in Plaka? maar lekker trots en blij zijn met haar Yani.
    Ik ken GR sinds ’77, en ben voor het eerst medestander van een regering hier te lande. Voor het eerst steekt hier iemand eens een poot uit, ipv zakkenvullend te graaien. Bravo tous!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *