Alle ogen zullen vandaag gericht zijn op Berlijn, want bondskanselier Angela Merkel heeft daar vandaag premier Tsipras uitgenodigd om in alle rust te komen praten, en om wellicht ook de plooien glad te strijken die er tussen beide partijen zijn opgedoken de voorbije weken. Om 17u plaatselijke tijd zitten ze samen, en om 19u wordt een persconferentie verwacht.

Vandaag is er een brief in de Griekse pers opgedoken die Alexis Tsipras vorige zondag, 15 maart, naar Angela Merkel heeft gestuurd. Vermoed wordt dat de tekst van deze brief de basis wordt van de gesprekken vandaag. Ik geef u het document graag mee, het is in vlekkeloos Engels geschreven. U vindt de brief hier.

Het document is behoorlijk diplomatisch opgesteld, in tegenstelling tot de beschuldigingen die heen en weer zijn gevlogen tussen Athene en Berlijn, en wat ik er uit onthoud, is dat Tsipras meer ademruimte vraagt (die zijn voorganger heeft gekregen, maar die voor hem niet beschikbaar is). Hij klaagt hier ook over de politiek die de ECB heeft gevolgd door de Griekse banken niet toe te staan om meer T-Bills uit te vaardigen. Tsipras heeft geld nodig, dat is wel duidelijk. Of de schatkist leeg zal zijn op 8 april, zoals de Frankfurter Allgemeiner Zeitung schrijft, weet ik niet, maar voor veel langer zal er wellicht toch geen geld meer zijn…

3 thoughts on “Tsipras op bezoek bij Merkel

  1. Volgens het Duitse radionieuws is er sprake van werken tot 67 en verhoging van de BTW op hotel- en restaurantbezoek op de E geïsche eilanden.
    In de brief is er toch ook weer sprake van een “small cashflow”, wat aanvoelt alsof de ernst van de problemen ontkend wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *