Het nieuws is al een paar dagen oud, maar ik wil het toch nog even meegeven.Het was expliciet de hoop van een groot deel van de Grieken dat we corruptie, politieke schandalen, en belangenvermenging achter ons zouden laten met de nieuwe regering Tsipras aan het roer van Griekenland. Een bericht in de zondagskrant To Vima van afgelopen weekend leek te suggereren dat dit ijdele hoop was.

De hoofdredacteur van deze krant, die in handen is van een uitgever die we gemakshalve onder de “oligarchen” categoriseren, had ontdekt dat het advocatenkantoor van Georgos Katrougalos de verdediging zou opnemen van de ambtenaren die zijn ontslagen in het kader van de besparingsmaatregelen die de voorbije jaren zijn genomen. Katrougalos is ondertussen plaatsvervangend minister van Openbare Administratie, en als dusdanig verantwoordelijk voor de ambtenarij. Zijn advocatenkantoor had de verdediging van de ambtenaren op zich genomen en zou 12% van de schadevergoeding opstrijken van elke ambtenaar die opnieuw zou worden aangenomen door de overheid, in het geval de rechtbank die schadevergoeding toekende. Belangenvermenging, zo luidde het verdict van de krant en de hoofdredacteur gebruikte alle mediakanalen (Vima FM Radio, MEGA TV) van de zelfde uitgever om de plaatsvervangende minister in diskrediet te brengen. Voor de oppositiepartijen was dit gefundenes Fressen, natuurlijk. Er werd geroepen dat Katrougalos ontslag moest nemen, want dit kon natuurlijk niet.

Katrougalos zelf ging in de verdediging. Zijn advocatenkantoor had inderdaad de verdediging van de ontslagen ambtenaren aangenomen, maar de plaatsvervangend minister had zijn baan binnen het kantoor opgegeven van zodra hij in het voorjaar van 2014 als europarlementslid was verkozen. Tussen haakjes: cumuleren is in Griekenland geen enkel probleem. Politici kunnen in theorie nog steeds hun beroep blijven uitvoeren. Ik denk maar aan Makis Voridis, voorheen van LA.O.S., nadien bij Nea Dimokratia, waar hij minister van Volksgezondheid is geweest. Die had als advocaat, tijdens zijn ambtstermijn, de verdediging op zich genomen van een zakenman die een paar jaar geleden privé-elektriciteitsmaatschappij had opgericht, die winstgeven was. De man had de winsten, en de charatsi die de burgers via hem betaalden, in eigen zak gestoken en maakte met het geld grote sier.

Maar bij Katrougalos leek er een directe belangenvermenging te bestaan tussen de zaak en het ministerie waar hij aan het hoofd staat. Zelfs al staat hij niet meer aan het hoofd van zijn kantoor, dan nog vaart zijn zaak er wel bij indien de ambtenaren terug worden aangenomen en indien ze een schadevergoeding krijgen. Bovendien had de minister aanvragen tot betaling van schadevergoeding ingediend voor 22 ambtenaren op 30 januari 2015. Dat lijkt toch allemaal niet zo’n zuivere koffie.

bildEen aantal ontslagen leerkrachten kwam de plaatsvervangende minister nog verdedigen door te zeggen dat het kantoor van Katrougalos beduidend minder geld vroeg om hun zaak aan te nemen, dan enig ander advocatenkantoor. Dat mag dan misschien wel lovenswaardig zijn, maar het doet de schijn van belangenvermenging niet verdwijnen. In Duitsland sprong het weekblad Bild natuurlijk meteen op de zaak. Maar ook de Griekse media, in handen van de oligarchen waartegen de nieuwe regering zou gaan optreden, ging mee in de heksenjacht op Katrougalos. Premier Tsipras bevestigde echter zijn vertrouwen in zijn minister.

Dat de gevestigde media kosten noch moeite zouden sparen om achter de regering te gaan die had aangekondigd dat diezelfde media eindelijk eens zouden moeten gaan betalen voor vergunningen, was natuurlijk wel te verwachten. Overigens zie ik nog weinig actie van de Tsipras-regering tegen diezelfde media. Integendeel: de SYRIZA-parlementsleden laten zich opmerken door even vaak in de TV-panels te verschijnen dan hun tegenhangers uit de traditionele partijen. Weinig verandering wat dat betreft. Maar om nu te zeggen dat de kwestie Katrougalos daarmee afgedaan is, is misschien toch ook wat te dunnetjes. De Grieken hebben heel veel wantrouwen tegenover hun politici. De kwestie Katrougalos wekt de indruk dat het wantrouwen gerechtvaardigd is, en dat het blijkbaar geldt voor politici over het hele politieke spectrum.

Of deze hele zaak nu overroepen is of niet, daar wil ik niet over ooredeln. Maar ik betwijfel wel of je hiermee de slogan “een nieuwe ethiek in de politiek” kunt waarmaken.

 

2 thoughts on “Eerste schandaal van de SYRIZA-regering?

  1. Oh wat zonde….. het is natuurlijk des mensens en het zal nooit helemaal uitgeroeid kunnen worden maar ook deze buitenstaandster had gehoopt dat het anders ging zijn. Ik kan dat ook niet beoordelen maar de scheidingslijn is idd alleszins heel dunnetjes.

  2. ook nog even aanstippen dat Tsipras zijn neef Giorgos Tsipras heeft aangesteld als Speciaal Adviseur voor Internationale Economische Relaties. Hij heeft al een mislukte missie achter de rug in Iran (waar hij had gehoopt dat Iran Griekse obligaties zou willen kopen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *