Metro

Wie de voorbije 7 jaar in Athene is geweest, zal het met mij eens zijn: de Griekse hoofdstad heeft een van de mooiste metro‘s in Europa. Ik heb het dan wel over de blauwe en de rode lijn. De groene lijn is een oudere lijn en is eigenlijk geen onderdeel van de metro. In het Grieks wordt die lijn overigens “ilektriko” (ηλεκτρικό) genoemd: de elektrische trein, een naam die al decennia wordt gebruikt, omdat het de eerste trein in Griekenland was die met elektrische stroom werd aangedreven.
Maar goed, de 3 lijnen samen werken dagelijks tot middernacht. Dat is althans het uur waarop de laatste trein vertrekt. Burgemeester Kaklamanis van Athene speelt al lang met het idee om die uren aan te passen en om het treintje en de metro op vrijdag en zaterdag te laten rijden tot 2u in de ochtend. Zeker geen slecht idee, gezien de massa mensen die uitgaan op die dagen. Misschien kruipen er dan ook minder mensen dronken achter het stuur, en zullen ze geneigd zijn om het openbaar vervoer te nemen.
De bedoeling is dat dit plan vanaf vandaag voor 2 maanden zal worden uitgeprobeerd, maar het is zeer de vraag of het allemaal wel zal lukken. De werknemers van de metro zijn namelijk van plan om vandaag het werk neer te leggen voor 2 uur. Jawel, van middernacht tot 2u. Ze gaan namelijk niet akkoord met het plan en hun uitleg is dat de veiligheid van de passagiers in het gedrang komt. Niemand heeft begrepen waarom precies; het lijkt een argument dat weinig hout snijdt. Misschien lukt het morgen wel, we zien wel.

Update 04-02-2008: Uiteindelijk heeft de vakbond het voorstel afgeschoten en zal de metro dus niet na middernacht rijden. Bloggers uit heel Griekenland gaan vanmiddag protesteren tegen het gedrag van de vakbondslieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *