11 juni 2015, exact twee jaar na de brutale sluiting, ging ERT weer in de lucht. De overgang van Nerit naar ERT ging bijna geruisloos en op televisie zag dat er zo uit:

De N-logo ging over in het vertrouwde ERT-logo. Eerder op woensdag sierden de letter ERT ook weer het omroepgebouw in Agia Paraskevi. Weliswaar niet het oude logo, maar een crisisversie. De letters N en I werden uit NERIT gehaald en de overblijvende drie letters werden een beetje herordend. Een crisis maakt creatief?

De eerste uitzending, ενημέρωση, ging uiteraard – hoe kan het ook anders – over de onderhandelingen tussen Griekenland en de “partners” (de aanhalingstekens lijken steeds meer op hun plaats te zijn). Het was een emotioneel weerzin met Nikos Aggelidis en en Vassiliki Chaina. Beide ankers hielden ERT nog open in de dagen en maanden na de sluiting. Nadat de oproerpolitie het omroepgebouw in november 2013 hardhandig had ontruimd, ging Aggelidis verder in Thessaloniki en nadien Korfoe.

De boodschap was dat ERT er zou zijn voor alle Grieken, en dat de zender pluralistisch en objectief zou zijn. Die boodschap had de nieuwe algemeen directeur, Dionysis Tsaknis, ook al gegeven. Tsaknis is een vreemde keuze als directeur. Hij heeft zijn sporen verdiend als zanger en liedjesschrijver, maar is wel econoom van opleiding. Hij heeft niet meteen ervaring in het leiden van een dergelijke onderneming. Pluralistischer dan NERIT is de zender nu in ieder geval al wel: SYRIZA-leden maken nu hun opwachting in de panels, terwijl de partij NERIT steeds had geboycot.

Verder heeft de keuze van leidend directeur Lambis Tagmatarchis voor beroering gezorgd. Deze man was eerder al door de PASOK regering van Papandreou aangesteld om de ERT te gaan stroomlijnen. Hij staat dus synoniem voor besparingen en bezuinigingen, wat bij de vakbonden van ERT niet in goede aarde valt.

En de vraag is hoe groot de invloed zal zijn van die vakbonden. Neem nu POSPERT, de overkoepelende vakbond van werknemers bij de Griekse radio- en televisiezenders. Die vakbond heeft de fondsen voorzien om het omroepgebouw van elektriciteit te voorzien nadat de regering Samaras de stekker er had uit getrokken. En toen de oproerpolitie het gebouw had ontruimd, had POSPERT, aan de overkant van de straat, een kantoor ter beschikking gesteld waar ERTOpen verder kon gaan met uitzenden.

Panayiotis Kalfayiannis - vakbondsleider van POSPERT

Panayiotis Kalfayiannis – vakbondsleider van POSPERT

Want de eerste gast die donderdagochtend kwam opdraven, was Panayiotis Kalfayiannis, de vakbondsvoorzitter van POSPERT. Wellicht als een teken van dank voor de steun van de vakbond, maar Kalfayiannis heeft de neiging om de zaken een beetje naar zijn hand te zetten, en hij leek bijna de programmatie over te nemen en de journalisten op te dragen hoe ze verder moesten gaan. Ik denk dat ze er in Agia Paraskevi goed aan doen om de man een beetje in te tomen.

POSPERT heeft de voorbije dagen trouwens bijzonder vreemde eisen gesteld. De voorbije twee jaren zijn een aantal voormalige ERT-medewerkers overleden (één van hen is bij een auto-ongeluk omgekomen toen hij naar huis ging na een “piratenuitzending” – de verzekering kwam niet tussenbeide), en sommigen hebben ook zelfmoord gepleegd (een toevoeging aan de lange lijst van bezuinigingsslachtoffers). POSPERT eist dat de familieleden van de eerste graad in hun plaats worden aangenomen bij de nieuwe ERT. Voorlopig is de regering daar niet op in gegaan.

Het is me op dit moment niet helemaal duidelijk hoeveel mensen er voor de nieuwe ERT werken, maar er wordt gesproken van 2000 mensen. ERTOpen lijkt ook nog steeds operationeel te zijn, en dat vind ik ook wel vreemd. Misschien wordt de site nog aangevuld door mensen die niet bij de nieuwe ERT zijn aangenomen.

Donderdagavond was er in de voortuin van het omroepgebouw een optreden om de opening te vieren. Daar kwam beduidend minder volk op af dan twee jaar geleden tijdens de solidariteitsactie. De Griekse bevolking lag dan ook niet meteen meer wakker van ERT. Op dit moment hebben de mensen andere katten te geselen. Het is nu afwachten of de zender zelf nieuws zal maken, want tot nu toe is het nieuwsaanbod, zeker op televisie, om te huilen. De privézenders nemen berichten over uit de Duitse pers en herkauwen alles. In hun praatbarak laten ze een aantal politici tegen elkaar schreeuwen, en NERIT nam dan die kermis gewoon over.

Bedoeling is dat ERT nu het centrale journaal om 20u zal uitzenden, in plaats van om 21u. U weet dat de vorige regeringen opzettelijk dat uitzenduur een uur later had gezet dan de journaals van de privézenders, zodat niemand nog naar ERT keek (wat een welkom argument was om de zender te sluiten).

Tenslotte: wat gaat ERT ons kosten? Ietsje meer kijk- en luistergeld. In een samenleving waar elke euro begint te tellen, kan dat al wel eens tot wrijvingen leiden> Afwachten wat de eerste kijkcijfers zullen zeggen.

3 thoughts on “ERT opnieuw in de ether

  1. ERT ook terug op satelliet nu?
    Grtz
    Guido

  2. Het doet me goed om Πανος Χαριτος weer te zien in het avondjournaal, wel vreemd in een kostuum.

  3. Om een wit voetje bij Frau Merkel te halen eiste Premier Mark Rutte van Nederland op de nu al legendarische Griekenland-kaalslag conferentie van Brussel 12/13 July 2015 op hoge toon de onmiddelijke stopzetting van de ERT.Het enige nieuwsmedium van GR niet in handen van één van de oligarchen.In principe objectief dus. Het hielp: Jeroen Dijsselbloem mocht met de zegen van de Bundes Känzlerin nog tweeëneenhalf jaar als voorzitter van de Eurogroup de zweep over GR en andere landen welke het zouden durven wagen ook maar één millimeter van de neoliberale koers af te wijken, halen. Zet em op Jeroen, ze sidderen nu al !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *