Het is een gezegde dat je wel vaker hoort: “Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της”. Dan worden er altijd voorbeelden gegeven uit de recente geschiedenis, met als bekendste slachtoffer Theodoros Kolokotronis, een van de leiders van de Griekse opstand tegen de Turken, die meteen in de gevangenis werd gegooid nadat Griekenland van het Turkse juk was bevrijd. Het was een afrekening onder rivalen die voor zorgde dat Kolokotronis in Nafplio werd opgesloten.

Ik moest aan de uitdrukking denken toen ik probeerde te volgen wat er nu met Yianis Varoufakis aan het gebeuren is. Voor een goed begrip: ik zet hier Varoufakis niet meteen op dezelfde hoogte als Kolokotronis. Vijf maanden lang heeft de voormalige minister van Financiën geprobeerd om Griekenland op een ander pad te krijgen dan dat van de besparingen. Dat is totaal niet gelukt, en misschien ligt dat ook voor een deel aan hem zelf. Daar wil ik hier niet over oordelen. Tijdens die vijf maanden zou Griekenland een paar keer wel heel erg dicht bij de Grexit hebben gestaan. En net voor Alexis Tsipras op 12 juli 2015 een nieuwe overeenkomst tekende in Brussel, leek het wel of zijn ploeg geen Plan B had. En dat er dus geen alternatief was gezocht voor het geval Griekenland uit de eurozone zou stappen of zou worden gezet. De regering kreeg bakken kritiek over zich heen omdat er dus blijkbaar geen Plan B was. Een stelletje amateurs waren het, die vooral heel naief waren. De Griekse media, in handen van de oligarchen tegen wie SYRIZA zich zou afzetten, hadden de balans al lang opgemaakt.

En ja, hoe amateuristisch SYRIZA soms wel is, leek uit het plan dat Panayiotis Lafazanis, minister van Energie een voorman van het Linkse Platform binnen SYRIZA. Die zou de banden verbreken tussen de Griekse Nationale Bank en de Europese Centrale Bank. Hij zou tevens het beschikbare geld in de Nationale Bank in beslag nemen (naar verluidt 22 miljard euro) en dat laten wisselen in een nieuwe munteenheid, wellicht de nieuwe drachme. En zo zou Griekenland op zijn eentje wel verder kunnen, zo dacht de man. Niet alleen amateuristisch, maar gewoon ook van de pot gerukt.

En dan kwam er een bericht in de zondagseditie van Kathimerini, de krant in handen van de reder Yiannis Alafouzos. Want er zou toch een Plan B zijn geweest: Yianis Varoufakis zou een team hebben samengesteld dat moest uitvogelen hoe het huidige computersysteem van nota bene zijn eigen ministerie kon worden aangewend om een parallel betalingssysteem op te stellen. Een Plan B als het ware. De Griekse media wisten niet meer waar ze het hadden. Varoufakis had een Plan B! Hoogverraad! Hoe durfde hij! Want: hij zou onderzocht hebben hoe hij de belastingsnummers (AFM) van de Griekse belastingsbetalers zou kunnen kapen, en hoe hij het computersysteem van het Algemeen Secretariaat van de Openbare Inkomsten zou kunnen hacken. Varoufakis werd aan de schandpaal genageld en de zender SKAI (Radio en TV), eveneens in handen van de reder Yiannis Alafouzos, begon de voormalige minister van Financiën aan de schandpaal te nagelen. Gewoe programmering moest wijken voor politici en journaille van alle slag, om het proces van Varoufakis te maken.

De heisa, de waanzin, is begonnen. Waarom waanzin? Heeft een ministerie van Financiën niet het recht om de gegevens die verbonden zijn met de taxnummers (AFM) te gebruiken naar believen? Daar is werkelijk niets illegaals aan, en dat is dus echt geen diefstal van gegevens. Het plan was om de AFM’s te verbinden met een soort van IOU-betalingssysteem, zodat de Griekse economie tenminste min of meer verder kon blijven draaien en zodat de lonen en pensioenen op de een of andere manier konden blijven worden uitbetaald. Of dat een goed idee is, daar kan worden over gediscussieerd, maar het was niet meer dan een denkpiste. De Griekse media hadden het over “hacken”. Die term lijkt me wel erg geladen en daarmee suggereer je een illegale activiteit, maar het was gewoon een manier om te kijken of het systeem voor andere doeleinden zou kunnen worden gebruikt. Goed, het is op zijn minst wel vreemd dat Varoufakis daarvoor een jeugdvriend had ingeschakeld, maar als hij de goedkeuring had van de premier, dan is daar op zich niets onwettigs aan. En het lijkt er op dat de Griekse premier inderdaad een bevel had gegeven om uit te vogelen of er een mogelijkheid was dat Griekenland zou kunnen verder gaan zonder euro. Een belangrijk gegeven in de onderhandelingen.

Bovendien klinkt de hele beschuldiging heel hypocriet. In 2012 werd al duidelijk dat het Algemeen Secretariaat van de Openbare Inkomsten niet in staat was om de AFM’s van de Griekse belastingbetaler te beschermen. Gedurende 12 jaar lekten de gegevens van de Griekse belastingbetaler (bezittingen, inkomsten, onroerend goed en zo meer) naar allerlei firma’s die gretig gebruik maakten van de informatie. Het Algemeen Secretariaat kreeg daarvoor in het najaar van 2014 een beoet van 150.000 euro aangesmeerd, zoals blijkt uit dit artikel uit de Griekse versie van Kathimerini.

Katerina Savvaïdou

Katerina Savvaïdou

En nu stuurt de voorzitster van dat Algemeen Secretariaat van de Openbare Inkomsten het dossier Varoufakis naar het Parlement, waar zal moeten worden beslist of de voormalige minister van Financiën naar het gerecht zal moeten worden verwezen. De doorverwijzing komt er op het moment dat de voormalige burgermeester van Thessaloniki, Vasilis Papageorgopoulos, die levenslang had gekregen omdat hij 17 miljoen euro van de stadskas naar zijn eigen bankrekening had doorgesluisd, vervroegd werd vrijgelaten omdat hij voor meer dan 67% gehandicapt is.

Doe voorzitster is Katerina Savvaïdou, aangesteld door de regering Samaras. Een taaie tante, die carrière heeft gemaakt bij Price WaterHouse Cooper (PWC) als Knowledge Manager en Tax Senior Manager. Geen twijfel dus aan haar kennis. Saillant detail: PWC heeft Griekse bedrijven (o.a. Telecombedrijf Wind en Eurobank – van de Griekse reder Spyros Latsis) geadviseerd om belastingen te ontlopen via constructies die zijn opgezet in Luxemburg. Dat is aan het licht gekomen in het LuxLeaks dossier, dat u op de site van The Press Project nog allemaal eens rustig kunt doorlezen. Kortom, dit lijkt wel weer op een typisch Grieks verhaal waar alles en iedereen met elkaar verbonden is.

Ik heb hier toch wel het gevoel bij dat Barbertje moet hangen. Een vergelijkbaar gevoel had ik ook toen voormalig minister van Financiën naar het gerecht werd doorverwezen wegens zijn rol in de Lagardelijst. Mensen die veel meer boter op het hoofd hebben, lijken hiermee toch weer goed buiten schot te blijven. En de manie waarmee de Griekse media nu al het proces van Varoufakis aan het maken zijn, wijst er volgens mij meer op dat dit een afrekening is van de Griekse oligarchen met de man die had aangekondigd dat hij hun nemesis zou worden.

12 thoughts on “Griekenland eet zijn eigen kinderen op

  1. Kortom, Greeks will always be Greeks! Of om het in het Grieks te zeggen τα ίδια Παντελάκι μου, τα ίδια Παντελή μου. En dit al 4000 jaren lang … Het gevolg is een rijke mythologie met prachtige voor-het-slapen-gaan verhaaltjes en andere verhaaltjes die niet echt leuk zijn vòòr het slapen gaan.
    Hoewel ik toch mijzelf moet verbeteren en nuanceren. Het is niet typisch en alleen Grieks, dergelijke saga’s.
    Als ik in België zit, ben ik een overtuigd non-believer van complottheorieën, samenzweringen, vergezochte linken en spinnenwebrelaties, enz. Maar in Griekenland wordt je zodanig overrompeld met de meest waanzinnige en dikwijls zelfs ronduit lachwekkende verhaaltjes en ‘waarheden’ dat je bijna begint te geloven dat bijvoorbeeld de vrijmetselaars een complot van wereldformaat beramen. En als het die niet zijn dan is het wel de Rotary, Bilderberg en weet ik veel.
    Past dit afrekeningspelletje ook niet in dit plaatje en de behoefte naar mythologieën?

    b.t.w. Al het nieuwste op Youtube gezien? Πως το τρίβουν το πιπέρι; op Tomorrowland!? https://www.youtube.com/watch?v=naVpmJ75jwU

  2. Ik deel je gevoel. De psychologische oorlogsvoering wordt verder gezet…. het ‘establishment’ moet wel erg bang zijn voor wat ‘links’ (nog) kan brengen.

  3. “Links” moet so wie so de wereld uitgestampt worden.Europa- en wereldbreed.Alle reactionaire, kapitalistische krachten spannen samen.En dit is geen samenzweringstheorietje.Varoufakis is een perfect doelwit om zijn politieke kleur definitief aan het schavot te nagelen.

  4. Dat de corrupte burgeneester wordt vrijgelaten, is een schande. MAAR het is wel het gevolg van een nieuwe wet (ja, een SYRIZA-wet) die eigenlijk speciaal gemaakt is om de zieke 17 November terrorist Savvas Ksiros vrij te kunnen laten (veroordeeld voor verscheidene moorden en aanslagen)…

    In het kader van de volledige duiding en voor wie echt nog denkt dat Syriza een’ frisse wind’ is,is het misschien ook nuttig om even te wijzen op Nadia Valavani, van Syriza’s linkervleugel, die grote voorstander was van het korten van de rekeningen van de burgers, en enkele dagen voor de capital controls haar moeder inlichtte, die dan prompt 200,000 EURO ging afhalen… In het bedrijfsleven heet zoiets ‘insider trading’ en ga je ervoor de gevangenis in… Maar mevrouw schaamt zich nergens voor (behalve dat nu is uitgekomen dat ze van een rijke familie komt, en heel haar armoedige uitstraling en kledij dus enkel een pose is…)

  5. Waarom moet de Griekse doodstrijd zo lang gerokken worden. De miljardencarrousel van Europa draait even over Griekenland en dan terug naar Europa. Onderweg blijft waarschijnlijk wat aan de vingertjes kleven.
    De Grieken zijn hier niets mee, de overige Europese burgers evenmin.
    De schuldenberg is onoverkomelijk, hier begint zelfs Sisyphus niet aan.
    Willen de Grieken echt een links revolutionair regime, dan moeten ze maar de moed hebben zich los te koppelen van het Europese infuus, of is het eerder een verslavende opiumpijp?
    Wat mij betreft, trek een streep door de schulden, bereken je verlies, stop alle Europese subsidies en laat de Grieken voortdoen in hun eigen tempo met hun eigen munt en waarden. Een strategische terugtocht is ook strategie.
    De broedermoorden zo typisch onder revolutionairen beginnen wel vrij vlug bij Syriza.

  6. … en zo wijst rechts links met de vinger en links rechts met de vinger. Voor elke linkse wandaad komt er een rechtse aan het licht en vice versa.
    Brood en spelen voor het plebs in de schaduw van het schaakspel dat vandaag ‘Millenial Capitalism’ noemt en dat alleen gespeeld wordt door grote jongens.

  7. Voor alle duidelijkheid, die Ιωάννης Φουράκης was dus vrijmetselaar.

  8. http://www.nu.nl/economie/4097351/grieks-hooggerechtshof-onderzoekt-strafvervolging-varoufakis.html

    En kijk eens hoe de Nederlandse pers meedoet: ” een proces tegen Varoufakis vanwege plannen voor een parallel banksysteem. Hij zou G’land in gevaar hebben gebracht door te zinspelen op de invoering van een nieuwe betaalmunt”

    Wat is hier strafbaar aan en wat is het gevaar voor G’land als dit in het geheim gebeurde???

    Hans heeft gelijk dat Syriza ons niet gaat redden, maar het is wel duidelijk dat heel Europa dreigt onder te gaan aan zijn eigen onbenul, en het goede van Syriza is dat ze hebben laten zien dat niet alleen G’land ziek is maar heel Europa.

    Wat een zielige toestand!

  9. Tsipras zou een kerel moeten zijn en naast – beter nog vóór – Varoufakis gaan staan.Als ie dat nu niet heel snel doet schrijf ik hem bij in de helaas veel te lange rij van bank-kapitaal – EU lakeien, die vanaf 1945 generatie op generatie het land naar de rasmodee geholpen hebben.Het laatste sprankje hoop op het begin van een linkse, menslievende politiek in Europa vervliegt nu snel. IS laat dra de vier ruiters van de Apocalyps uit óns heilige boek, gaarne over de wereld draven.Via Afghanistan, Pakistan en India zijn de kernwapens nu onder handbereik.En de NATO incl. de USA laat soenitische IS gedoger Erdogan onze enige strijdmakkers, de Koerden , glimlachend platbombarderen.Turkije doet z’n tweede genocide in een eeuw: 1915 de Armeniërs, 2015 de zgn terrroristische Koerden. Om na nieuwe verkiezingswinst zijn eigen Khalifaat aan de Griekse grenzen te vestigen. Ik hoor het steeds luider wordende geklop van de 4 Ruiters.En vergis je niet, dit keer loopt de zwarte voorop. En we hebben het er echt zélf naar gemaakt.

  10. Ik zie ook niet in wat het probleem is met het feit dat dit in het geheim gebeurde. Bij defensie zullen er ook wel plannen klaarliggen voor wanneer er een noodtoestand wordt uitgeroepen. Varoufakis had er goed aan gedaan om de personen die het plan mee uitdokterden officieel als adviseur te benoemen, daar zou hij inderdaad nog wel eens last mee kunnen krijgen Voor de rest zijn alle beschuldigingen compleet van de pot gerukt. De meeste mensen zijn gewoon opgelucht nu blijkt dat er toch een plan B klaarlag, want het ergste dat dit land kan overkomen is een wanordelijke grexit, en dat kan nog altijd gebeuren…
    Voor de buitenstaanders lijkt het misschien of dit allemaal complottheorien zijn, maar de meeste Grieken weten echt wel hoe het in elkaar zit, en wie er eigenlijk aan de touwtjes trekt. Dat maakt de mensen heel achterdochtig en misschien ook meer vatbaar voor complottheorie. Zo lang ik hier ben heb ik altijd gehoord dat Papachelas, de bekende journalist van Kathemerini, een CIA-agent is. Ik weet niet of het waar is, maar in een land dat zodanig geinfiltreerd is geweest door de Amerikaanse geheime dienst kan je vanalles verwachten. Er gebeurt vast nog veel meer in het geheim dat we nooit te weten zullen komen.

  11. Vanmiddag zag ik Alexis Tsipras in de Vouli recht vóór( en ook nog met humor) zijn man Varoufakis gaan staan.Dat siert hem zeer, dat afschermen van die ook hier uitdagende hawaï-hemdendrager.Ik neem al mijn bittere woorden over Tsipras terug, hij blokkeerde terecht de zeer onterechte aanval van rechts.Misschien blijkt in de komende weken Saulus toch weer terug naar Paulus te kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *