Ondanks het feit dat ik er niets over heb geschreven, ben ik er wel zeker van dat u op de hoogte bent van het feit dat Griekenland op heel wat producten zijn BTW heeft moeten verhogen als voorwaarde om zo aanspraak te kunnen maken op een overbruggingskrediet van een paar miljard euro (dat nu wordt gebruikt om vorige leningen af te betalen – het gaat dus niet naar “de Grieken”, mocht iemand nog steeds dit soort discours hanteren). Een restaurantbezoek bijvoorbeeld, is dus duurder geworden: de BTW daarop is van 13% naar 23% gegaan. Dat is geen nieuwe verhoging, die was er een paar jaar geleden al, maar de regering Samaras was er in geslaagd om de aanslagvoet, zeer tegen de zin van het IMF, naar beneden te krijgen.

Ook de supermarkten zijn duurder geworden. Het is een heel doolhof geworden om uit te vissen op welke producten welk soort belasting wordt geheven. Er is een verschillende BTW op bijvoorbeeld olijven en gevulde olijven, of op zuivere yoghurt of yoghurt met fruit. Ik weet niet wie dit soort kluwen heeft opgesteld, maar ik verdenk er vooral de Griekse regering van. Maar goed, dat is dan weer een ander verhaal.

De Duitse supermarktketen Lidl, geliefd bij Grieken wegens de lage prijzen, laat al een paar weken een reclamefilmpje circuleren waarin wordt gezegd dat de BTW-verhoging niet in de eindprijs van de producten wordt doorgerekend. Met andere woorden: Lidl maakt reclame dat zijn producten niet duurder zijn geworden.

lidl2Die informatie lijkt niet helemaal waar te zijn. Een sluwe Griek heeft een kasticketje opgevist van 26 juni 2014, dus nog een paar weken voor de BTW-verhoging in het parlement werd gestemd. Daar staan bijvoorbeeld de prijzen op voor Salata Tricolore (1,29 euro) en voor salata Italiana (0,99 euro).

Voor het nieuwe wetsvoorstel werd gestemd, ging Lidl er al van uit dat de BTW met 10% de hoogte in zou gaan, en begin juli werden de prijzen van de voornoemde producten verhoogd. Een Salata Tricolore kost nu 1,39 euro, en een salata Italiana 1,09 euro.

Inderdaad, sinds de BTW-verhoging is ingevoerd, zijn deze prijzen niet meer de hoogte in gegaan. Maar toch ruikt de boodschap van de reclame van Lidl naar boerenbedrog.

Daar zijn ze bij de privé zender ANT1, in handen van de steenrijke reder Minos Kyriakou, niet van overtuigd. En ANT1 kan het weten, want deze zender baat ook een journalistenschool uit, waar de stiel van journalist zou moeten worden aangeleerd. Wat toont ANT1 ons? U ziet het op de foto boven dit artikel. De zender kopt: “Grote supermarktketen vangt de BTW verhoging op”.

Nu kan ik wel leven met het boerenbedrog van Lidl, dat is nu eenmaal het soort praktijken waar supermarkten zich plegen aan te bezondigen. Maar dat een nieuwsbericht deze misleidende reclame brengt als een nieuwsfeit, dat gaat er niet in. Nu heeft ANT1 de laatste maanden zijn echte kleuren al wel bekend door de argeloze kijker voor te leggen op welke partij hij moest stemmen tijdens de verkiezingen. Wellicht daarom dat meer en meer mensen ondertussen de televisie uit zetten. Dit is niet eens meer een excuus van een nieuwsbericht. Dit is gewoon belachelijk.

6 thoughts on “Hoe twijfelachtige reclame een nieuwsfeit wordt

  1. Geweldig Bruno, dat je weer tijd vindt om ons het Griekse nieuws van binnenuit te brengen!

  2. Op Kreta bij de Lidl in Mires .
    13/06/2015 Witte chocolade 200gr 1, 59 € 13,00% BTW
    25/07/2015 De zelfde witte chokolade 200gr 1,59€ 23% BTW

    Raar maar waar zo staat het op de twee bonnetjes. Hogere BTW en toch de zelfde prijs.

  3. Hallo allemaal,

    Kan iemand me uitleggen wat het belang van ANT1/Kyriakou is om het prijsbeleid van Lidl gunstiger af te schilderen? Bruno suggereert dat dit belang er is met de volgende zin: ” Nu heeft ANT1 de laatste maanden zijn echte kleuren al wel bekend door de argeloze kijker voor te leggen op welke partij hij moest stemmen tijdens de verkiezingen. ”
    Is dit de redenering? “Lidl is Duits en heel OK, dus Duits is OK , dus iemand die Duitsers dwars zit is niet OK, dus Tsipras is niet OK”?
    Of zijn ze bij ANT1 gewoon niet zo slim en denken ze echt dat Lidl “op de kleintjes let”?

  4. Nee Esmeralda, de redenering is dat dit geen nieuws is, of toch niet als dusdanig moet worden gepresenteerd. Dit is verkapte reclame.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *