Diegenen die deze blog al langer volgen (toen er nog met regelmaat stukjes verschenen – ik beloof beterschap) of die me kennen, weten dat ik Epirus zo wat de mooiste streek van Griekenland vind. Epirus ligt in het noordwesten van het land, net onder de Albanese grens en de streek wordt gekenmerkt door zijn ongerepte natuur, woeste bergen, talloze riviertjes, zijn tsipouro, ongelofelijk schilderachtige dorpjes en stugge, zij het hartelijke, mensen. Hoofdstad van de streek is Ioannina, een sfeervolle provinciestad aan het meer van Pamvotida.

Ioannina City

Ioannina City

Een paar jonge snaken uit die stad zijn een paar jaar geleden een muziekgroepje begonnen dat de traditionele muziek van de streek vermengd met zware, stevige stonerrock, die je normaal gezien hoort bij groepen die in de Nevadawoestijn musiceren. Zelf ben ik niet zo wild van de klarina, het traditionele blaasinstrument. Ook de zangstijl van Epirus is me nogal klagerig, hoewel de meerstemmige zang me dan weer wel kan bekoren. Maar wat Villagers of Ioannina City doen, daar kan ik gewoon niet genoeg van krijgen. Een geslaagd combinatie: laaggestemde, logge gitaren, met een repetitief dreunend ritme, en een klarina die de melodieën van de Epirotische volksliederen er door weeft.

Vrijdagavond speelde de groep in Athene, en dat gebeurt niet vaak. Daarom wellicht dat er ruim 6000 mensen op af kwamen, van alle leeftijden. Villagers of Ioannia City kwamen niet alleen: ze hadden ook een resem vrienden meegebracht uit het noorden. Vavoura Band was een trio dat muziek bracht die we in de jaren 70 wel eens hoorden. Goede muzikanten, daar niet van, maar niet echt mijn ding. Veel leuker waren Pleiades, 9 jonge meiden uit Thessaloniki die meerstemmig gezang in ware Balkantraditie brachten. U hebt zoiets misschien nog wel gehoord op Le Mystère des Voix Bulgares, een plaat het eind jaren 80-begin jaren 90 erg goed deed.

Villagers of Ioannina City dan. Bezwerend, dreunend, met klarina, met gaida (een Griekse doedelzak die door de herders wordt gebruikt), en af en toe Pleiades op de achtergrond.

Bijna hypnotisch was het, en de dampen die van het podium opstegen waren, aan de geur te oordelen, niet enkel afkomstig van rookmachines. Twee uur lang speelde de groep traditionele Epirotische liederen met een stonersaus die er voor zorgde dat je bijna weggeblazen werd. Met een climax op het einde waarvan je haren overeind kwamen.

Iedereen kende de tekst van Zvara of Karakolia, hoewel die flink is aangepast door de groep. Maar de traditie beperkte zich niet tot de muziek uit het noorden van Griekenland. Op een bepaald opgenblik kwam een bouzouki en baglamadaki boven, en werd er op de tonen van een rembetiko-lied een anarchistische hymne gezongen.

Flikken buiten, zo zou je het kunnen vertalen.

En de toegift.

Voor mij is dit de toekomst van de Griekse rockmuziek, en ondanks de stevige wortels in de Griekse traditie, denk ik dat Villagers of Ioannina City ook internationaal wel een publiek kunnen bereiken. De CD kunt u niet kopen. Villagers of Ioannina City verkopen niet op de traditionele manier, maar met PayPal kunt u hun muziek op de website aankopen. Vanuit het buitenland, want door de capital controls werkt PayPal tot nader order nog steeds niet in Griekenland.

Ik heb geprobeerd met mijn telefoon de sfeer zo wat proberen op te nemen, maar de technologie heeft zo zijn beperkingen. Vooral het inzoomen wanneer het licht constant verandert, zorgt voor wat problemen. Hopelijk spreekt het u evenveel aan als de 6000 aanwezigen.

10 thoughts on “Villagers of Ioannina City

  1. Inderdaad, hoewel Griekenland meer hele mooie plekken heeft, kan Epirus mij ook bekoren.

    Grappig dat je V.I.C. ook leuk vindt, zelf zit ik meer in de (progressive) metal-hoek qua smaak en vind ik stoner meestal niet boeiend.
    Deze band weet me wel te raken met zijn Griekse invloeden.

  2. Had er graag bij willen zijn…die mix is overweldigend…leuk voor songfestival…wint Griekenland weer eens misschien…Zvare encore misschien en de dames erbij, altijd goed….

  3. Bedankt Bruno, heb het doorgestuurd aan onze zoon, die ís ook naar hetzelfde concert gegaan vrijdag!

  4. Vind Skaros wel leuk, doet me denken aan ‘One of These Days’ van Pink Floyd. Ook die klarina komt er goed tot recht. En die Pleiades klinken echt als de Bulgaarse melkmeisjes van toen. Te weinig gehoord hier.
    Bedankt alweer Bruno.

  5. Alsof de duvel er mee speelt!
    V.I.C. doet een Europese toer en ze komen ook in Nederland, Utrecht (db studio’s).
    Kaartjes in de pocket… 🙂

    bron: https://www.facebook.com/vic.epirus

    VIC (band) 18 oktober om 14:58 · Bewerkt ·
    Hi there
    we are so glad to announce that our first European tour
    starts next Sunday
    here are the dates so far
    (more TBA very soon)
    SUN 25.10 – Kozani (GR) @ Old School Blues Rock Bar Kozani
    TUE 27.10 – Bucharest (RO)@ Question Mark
    WED 28.10 – Cluj-Napoca (RO) @ The Shelter
    SAT 31.10 – Budapest (HU) @ A38 Hajó
    TUE 03.11 – Munich (DE) @ Feierwerk
    FRI 06.11 – Utrecht (NL) @ dB’s
    SUN 08.11 – Berlin (DE) @ Lido Berlin
    THU 12.11 – Düsseldorf (DE) @ FFT Düsseldorf
    MON 16.11 – London (GB) @ The Garage London
    THU 19.11 – Zurich (CH) @ Alte Kaserne Zürich
    THU 26.11 – Barcelona (ES) @ Sala Boveda
    TUE 01.12 – Milano (IT) @ Lo Fi Milano
    WED 02.12 – Arbizzano-Verona (IT) @ Officina degli Angeli Music Club
    THU 03.12 – Bologna (IT) @ Freakout Club
    FRI 04.12 – Rome (IT) @ Init Roma
    SUN 06.12 – Foligno-Perugia (IT) @ ZUT
    MON 07.12 – Alberobello-Bari (IT)@ G.Lan

    stay tuned for more info
    See you out there..
    V.I.C

  6. Geniet er van @Roland!
    Zelfs al zingen ze in het Grieks: er lijkt toch echt wel een markt voor te bestaan!

  7. ik woonde jaren 60- in zweden en luisterde naar de muziek van de aarde[trad gras och stenar enz.
    dat was voor my de start naar de muziek van de onderwereld [a little step but a great one]
    nu is de behoefte naar de aarde groot daar men de aarde koesteren moet
    wil men haar redden.
    er is haast te beseffen dat zy echt onze moeder is en dat we het besef van de ”indiaan” moeten hebben
    willen wy slagen
    de jaren 60 zyn weer terug laten we het nu beter doen; O JEUGD!
    hieronder dans ik
    de dans van de aarde; de dood en het leven

    https://www.youtube.com/watch?v=I2AmEJnJtfw

  8. Ik heb de band pas 5 dagen geleden ontdekt en moet zeggen, ik ben zwaar onder de indruk! Jammer dat ik ze niet eerder heb ontekt, dan had ik ze kunnen gaan bekijken in Utrec ht.

    Goeie blog trouwens!

    Groetjes, Jorgos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *