Gisteren werden in Griekenland de aartsengelen gevierd. Dat is een orthodoxe feestdag en tevens de naamdag voor Michalis en Gavriil, maar ook voor Aggelos, Stamatis, Rafail en nog een paar anderen. De aartsengelen zijn tevens de patroonheiligen van de Griekse luchtmacht en minister van Defensie Kammenos had er best wat geld voor over om de luchtmacht een demonstratie te laten geven van haar kunnen.

Vorige week kwam Kammenos trouwens in het nieuws omdat hij de toelating had gegeven dat de legerpersoneel de patroonheiligen op hun uniform mochten naaien. Kammenos, voorzitter van ANEL (de Onafhankelijke Grieken) is een populist, maar ook een nationalist en dat is niet altijd een gezonde combinatie. Het is een beetje eigenaardig dat de toelating er komt onder de regering Tsipras, die zichzelf een atheïst noemt en de publieke opinie wist te beroeren door de eed niet af te leggen op de Bijbel.

Persmededeling op de website van het ministerie van Defensie

Persmededeling op de website van het ministerie van Defensie

Oppositiepartij To Potami nam aanstoot aan de toelating. De partij vond het een beetje belachelijk dat, na alle heibel over het feit dat religie van de Griekse identiteitskaarten moest worden verwijderd, indicaties van die religie nu op legeruniformen mogen worden genaaid. De minister riposteerde snel, met een korte aankondiging, ook op de site van het ministerie van Defensie. U ziet ze op de afbeelding hier links.

Ik vertaal het even voor u: “De aankondiging van To Potami in verband met de legeruniformen, verdient enkel een antwoord van hun spirituele gids en hun God, als ze al een God hebben“.

Ik laat het oordelen aan u over.

6 thoughts on “Aartsengelen

  1. Kerk en staat zijn onafscheidelijk in GR. Maar wat me het meest stoorde zijn al die centen die in lucht opgaan om eens stoer te doen met een paar vliegtuigen.
    Zijn er wel anderen voorhanden die nog ‘vliegwaardig’ zijn?
    Er worden op alles en nog wat taxen geheven maar de kerosene schijnt niks te kosten.
    Hebben die staatsmensen wel door dat ze met ONZE centen omgaan? Wie geeft hen het recht zo gul om te springen met al hun ‘evenementen’?
    Wie gaat hen eens met de neus op de feiten duwen dat voor hun 10.000 maandelijks inkomen (om niks uit te richten) ,de anderen jaren moet werken om eenzelfe bedrag bijeen te krijgen.
    Als staatsmensen nu eens onbetaald zouden zijn,waren dan ook zo gretig om te gaan besturen?

  2. Ik denk niet, dat een vijand onder de indruk zal rake van de borduursels, die meestal in de buurt van het hart zitten….. een kind kan de was doen! Dat deze man op deze positie zit, is een wonder, of konden ze geen andere gek vinden?

  3. ….ik wil niet dat mijn belastinggeld naar ‘aartsengelen’ gaat….die kunnen best zonder al dit vertoon…
    en waar blijven al die militairen om de aangespoelde vluchtelingen te helpen, om menswaardige voorzieningen op te zetten…

  4. Χρόνια πολλά σε όλους που εόρταζαν! Να μας σκεπάζουν οι των Ουρανίων Στρατιών Αρχιστράτηγοι!
    @Jenny, ik zie niet direct in wat het niet gescheiden zijn van Kerk en staat hiermee te maken heeft, of wat je precies verstaat onder het feit dat deze niet gescheiden zijn.
    @Erik, de bedoeling van de borduursels is dan ook niet om indruk te wekken op de vijand.
    @Ina, op welke manier denk je dat je belastinggeld naar ‘aartsengelen’ gaat?

  5. Bovenstaande reactie is fout geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *