Maandag begint de klimaatconferentie in Parijs, en dat lijkt toch wel enigszins te leven in Europa, heb ik het idee. In vele Europese landen bekijkt men hoe er bijvoorbeeld kan worden verwarmd op een meer duurzame manier. Het feit dat de aarde dreigt op te warmen, houdt heel wat mensen bezig. Is dat ook het geval bij de Grieken. Ik zie het zelf niet.

Nu zijn de Grieken nooit de meest milieu- en klimaatbewuste Europeanen geweest. Er zijn zo goed als geen overheidscampagnes die mensen meer bewust moeten maken. Nu niet, en in het verleden niet. In het onderwijs lijkt er ook niet veel begeestering te bestaan om de kinderen bewustzijn voor het klimaar bij te brengen.

Nu zijn de winters hier niet zo lang en streng, maar er moet af en toe toch wel worden verwarmd. Tot de crisis uitbrak, ging de centrale verwarming in Athene bij heel wat mensen gewoon aan. De meeste flatgebouwen zijn nauwelijks geïsoleerd, waardoor de warmte meteen weg is, maar weinigen hebben de moeite genomen om de gebouwen te isoleren. Daar zijn jaren geleden premies voor uitgetrokken, maar daar is nauwelijks gebruik van gemaakt. Ondertussen moet een flat een zogenaamd groen certificaat hebben, voor ze verkocht kan worden, maar weinigen hebben dat certificaat. Nu ja, je krijgt op dit moment je huis of flat in Griekenland toch niet aan de straatstenen kwijt, zelfs nu de prijzen door de crisis gekelderd zijn.

Nu de crisis nog volop woedt, is het klimaatbewustzijn vooral een luxe. Vele Grieken hebben moeilijkheden om zich te verwarmen in de winter. De voorbije jaren is de prijs van de stookolie op dezelfde hoogte gekomen als die van de dieselbrandstof. Een maatregel om de smokkel tegen te gaan. De gevolgen kent u uit mijn boek: mensen gebruiken hun open haarden of kochten houtkachels en verbrandden alles wat brandbaar was: hout dat nog niet was gedroogd, maar ook vuilnis, MDF en kapotte meubels die bij het vuilnis werden gezet. De rookontwikkeling en de stank waren goed merkbaar in Athene in de winters van 2012, 2013, 2014.

De winter is dit jaar nog niet begonnen. Het is eind november en de temperatuur blijft nog steeds vrij hoog. Klimaatverandering? Wie zal het zeggen. Daardoor zijn de Atheners in ieder geval nog niet beginnen stoken. En dat stoken mag u letterlijk nemen. Sinds 15 oktober mag er huisbrandolie worden geleverd (een typische Griekse toestand: je kunt voor die datum geen huisbrandolie bestellen), maar ik heb nog maar weinig tankwagens in de straten gezien. Nochtans is de prijs van de huisbrandolie dit jaar gezakt tot ongeveer 82 cent. Nog steeds heel erg veel voor de verpauperde bevolking.

Die zal dus wellicht weer haar toevlucht zoeken tot andere manieren van verwarmen. Een 92-jarige man is vorige week al om het leven gekomen omdat hij een open houtvuur in zijn huis had staan. Ook bij ons in het gebouw hebben de gepensioneerde geen geld voor petroleum. Hoe wordt er dan verwarmd? Je hoeft maar naar de grote elektronicazaken of koopcentra te gaan om het te zien. De houtkachels, zakken met pellets, en open haarden zijn het eerste wat je ziet als je de zaken binnenwandelt. En die dingen verkopen als zoete broodjes. Dus van klimaatbewust gedrag kan deze winter geen sprake zijn. En ik krijg hoe langer hoe meer de indruk dat klimaatbewustzijn gewoon niet samengaat met een beleid van zware bezuinigingen.

Gerelateerde berichten

13 thoughts on “Zijn Grieken bezig met klimaatopwarming?

 1. Vanaf afgelopen winter verwarm ik ook nog enkel de kleinste, vensterloze 2de slaapkamer, en overwinter er dan maar met de thermostaat op 19. M’n grote ruime woonkeuken blijft onverwarmd. Tijdens het koken sta ik toch bij het fornuis, dan volg ik maar het Pavlov’s Dog principe. En gelukkig heb ik een goede matras en een warm dekbed, dus m’n slaapkamer hoeft niet perse verwarmd. En Chania ligt toch nog altijd 275km bezuiden Athene.
  En ondanks de globale opwarming hadden we hier verleden jaar één van de barste winters sinds mensenheugenis, en dan nog die onvergetelijke storm van 3 februari.

 2. En ook hier zijn er bitter weinig die zich maar het minste om milieu en klimaat bekommeren, dat moet de staat maar doen.

 3. Dat men niet denkt aan het klimaat wanneer het gaat om ‘overleven’ is heel begrijpelijk. Huiswerk maken met handen, verstijfd van de kou, kinderen wassen etc, , ik noem maar wat op, en zovele andere dagelijkse bezigheden…..zo moeilijk wanneer het koud is. En dat zeker in een land waar de zon meestal schijnt. Heel erg begrijpelijk dus, maar ook jammer. Klimaatbewustzijn lijkt mij inderdaad moeilijk samen te gaan met ‘een politiek van bezuinigingen’ zoals jij schrijft (al is er een gezegde ‘moeilijk gaat ook’, maar ach gezegdes!) en zeker ook met ‘een verpauperde bevolking’, (jouw woorden). Toch wens ik Griekenland een zachte winter toe, en voor mijn part mag het hier dan wat kouder worden. De meesten van ons hier kunnen er wel tegen. Maar ook hier zijn er daklozen en vele vluchtelingen. En dan weet ik niet meer of een koude winter hier zo wenselijk is. 🙁

 4. Grieken zijn zeker bezig net klimaatopwarming…En ik bedoel dit letterlijk omdat ze dus veel te weinig doen.
  Ook veel te weinig aan bewustwording van wat klimaatopwarming betekent voor Griekenland en de Grieken. Ik vind het een dooddoener om te zeggen dat dat in tijden van crisis geen rol zou kunnen en moeten spelen.
  Juist wel!! Hoe kan het dat in een land waar zomer en winter zo veel zon is, dat men nog nauwelijks verder is gekomen dan een ‘iliako’… Men ziet weliswaar meer fotovoltaische panelen verrijzen, niet alleen op huizen, maar ook hele velden vol. Er komen meer windmolens.
  Maar waar blijven de installaties die op een duurzame manier de huizen en het water verwarmen.
  Waar blijven die initiatieven en praktische uitvoeringen.
  De hele bevolking, de flora en fauna zullen de gevolgen ondervinden als er niet aan klimaatbeheersing wordt gedacht en gedaan. Vooral op de eilanden beseft men terdege dat er waterproblemen komen, meer dan nu nog. De land- en tuinbouw zal er onder lijden. De gezondheid van de mensen. Er zullen meer bosbranden komen en hele gebieden zullen onbewoonbaar worden. En in de steden zullen de mensen langzaamaan stikken en in ieder geval zeer ongezond worden door de smog. Opwarming van de aarde en dus ook van Griekenland zal ongekende gevolgen hebben op velerlei aspecten van het milieu en de mens en het is aan de regering om dat maar zo spoedig mogelijk duidelijk te maken aan de bevolking. Zie bv. dit rapport:
  http://climate-adapt.eea.europa.eu/countries/greece. Of dit (helaas al weer gedateerd…) http://www.bankofgreece.gr/Pages/en/klima/default.aspx

  Ik wou maar zeggen…klimaatopwarming en de gevolgen is meer dan : hoe komen we deze winter weer door…

 5. Verleden week zag ik een interessante reportage op de Duitse tv.
  Duitsland wil af van zijn vervuilende bruinkoolcentrales en volop inzetten op alternarieve energie.
  Dat weerhoudt hen echter niet om, welliswaar moderne, maar toch nog steeds vervuilende kolencentrales te leveren aan andere landen, ook Griekenland.
  In het noorden van Griekenland staan blijkbaar enkele van de meest vervuilende centrales van Europa.
  Wat een gemiste kans in dit land met een ruim aanbod van zon, wind en aardwarmte. Wanneer er toch geïnvesteerd wordt, waarom dan niet in propere technieken?
  We zouden zelfs kunnen dromen van energieëxport.
  De moeite om even te bekijken. https://daserste.ndr.de/panorama/archiv/2015/Deutschland-exportiert-Kohlekraftwerke,kohlekraftwerk126.html

 6. Dank voor die link Penimeni…en voor de rest heb je helemaal gelijk…als er 1 land is waar duurzame energie opgewekt en geexporteerd kan worden is het Griekenland wel….

 7. ΔΕΗ=DEÍ, de nationale elektriciteitsmaatschappij van GR is eigenaar, grootste aandeelhouder en uitbater van die vervuilende centrales EN van de bruinkoolmijnen. Hen is er alles aan gelegen dat GR zo weinig mogelijk groene stroom produceert. Ze hebben dan ook een politiek zeer sterke lobby om alles wat naar groene stroom ruikt zo grondig mogelijk te saboteren. Simpel. Zolang ΔΕΗ het monopolie over GR stroomvoorziening heeft, zolang produceert GR enkel de groene stroom die de EU verplicht. En dan nog…

 8. Er zijn wel degelijk plannen om Kreta en andere eilanden vol te planten met windmolenparken. Als ik goed ingelicht ben, wordt in de bergen van Rethymnon momenteel een stuk grond voor 100 euro per stremma per jaar, verpacht aan een Frans bedrijf (2500 euro voor 25 jaar). De plaatselijke bevolking heeft er weinig aan omdat er geen arbeidsplaatsen gecreerd worden, enkel tijdelijk voor de installatie. De energie wordt daarna verkocht door dit Franse bedrijf – aan welke prijs? Er werden kabels gelegd naar het platteland en wellicht ook naar het buitenland. Naar ik begrijpen verdient Griekenland er maar heel weinig aan op deze manier.

 9. Nadia,
  Mij lijkt dat energie die opgewekt wordt op Kreta, ook daar geconsumeerd moet worden.
  Onderzeesese kabels over die afstand naar het vasteland???
  Dat lijkt me een megalomaan project, dat meer kost dan het opbrengt.

 10. De Euroasia Interconnector zou in 2022 klaar moeten zijn, zie ik nu, foutje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.