Meer dan een maand geleden had ik het hier over de groep Villagers Of Ioannina City, die traditionele muziek uit Epirus vermengen met stoner rock. Blijkbaar lust de rest van Europa er ook wel pap van, want de heren doenop dit moment een toernee door Europa. Sommigen onder u hebben hen misschien al wel gezien in Nederland of Duitsland. België valt buiten de prijzen.

Maar er zijn andere Griekse muzikanten die wel naar België komen. Ik ben er een beetje laat mee, want eind oktober was de legendarische Psarantonis in Gent. Wie Psarantonis niet kent: hij is een telg uit de Kretenzische Xylouris-familie, en broer van Nikos Xylouris, de “nachtegaal van Kreta”, een monument in de Griekse muziekgeschiedenis, met een stem die de Grieken steeds zal doen denken aan het verzet tegen de Griekse junta. Wie wat meer over de familie wil weten, raad ik de documentaire “A Family Affair”aan.

Psarantonis heeft niet de mooie stem van Nikos, maar hij is veel ruwer, ook heel erg puur. Hij weet blijkbaar de Australiërs te bekoren, want Nick Cave is een fan, en zal ook met hem samenwerken. Op 29 oktober was Psarantonis dus in De Centrale in Gent. Jammer genoeg ben ik te laat om u daar naartoe te sturen.

Maar ik kan het goedmaken, want er komt een andere telg uit de Xylouris familie: op 1 december, alweer in De Centrale, komt Georgos Xylouris (u zag hem in de trailer van A Family Affair hierboven) samen met de Australisch drummer Jim White naar Gent.

Hoe klinkt dat? Ongeveer zo:

7 thoughts on “Xylouris White

  1. Ik zag Psarantonis jaren geleden in het Zuiderpershuis. Wat mij vooral bijbleef is het enthousiasme waarmee hij muziek maakt.
    Zijn set duurde ook veel langer dan wat men normaal mag verwachten en na afloop werd het publiek nog persoonlijk goede nacht gewenst aan de uitgang van de zaak. Zijn naam duikt ook regelmatig op rond projecten van andere muzikanten, vaak in zeer afwijkende genres.
    Spijtig genoeg moet ergens een subsidiebron drooggevallen zijn want waar je vroeger steevast kon rekenen op enkele mooie optredens per jaar in Antwerpen, nu is het nu huilen met de pet op.
    Bijzonder goede herinneringen heb ik aan de passage van Nikos Papazoglou, Agathonas Iakovidis, Mario en Mbabis Tsertos. Ook onze Wannes van de Velde speelde ooit enkele nummers mee met een Griekse rembetikagroep, waarvan ik me de naam spijtig genoeg niet meer herinner.
    Nu moesten we het doen met Maria Farantouri in de Roma, een wankele kariathide met ouderdomssleet

  2. Zag VIC afgelopen vrijdag in Utrecht. We hebben genoten, de Nederlanders waren op 1 hand te tellen, voelde ons een beetje op vakantie :-)!

  3. @Lia: van Wannes heb ik ooit eens het geestige lied “macrobiotisch” gehoord. Weet iemand waar ik dat online kan beluisteren?

  4. En voor wie Antwerps als Grieks klinkt, hier een link naar de tekst met Nederlandse vertaling.
    http://www.antwerps.be/tekst/634/wannes-van-de-velde-makrobiotisch
    Andere prachtige nummers geïnspireerd door de muziek van de Koolkaai, eens hét Griekse centrum van Antwerpen: Als ik zou sterven en De zangers van Athene.
    Oh ja, het bewuste optreden van Wannes was in 1998. De Griekse groep was Rembetiki Kompania met Dimitris Kontogiannis, voorwaar niet de eerste de beste.

  5. Ik was er bij met het optreden van Wannes, het was de nacht van Radio 2 in de Singel. Het beste kwam achteraf, toen we met de griekse muzikanten in een grieks restaurant zijn beland tot in de vroege uurtjes. Geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *