Dat is het aantal mensen in Griekenland dat geen baan heeft. Op een bevolking van iets meer dan 10 miljoen. Dus iets meer dan 30% van de Grieken heeft nog een baan die iets bijdraagt aan de pensioenkassen waarvan de bodem al lang in zicht is. Voor de goede verstaander: tot die 7 miljoen behoren ook de jongeren en de gepensioneerden.

Het bericht stond gisteren in de krant Ta Nea, en de gegevens komen van een universitaire studie. Kijkt u even mee hoe Griekenland langzaam aan het sterven is:

  • Er zijn officieel op dit moment in Griekenland 2.656.007 gepensioneerden. 60% van die gepensioneerden moet het zien te rooien met een pensioen lager dan 700 euro. 44,8% van de gepensioneerden heeft een pensioen dat onder de armoedegrens van 665 euro ligt. (de nieuwe besparingsmaatregelen zullen nog meer in de pensioenen snijden).
  • In 2015 zijn er in Griekenland officieel 1.196.736 werklozen. Althans, dat zijn diegenen die zich als werkloze opgegeven hebben. De mensen die daar de moeite niet meer voor gedaan hebben, zijn niet in deze cijfers opgenomen. Op dit moment zijn er in Griekenland 350.000 huisgezinnen waar niemand nog werk heeft. 90% van de werklozen ontvangt geen werkloosheidsuitkering, en heeft geen enkele steun.
  • Het economisch niet-actieve deel van de bevolking (mensen die niet werken en ook geen werk zoeken, zoals kinderen) staat op 3.296.280 mensen.
  • Het totaal aantal mensen dat nog werk heeft, bedraagt 3.591.407. Het gemiddelde nettoloon in Griekenland staat op 815 euro. 1 miljoen Grieken heeft een deeltijdse baan, en ontvangt daarvoor gemiddeld 346 euro netto.

We hoeven geen econoom te zijn om in te zien dat deze situatie op zeer korte tijd voor een land compleet onhoudbaar is.

 

10 thoughts on “7 miljoen Grieken

  1. En alle mensen die zwart bijverdienen met olijven pluk, oppas werk, alle envelopjes die gegeven moeten worden voor er iets gebeurd. Zodra het zwarte circuit opgeheven wordt kan er echt iets gebeuren. Er zijn in mijn mening veel schreiende gevallen, maar niet zoveel als er nu in het artikel staan

  2. “We hoeven geen econoom te zijn om in te zien dat deze situatie op zeer korte tijd voor een land compleet onhoudbaar is.”

    Ja, en dan? Ik kan hier niks mee. Oplossingen? Alternatieven? Kan ik iets doen? Kunnen wij met z’n allen iets doen? En hoe dan?
    Ik word hier zo moedeloos van. Onmachtig. Hoe nu verder?

  3. De pensioenkassen zijn de top van de ijsberg: Griekenland vergrijst snel en er komen dagelijks meer pensioentrekkers en het aantal mensen, dat de pensioenkassen vult (de werkenden), neemt iedere dag af. Een simpele rekensom leert, dat de pensioenkas vandaag of morgen LEEG is. Het economische probleem zal toch door de Grieken zelf moeten worden opgelost, NIET door mensen van buitenaf., maar wel met hun kennis en hulp. DIt is een behoorlijke klus, die je niet 1-2-3 doet. Schuldverlichting, schuldsanering, en een gedegen plan, waardoor Griekenland op termijn weer op eigen benen kan staan. Terug naar de Drachme is geen slecht idee, maar moet wel onderbouwd zijn. Dit gehele plan MOET gesteund worden door de ‘partners’ van de Eurozone, en niet worden opgelegd, we hebben inmiddels gezien, wat dat oplevert!! In Nederland hebben ze destijds oost-Groningen, Drente, zuid-Limburg ook niet van de kaart geveegd. Integendeel, er werd geinvesteerd……

  4. Als de uitgaven groter zijn dan de inkomsten, zijn er twee oplossingen :

    – of de inkomsten verhogen;

    – of de uitgaven verlagen.

  5. Dit geldt voor elk land.

    Ook voor de Europese landen . Zie DE STANDAARD 11.11.2015 : “Op 1 december is het geld op in België”

  6. Je hoeft inderdaad geen rekenwonder te zijn om uit te rekenen dat elke werkende Griek met een netto inkomen van nog geen 900€ per maand, een gepensioneerde onderhoud met 700€ per maand. Dan moet de werkende toch minstens 45% belasting bellen over zijn bruto inkomen. En dat alleen maar voor de pensioenen. Als daar ook nog de andere overheidsuitgaven bij worden opgeteld moet de werkende Griek een gigantisch bruto salaris ontvangen. Deze situatie is onhoudbaar en zal, naar mijn mening, vooral door de Grieken zelf opgelost moeten worden. Dat betekent dat de kansen die er zijn om geld binnen te krijgen met beide handen moeten worden aangegrepen. Het verbaast mij dan ook dat die kansen NIET gegrepen worden. Neem nu het Europese vluchtelingen probleem. Europa gaat Turkije met miljarden ondersteunen, nota bene een omstreden land en geen lid van de Europese unie. Waarom wordt deze kans niet door Griekenland gepakt? Ik stel voor dat ALLE vluchtelingen in Griekenland worden opgevangen en Europa gaat dat met heel veel geld financieren. Dat betekent voor Griekenland heel veel nieuwe banen in heel veel sectoren want die vluchtelingen opvang moet voorzien worden van medische ondersteuning, administratie, voedsel, onderwijs, vervoer, politie, bouw, etc etc. Lijkt mij een fantastische boost voor de Griekse economie. Wat maakt dat de Grieken deze kans laten lopen?

  7. De staat maakt het voor de zelfstandige onmogelijk met al hun belastingen,red tape, vooruit betalingen voor iets wat je nog niet geind hebt. De winkels die nog open zijn , zijn er waarschijnlijk omdat ze niet KUNNEN sluiten want het is onvoorstelbaar wat een rommel dat meebrengt en ALLES moet betaald zijn.
    Als je ergens schulden hebt,kun je niet sluiten.
    Ik spreek nu op kleine schaal maar veronderstel dat het elders niet beter is: een prive onderneming heeft in Volos voorgesteld het huisvuil op te halen aan een goedkopere prijs maar dat KAN niet want de vuilnismensen zijn staatsambtenaren en ‘kiezers’. Die prive onderneming zou belastingen betalen,sociale bijdragen ook,zou de stad geen geld kosten aan wagens,diesel,enz. Taboe! Geen denken aan.
    Nu breken ze de stoepen in de hoofdstraten op en maken er bloembedden van :
    cyclamen en dwerg olijfboompjes. Mooi hoor maar de kerken koken discreet voedsel voor de meest behoeftigen. De stad plant bloempjes.Daar is tenminste iets aan verdiend !(voor sommigen)
    Geef in ‘s hemeldnaam alles in prive handen en hou ze scherp in het oog. Er zal toch IETS meer overblijven dan van een rommelig bestuur van mensen die niet weten hoe een zaak te leiden. Ze hebben hun onkunde bewezen.
    En @Yon,die zwartwerkers zijn de staat niet ten laste want aan pluk zullen ze niet rijk worden,ook niet aan poetsen,en naaien. Dat zijn de mensen die nog pit over hebben om voor zichzelf in te staan want als die ook nog moeten officieel een licentie hebben,dan blijven ze beter thuis. Het is al genoeg dat de meeste land-en tuinproducten die op onze tafel terecht komen,uit het buitenland aangevoerd worden. Ik eet liever een watermeloen met grieks zwartwerk dan een tukse .
    Over fakellakia niet gesproken. daar gaan we akkoord.

  8. -de inkomsten verhogen?-
    Een combiticket voor de Acropolis en enkel andere musea gaat 52 euro kosten.
    De Griekse regering heeft blijkbaar een vertekend beeld van de koopkracht van de doorsnee toerist.
    Toeristen die volgend seizoen een dagtrip all in, toegangsgelden uitgezonderd boeken gaan raar opkijken.

  9. Het stukje doet me een beetje denken aan een héél oud mopje over werkende mensen, waarvan de clou was dat alleen jij en ik aan het werk waren.Was het maar zo simpel en onwaar!

  10. @Aleko,
    Jij en ik? Sorry, ik ben intussen gestopt met werken. Het zal dus van jou afhangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *