Victims of drowning lay in pauper's graves at the St. Panteleimon cemetery in Mytilini on the island of Lesvos, Greece on June 4, 2010. Drowning victims began to be placed in this cemetery in 2007. Most victims, all Afghan, remain known only to Allah.

Afghaan. Verdronken op 3-10-2007. Nummer 1. Van de velen die na hem zijn gekomen.

U moet me verontschuldigen voor de beelden bij deze post, maar het moet worden vermeld.

We zijn de voorbije weken al vaker met zeer harde beelden geconfronteerd die de verschrikking tonen van de vluchtelingencrisis. Vooral de laatste dagen van oktober bereikten die afgrijselijke beelden een dieptepunt, toen een houten boot met 300 vluchtelingen aan boord het begaf onder de golven van de woeste zee. Tot dagen later spoelden lijken aan op de kusten van Lesbos. U heeft misschien al wel artikels in de pers gelezen waarin te lezen staat dat er op het kerkhof van Lesbos geen plaats meer is voor de doden. Al jaren spoelen er op het eiland lijken aan, en al jaren worden onbekende vreemdelingen op het kerkhof begraven. Omdat het geen orthodoxe gelovigen zijn, worden ze niet na 3 jaar weer opgegraven en in een ossuarium bewaard.

Na de schipbreuken van de voorbije weken, liggen er op dit moment 75 lijken te wachten in het dodenhuisje van Lesbos, om begraven te worden. Het zal de taak van de overheid worden om een plaats te vinden om deze mensen hun laatste rustplaats te geven. En de overheid in Griekenland staat bekend om haar bureaucratie, dus er zal niet snel een oplossing worden gevonden.

Dodenhuisje in Samos

Dodenhuisje in Samos. Foto: Tassos Morfis

In Samos is de situatie nog een stuk erger. Op dat kleinere eiland is er namelijk geen wetsdokter. En verdrinkingsdood staat in Griekenland geregistreerd als een gewelddadige dood, die door een wetsdokter moet worden vastgesteld. Maar de laatste wetsdokter is er in 2011 vertrokken en door de besparingen, is er geen nieuwe aangesteld. Er is geen enkele reden waarom een gewone arts de dood door verdrinking niet kan uitspreken, maar dan volg je de bureaucratische voorschriften niet. Met als gevolg de situatie die op de foto hiernaast ziet: de lijken van de verdronken vluchtelingen blijven in het dodenhuisje liggen tot er een wetsdokter op het eiland aankomt.

Alleen: de manier waarop de lijken daar achteloos lijken neergegooid te zijn, geeft het idee dat er niet al te veel respect mee gemoeid is geweest. En respect, dat is iets wat in deze hele vluchtelingenkwestie mankeert.

4 thoughts on “De verdrinkingsdoden van de Griekse eilanden

  1. Eilandbewoners worden ook uitgeput want denk dat ze enorme inspanningen maken om te helpen. En die toestroom is eindeloos.
    Laat ons niet al te critisch zijn . Ze hebben al handen vol met levenden en weten geen weg met de doden.

  2. Men had die mensen toch wel iets netter kunnen ‘opvouwen’. Hopelijk is de temp er onder nul, anders beginnen ze al weer rond te kruipen nog voor de wetsdokter aankomt op Samos.

  3. Ik wil hier geen kritiek op de eilandbewoners uiten. Dit is zuiver een probleem van de Griekse bureaucratie. Laat de ziekenhuisdokters toch gewoon die autopsie uitvoeren, in plaats van te wachten op een gerechtsdokter. En als het dan toch moet gebeuren door een gerechtsdokter, toon dan tenminste een beetje respect voor de doden.

  4. Alexis krijgt zo’n beetje alle, tot aan de meest krankzinnige wetten toe, door de Vouli. Zou hij van de gelegenheid gebruik kunnen maken om ook een wet op de Crematoria er door te jagen? Zou een oplossing voor veel problemen zijn, ook heel EU/Europees. Nabestaanden om te protesteren tegen deze manier van ‘begraven’ zullen er niet veel zijn. In Nederland ligt het percentage al boven de 50% vanwege de onbetaalbare graf- en maffia-begrafeniskosten, en op wereldschaal ligt het nog hoger. Ik heb persoonlijk ook definitief voor deze verassingsmethode gekozen. En als de Griekse Orthodoxe clerus bezwaren zouden hebben, moet Alexis maar eens een heel klein piepstukje van hun onmetelijke grote landbezit vorderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *