Ik wil het kort houden vandaag, want de gebeurtenissen in Parijs zorgen er voor dat we allemaal een kort lontje hebben en emotioneel reageren. Wat volledig te begrijpen is.

Overal waren er gisteren tekenen van solidariteit met Parijs. Ook in Griekenland. De Witte Toren in Thessaloniki was verlicht in de Franse driekleur, net zoals het gemeentehuis van Athene en de vuurtoren van Chania. De Akropolis was daar niet bij. En toch werd dat in het nieuws van SKAI vermeld:

Het fragment hierboven laat een beeld zien dat door een Griekse twitteraar de wereld is ingestuurd. De twitteraar in kwestie staat er om bekend dat hij af en toe grappen uithaalt. Het is niet de eerste keer dat een grap of een vals bericht uit de sociale media de televisie haalt en als echt wordt beschouwd. Maar SKAI had toch wel echt even kort uit het raam kunnen kijken, om te zien of de Akropolis echt wel in de Franse tricolot was verlicht. Met een verrekijker moet hen dat echt wel lukken.

Het is trouwens niet alleen SKAI die in er in trapte. Heel wat andere nieuwssites publiceerden het bericht als waarheid. Het wijst er op dat heel wat van die zogenaamde nieuwssites eigenlijk niets meer doen dan copy-paste van andere berichten die ze op het internet vinden.

Dit soort berichten is natuurlijk wel koren op de molen van diegenen die de Griekse media niet vertrouwen. En dit zou de buitenlandse media toch ook wel tot nadenken moeten stemmen. Want die media nemen nu berichten over van Griekse nieuwssites die spreken over de moordenaars in Parijs die paspoorten bij zich zouden hebben gehad die  op de Griekse eilanden zijn geregistreerd. Afgezien van het feit dat een organisatie als ISIS – Daesh er op uit is om het klimaat te polariseren, zou dit toch met de nodige behoedzaamheid moeten worden benaderd.

5 thoughts on “De onbetrouwbaarheid van de Griekse media

  1. onnauwkeurige, nietszeggende en suggestieve berichtgeving viert hoogtij…al moet ik zeggen dat ik met name op de Nederlandse en Belgische tv aardig wat mensen voorbij heb zien komen die zulks gelijk rechttrekken en die er voor waken geen tweedracht te zaaien in de maatschappij.

  2. ‘Behoedzaamheid’, een heel mooi woord dat ik helaas niet zo vaak meer hoor, maar perfect past voor de media in deze ‘barre tijd’. En dwars daartegenover staat ,de schreeuw’, die van de slachtoffers, die van de nabestaanden. Hun schreeuw heb ik nog weinig gehoord, en ik weet ook niet of ik die zou kunnen aanhoren, verdragen. Maar ergens diep in mij meen ik die te horen.

  3. de vertaling van mededelingen van de e.e.g moeten ook met een korreltje zout genomen worden de groiekse vertaling is spijtig genoeg niet altijd juist….., gebrek aan kennis of ???? of moed willige verdraaing van de feiten, spijtig de media moeten objectief blijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *