Wie mijn boek heeft gelezen, kent de naam Vangelis Marinakis. Deze steenrijke reder is eigenaar de van voetbalploeg Olympiakos Pireaeus en is ondertussen gemeenteraadslid in de havenstad. Zijn rechterhand bij Olympiakos is er burgemeester. Marinakis is al een paar keer beschuldigd geweest van het vervalsen van de voetbalcompetitie. Het is een feit dat Olympiakos wel erg vaak het kampioenschap en de beker wint, maar er wordt ook flink wat geld tegen de club aan gegooid. Maar er hangt altijd wel een zweem van matchvervalsing rond de club, en in het algemeen rond het hele Griekse voetbal, dat eigenlijk niet meer dan een speeltuin van de Griekse oligarchen is. Over Marinakis doen allerlei geruchten de ronde. Op heel wat muren in Piraeus staat graffiti dat hij zich bezig houdt met cocaïnehandel. Het is niet bewezen en het kan best zijn dat het geruchten zijn die door tegenstanders van Olympiakos de wereld worden in gegooid. Maar de geschiedenis leert dat er vuur is, daar waar je rook ziet.

Op 6 januari 2013 speelde Olympiakos thuis tegen Veria een club uit het noorden van Griekenland. Die wedstrijd werd gewonnen door Olympiakos met 3-0. Veria werd toen beschuldigd van matchvervalsing: de ploeg zou met opzet hebben verloren. Gezien de manie waarmee er wordt gegokt op voetbalwedstrijden in Griekenland, kan ook dat niet worden uitgesloten natuurlijk. Veria werd vrijgesproken van matchvervalsing.

De voetbalploeg nam een advocaat onder de arm, die zich specialiseert in sportzaken. Deze advocaat, Argyris Livas, werd op maandag door 2 gemaskerde mannen op 50 meter van zijn huis overvallen. Hij werd van zijn motorfiets gegooid en kreeg 2 schoten in het been. Daarop zou de advocaat kalm hebben gezegd: “Jullie hebben jullie werk gedaan. Ga nu maar.”. Waarop één van de gemaskerde mannen antwoordde: “Nee. 3 schoten.”. En Livas kreeg nog een schot in het been.

Die 3 schoten zijn wellicht symbolisch en zijn misschien wel in verband te brengen met de wedstrijd Olympiakos – Veria. De speurders die op de zaak zijn gezet, gaan in ieder geval die piste onderzoeken. Wie er achter zit, is nog onbekend, maar het is eens te meer een smet op het Griekse voetbal. Dat zit sowieso in een crisis, en heel wat voetballers worden al een hele tijd niet uitbetaald. Ze hebben gedreigd met een staking, maar voor zover ik heb kunnen volgen, wordt er nog steeds gevoetbald. U moet het me niet kwalijk nemen, ik interesseer me niet voor voetbal.

5 thoughts on “Sport, maffia en oligarchen

  1. Haha…knap van je Bruno om dan toch dit verhaal te schrijven….niks haha natuurlijk weer…het zou zo fijn zijn als er eens iets is wat gewoon goed, gewoon en eerlijk marcheert hier…

  2. Ik lees dit nu pas. @Bruno Voetbal is een volkse sport, zou dat moeten zijn, in het ene land al populairder dan het andere. ‘t Is zoiets als muziek, men kan er lyrisch van worden, wanneer je een Messi ziet bijvoorbeeld, maar ik heb begrepen dat zoiets je totaal vreemd is. Dit was dus even terzijde. Het erge is dat er met die volkse sport miljoenen euro’s gepaard gaan. Ook hier in België waren er manipulaties met wedstrijden (‘gokchinees’)…..er zijn al mensen veroordeeld. En er werden ook bedreigingen geuit naar familieleden van voetballers, meen ik me te herinneren, maar geen schietincidenten bij mijn weten. Maar voetbalmaffia, inderdaad niet alleen in Griekenland!

  3. Er is maar 1 gigantisch probleem met (wereld) voetbal…er gaat veel te veel ergerlijk veel geld in om. Alle voetballers zouden gewoon niet meer moeten verdienen dan zo ongeveer ‘de Balkenende norm’…(het salaris dat een minister president verdient in Nederland). Ze moeten gewoon hun werk doen,…. voetballen en hun fans plezieren. En die hele rambam eromheen met al die corrupte bobo’s dienen het veld te ruimen. Nu moet er weer gemeenschapsgeld worden uitgegeven om al die corrupte lieden voor het gerecht te slepen en ze te laten veroordelen.
    En als voetballers uitgevoetbald zijn dan kiezen ze gewoon een ander beroep. Een ballerina kan ook niet eeuwig dansen…(en die voert heel wat moeilijker kunstjes uit…)
    Kortom…terug naar ‘normaal’…en voetbalplezier zonder ook de halve legers die uit moeten rukken om hooligans uit elkaar te houden en te voorkomen dat ze de boel kort en klein slaan…
    Misschien is het niet eens zo’n slecht idee om de dienstplicht weer in te voeren…misschien kunnen die jongelui daar enigszins ‘opgevoed’ worden tot normale verantwoordelijke burgers. Klinkt oubollig om niet te zeggen ‘rechts’ uit mijn mond…oei, zou ik vroeger niet gezegd hebben…maar er schort toch het een en ander aan discipline en verantwoordelijkheid.

  4. Misschien hoeven oligarchen ook geen eigenaar te zijn van voetbalploegen? Want de Griekse competitie is de speeltuin van de ultra-rijken.

  5. …inderdaad… of een Engelse in handen van een rijke Rus, of ADO in handen van een Chinees (die niet betaalt…) Er moet een hele schone bezem door die voetbalwereld…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *