Wie mijn boek gelezen heeft, weet al een en ander over de mijnactiviteiten die worden uitgevoerd door Hellas Gold (een consortium van het Canadese Eldorado Gold met een Griekse partner) op het schiereiland van Chalkidiki. En weet ook hoe controversieel die mijnactiviteiten zijn. In het verleden heb ik al meermaals over Skouriës geschreven. Wil u het nalezen, dan hoeft u enkel op de tag “Skouries” hieronder te klikken.

De goud- en kopermijn was het paradepaardje van de regering Samaras, die wilde tonen dat Griekenland open stond voor investeringen vanuit het buitenland, en dat buitenlandse investeerders zo veel mogelijk vrij baan konden krijgen. De mijnactiviteiten in Skouriës kenden veel tegenstanders in de omringende dorpjes, en de gemoederen raakten meermaals verhit. Om de investering te beschermen, stond de Griekse oproerpolitie het bewakingspersoneel van het mijnbedrijf meermaals bij.

Het water zou al flink zijn vervuild door de mijnactiviteiten

Het water zou al flink zijn vervuild door de mijnactiviteiten

SYRIZA, destijds nog oppositiepartij, schaarde zich achter de bewoners die zich tegen de mijnactiviteiten verzetten. Tijdens de eerste maanden van 2015 leek het dat de partij als regering zou gaan uitvoeren waar ze voor stond in de oppositie. Hellas Gold kon op weinig steun rekenen van Tsipras en de zijnen. In maart 2015 verbood de regering om een verwerkingseenheid te bouwen op de mijnsite van Skouriës, en in augustus schortte de regering zelfs de activiteiten van het bedrijf op. Volgens minister van Energie Panos Skourletis zou het bedrijf zich niet aan de contractuele overeenkomsten hebben gehouden. Met name zou Hellas Gold verzuimd hebben om te zeggen welke technieken het zou gebruiken om goudontginning veilig te maken. Het gaat om de techniek van Flash Melting, en die zou volgens de minister nooit eerder zijn gebruikt.

Hellas Gold zag de interventies van de regering als tegenwerking en als plaagstoten. Iets meer dan een week geleden besloot het bedrijf dan ook om de meeste van zijn mijnactiviteiten in Griekenland te stoppen na een jaar van voortdurende conflicten met de regering. Het leek op een roep van frustratie, want Hellas Gold kon moeilijk vergunningen verkrijgen en als het bedrijf die al had gekregen, werden die soms ook ingetrokken. Sommigen menen dat de tactieken van Hellas Gold, uitvoerig belicht in de Griekse pers (zoals u weet is de Griekse partner in het consortium ook eigenaar van een aantal kranten en televisiezenders), de bedoeling hebben om aan de buitenwereld te laten zien dat deze regering het bijzonder moeilijk maakt voor buitenlandse investeerders. Het is een feit dat Tsipras en de zijnen anders te werk gaan dan zijn voorganger. De CEO van het bedrijf kwam zelfs uitgebreid een persconferentie geven om de beslissing toe te lichten en om druk te zetten op de Griekse regering: als er tijdens de eerste drie maanden van 2016 geen vergunning komt voor de bouw van een verwerkingseenheid, dan vertrekt Eldorado Gold uit Grieken. Door de Griekse perikelen, is de waarde van de aandelen van het bedrijf overigens met 40% gezakt in het voorbije jaar.

De beslissing van Hellas Gold zou er voor zorgen dat er met onmiddellijke ingang minstens 600 mensen op straat komen te staan. Uiteraard kwam er protest en uiteraard was dat protest ook in Athene te zien. Het zorgde voor een moeilijk moment voor de regering. Maar kijk, gisteren besliste de Griekse Raad Van State dat het besluit tot sluiting van Hellas Gold, uitgevaardigd in augustus, niet geldig is. De techniek van Flash Melting is namelijk al gebruikt in Finland. Wist Skourletis daarvan of niet, dat is nu de vraag die wordt gesteld in het immer wantrouwige Griekenland. En was de sluiting in augustus dus niet meer dan een theatertechniek van een regering die al lang niet meer als links wordt beschouwd?

Met de uitspraak van de Raad Van State wordt overigens niet alleen de sluiting ongedaan gemaakt, maar geldt ook het verbod voor de bouw van de verwerkingseenheid niet meer. Het lijkt dat Hellas Gold voorlopig zijn slag heeft thuisgehaald. Dat de bewoners die tegen de goudmijn zijn, het hier niet bij zullen laten, lijkt buiten kijf te staan.

4 thoughts on “Hoe zou het nog zijn in Skouriës?

  1. Tsipras ontgoochelt ! Griekenland blijft bananistan.

  2. Zelfs al zou de techniek van’Flash Melting’ al eerder gebruikt zijn……so what? Ik begrijp niet veel van dit dossier, het lijken mij politiek/juridische spelletjes, maar wanneer dit de enige argumentatie is van de bewuste minister Skourletis lijkt dat me nogal zwak. Toch staat er veel op het spel: werk, werk , werk… versus milieu, natuur, landbouw etc. De protestbeelden heb ik vroeger gezien, de repressie ook. Hopelijk kunnen de bewoners uit de omgeving die er tegen zijn zich organiseren, maar ik heb zo’n vermoeden dat er ook veel pro-stemmen zijn. Want het gaat toch ook om ‘het dagelijks brood’, en dat heeft iedereen nodig.

  3. het is soms moeilijk de reacties van de griekse bevolking te begrijpen , zelfs na ong 40 jaar verblijf hier ben ik soms nog verbaasd. Ergens moet men een keuze doen werk of geen werk, veel grieken denken nog steeds dat er enkel probllemen zijn in griekenland hebb en geen idee van de moeilijkheden in andere landen. Zelfs in nederland en belgie zijn er reuze problemen van werkloosheid maar veel van mijn griekense vrienden weten die niet want … de ghriekse pers maakt daar geen melding van een beetje objectiviteit is werl nodig hiert.

  4. En waarom zou er geen investering kunnen zijn in milieu-vriendelijke bedrijven, in zonne-energie parken, in het kader van de klimaattop, en banen en belasting voor het Griekse volk en de Griekse staat????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *