Eergisteren kwamen 8 afgevaardigden van Fraport de luchthaven van Chania op Kreta inspecteren. Zoals u weet is het concern, in samenwerking met alweer een Griekse partner, de oligarch Kopelouzos, de nieuwe eigenaar van 14 regionale luchthavens in Griekenland. Nu ja, niet echt de eigenaar: het concern heeft de luchthavens in leasing genomen voor de komende 40 jaar. Niemand had een jaar geleden verwacht dat een SYRIZA -regering dit over haar kant zou laten gaan, maar we hebben al wel andere dingen gezien van Tsipras en de zijnen, die de wenkbrauwen doen fronsen. Fraport heeft al laten weten dat het de infrastructuur van een aantal luchthavens zal verbeteren. Op zich geen slecht idee want een aantal regionale luchthavens is zo verouderd dat ze de toevloed van toeristen niet goed aankan. En u zal maar lang van tevoren in zo’n luchthaven staan aanschuiven en even naar het toilet moeten.

De afgevaardigden van Fraport voelden zich een beetje ongemakkelijk

De afgevaardigden van Fraport voelden zich een beetje ongemakkelijk

De bedoeling van de afgevaardigden was om na te gaan in welke toestand de luchthaven van Chania er bij ligt. Toen ze toekwamen stond er een verwelkomingscomit̩, iets meer dan 100 mensen, hen op te wachten. Onder hen de vice-prefect van Chania, de burgemeester van de stad, de burgemeester van Kissamos, van Platania, Apokoronas en Sfakia. Voor de spandoeken zorgden de politieke partijen LAE (Volkseenheid Рde partij die zich in augustus van SYRIZA heeft afgescheurd), KKE, en ANTARSYA. Ook de syndicaten waren komen opdagen, onder wie de voorzitter van de vakbond van de luchtverkeersleiders. Die wil de verkoop van de Griekse luchthaven aanvechten in de Europese rechtbanken.

Bedoeling was wellicht om de afgevaardigden van Fraport te laten zien dat ze niet welkom waren, want er werd gescandeerd tegen het bedrijf, en een aantal actievoerders haalden hun beste Duits boven en riepen “Raus!”. De actievoerders zien het Duitse bedrijf namelijk niet als investeerders, maar als bezetters, omdat de verkoop van de luchthavens wordt opgelegd door de Duitse minister van Financiën Schäuble.

8 thoughts on “Vertegenwoordigers van Fraport niet welkom in luchthaven Chania

  1. De moffen doen exact hetzelfde met Griekenland wat ze na de val van de muur hebben gedaan metEx-Oost-Duitsland met hun Treuhand en daar worden zij enkel beter van. Hypocriete profiteurs!

  2. een idee : waarom nemen die stakers zelf niet de zaken in de hand en zorgen ze zelf voor een betere structuur, Zelf de haven uitbaten want eigenlijk wil iedereen werk maar anderen moeten de baas zijn en alles financeren en regelen. En dan komen de eisen : meer loon,minder uren werk,meer betaalde vakantie,enz,enz en als de baas het niet meer aankan,dan worden ze boos want ze hebben verworven rechtenen .
    En vermits de Griek zelf geen risicos meer neemt met een regering die ze zelf gekozen hebben,dan springen buitenlanders op de occasie maar dat mag dan ook niet.
    Alternatief?????

  3. @Djuul, zijn je beweringen betreffende de Duitse hereniging gebaseerd op feiten en cijfers of enkele ingegeven door moffenhaat?
    Heb je zelfs maar een idee wat de hereniging van Duitsland gekost heeft aan de West Duitse burgers. Of weet je hoeveel transfers er nog steeds naar het oosten gaan?
    De pariteit van de beide munten was een cadeau zonder voorgaande. De hereniging was trouwens de wens van zowat de hele bevolking.
    Voor de exploitatie vande luchthaven van Chania stonden andere investeerders overigens blijkbaar niet te dringen.

  4. Ik ben het helemaal eens met @Penimeni en ik begrijp niet, dat er nu nog mensen rondlopen die de term “moffen” nog zelfs maar in de mond durven te nemen, al was het alleen maar omdat ik dat een belediging vind voor de huidige generatie Duitsers.
    De meesten zullen waarschijnlijk niet eens weten waar de term vandaan komt!
    Blijkbaar zijn er nog steeds mensen, die hun leven lang rancuneus blijven.
    Jammer!

  5. Nog een paar kanttekeningen. “The Press Project” bestudeerde de 295 pagina’s van de concessie-overeenkomst en bracht een aantal zaken aan het licht: het bedrijf Fraport is vrijgesteld van gemeentelijke belastingen en E.N.F.I.A. en heeft recht op compensatie in geval van wijziging van de wetgeving die van invloed kan zijn op de uitgaven, zoals bijvoorbeeld een verandering in de arbeidsovereenkomsten. Fraport krijgt recht op vergoeding voor ontvangen apparatuur indien die niet goed functioneert, en mag vrij luchthaventaksen heffen (!). Fraport heeft het recht om bestaande diensten die het niet wil in de luchthavens (zoals winkels catering of autoverhuur) te weigeren. Als deze winkels schadevergoeding eisen voor hun “uitzetting” dan is de staat aansprakelijk, en hetzelfde geldt voor personeel dat ontslagen wordt en naar de rechter stapt voor compensatie! Lees meer in dit artikel (de titel is: “De overheid betaalt en Fraport ontvangt”):
    http://www.haniotika-nea.gr/to-dimosio-plironi-ke-i-fraport-ispratti/

  6. Mijn vraag blijft: Waarom staat men aan beleggerszijde niet wereldwijd te dringen om ook een deel van deze opportuniteit in te pikken?
    De risico’s van zakendoen in Griekenland zullen dus nog steeds navenant zijn.
    De tunnel lijkt steeds meer de diepte in te voeren.

  7. dus als ik het goed begrepen heb met de paar vb wat nadia gegeven heeft is fraport = fraSKATA
    dank u Europa en dank u Griekenland voor deze zeer goede deal…

  8. Ik ben overtuigd filhelleen – van Homerus tot Elytis – maar stel me toch soms vragen bij dit volkje. Enerzijds is het onaanvaardbaar dat Fraport vooral int en verder van allerlei verplichtingen vrijgesteld is, anderzijds kan je je afvragen waarom de Grieken er niet in slagen zelf hun infrastructuur op poten te krijgen en vooral deftig te onderhouden en te doen draaien. Ik beperk me tot één enkel voorbeeld. Vanavond nog heeft een Griekse vriend die hier in Th/niki in een hotel werkt verteld dat hij zich schaamt als hij aan toeristen moet uitleggen hoeveel moeite het hen zal kosten om tot bij de unieke koningsgraven van Vergina te raken. Een rechtstreekse bus- (of beter nog: trein-)verbinding tot stand brengen, daar slagen ze niet in. Wellicht de schuld van Schäuble.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *