70%  van de Griekse huisgezinnen ziet de toekomst niet bepaald rooskleurig tegemoet. Ze vrezen dat hun financiële toestand dit jaar zal verslechteren, terwijl slechts 5,1% denkt dat er verbetering zit aan te komen in 2016. Dat is duidelijk geworden uit een studie van het Instituut voor Kleine Ondernemingen van de GSEVEE, de Unie van Beroeps- en Ambachtslui en van Handelaars van Griekenland.

94,1% van de huisgezinnen die zijn ondervraagd voor de studie, hebben een gevoelige vermindering van hun inkomen gezien na het uitbreken van de crisis. Diezelfde crisis heeft de ongelijkheid in Griekenland ook enorm versterkt, ten voordele van de zogenaamde 1%. In 2015 alleen heeft 77,9% van de huisgezinnen nog maar eens een vermindering van het inkomen gezien. Verder zegt 1 op 3 huishoudens dat ze moeten zien te overleven van een budget dat onder het jaarlijkse minimum zit. Volgens de studie blijft de Griekse bevolking verarmen, zij het niet meer zo snel als in 2013 en 2014.
De ongelijkheid die groeide tijdens de crisis, is onveranderd gebleven in 2015. De nieuwe maatregelen van de derde bail-out (onder SYRIZA) hebben de druk op de huishoudbudgetten en de inkomens enkel versterkt. 80% van de Griekse gezinnen bevindt zich op dit moment in een slechtere (kwalitatief en kwantitatief gesproken) situatie dan de voorbije jaren. Het is voor de meeste gezinnen nog moeilijker geworden om aan de dagelijkse behoeften te voldoen in 2015, en de nieuwe maatregelen die er zitten aan te komen (huizen die in beslag kunnen worden genomen, extra taksen en belastingen), zullen de situatie nog verergeren, waardoor de consumptie in 2016 nog meer dreigt te dalen.
Laten we het iets concreter maken: 51,8% van de Griekse huishoudens geeft aan dat het pensioen de voornaamste bron van inkomen is, terwijl dat in 2012 nog 42,3% was. Slechts 6,1% van de huisgezinnen haalt een inkomen uit bedrijfsactiviteiten. Dat was in 2012 nog 12,6%. Dit wijst op een enorme daling van de bedrijfsactiviteiten in Griekenland de voorbije 3 jaar.
Laten we de cijfers eens op een rijtje zetten:
  1. 36,.3% van de huisgezinnen geeft aan dat ze het met minder dan 10.000 € op een jaar moeten zien te rooien.
  2. 15,28% van de huishoudens zegt dat het inkomen niet volstaat om aan de basisbehoeften te voldoen, een cijfer dat overeenkomt met een studie naar extreme armoede. Deze mensen moeten namelijk zien rond te komen met een bedrag dat overeenkomt met 40% van het gemiddelde inkomen. Indien er een uitzonderlijke uitgave van 500 € moet worden gedaan, kan 15,2% zich dat niet veroorloven, terwijl 52,9% daar grote moeilijkheden mee zal hebben.
  3. Ongeveer 2/3 van de huisgezinnen (64,1%) ziet zich genoodzaakt om zwaar te snijden in de uitgaves om rond te kunnen komen met het allernoodzakelijkste. Iets meer dan de helft van de gezinnen (56,5%) kan niet voldoen aan zijn voedselbehoeftes en kan zijn huis niet genoeg verwarmen. Het zijn vooral gezinnen van ofwel 1 persoon, ofwel van 5 personen of meer, die in deze categorie vallen.
  4. 94,2% van de Griekse huishoudens heeft een gevoelige vermindering van zijn inkomen gezien nadat de crisis is uitgebroken. In 2015 heeft 77,9% van de gezinnen nog meer moeten inleveren.
  5. 33,9% van de huishoudens, wat overeenkomt met 1 miljoen gezinnen, hebben minstens 1 persoon in het gezin die werkloos is.
  6. 80% van de Griekse werklozen is langdurig werkloos.
  7. Eén op 5 gezinnen heeft uitstaande schulden bij de fiscus. Slechts 16,4% van diegenen die in het rood staat, zijn er in geslaagd om hun schuld af te betalen in 100 schijven (iets waar de troika erg tegen was gekant, maar wat de Griekse regering toch heeft weten door te drukken). 12,5% van de gezinnen heeft schulden bij de banken.
  8. Zoals al aangegeven, ziet 42,8% van de gezinnen de toekomst zwart. Deze mensen denken dat ze niet aan hun basisbehoeften zullen kunnen voldoen in 2016. 1 op 2 gezinnen die afhankelijk zijn van pensioenen, zijn erg pessimistisch dat ze dit jaar nog zullen kunnen rondkomen.
  9. 29,2% gelooft niet dat ze hun belastingen zullen kunnen betalen dit jaar, terwijl 14,7% de speciale belastingen op onroerend goed (de zogenaamde ENFIA) niet kan betalen.
  10. 33,7% gelooft dat het zijn leningen niet zal kunnen afbetalen dit jaar. 1 op 4 gezinnen die in een eigen woning wonen, hebben een lening. 15,4% van hen betaalt zijn lening af met flink wat vertraging. 24,6% van hen vreest zijn huis te verliezen omdat de achterstallige betalingen van leningen en belastingen zich opstapelen.
  11. De overgrote meerderheid van de gezinnen heeft de voorbij jaren zijn spaarpot aangesproken of verwanten en vrienden gevraagd om hen te helpen bij het afbetalen van hun verplichtingen. In 2015 was er een daling van 6,2% merkbaar in het aanspreken van het spaargeld, te meer omdat dat spaargeld stilaan op geraakt (er wordt niet gesproken over de geldvlucht na de invoeren van de capital controls).
  12. Er is een duidelijke toename in het gebruik van plastic geld om aan de behoeften te voldoen. Dat kan worden geïnterpreteerd als een vermindering van het spaargeld, maar ook als een gevolg van het opleggen van de capital controls (binnenlandse betalingen met kaarten hadden geen beperkingen). In 2012 werden nog 15,8% van de betalingen uitgevoerd met een kredietkaart. In 2015 was dat al opgelopen tot 31%. Aanzienlijk voor een casheconomie als Griekenland.
  13. Volgens de studie daalt de interne vraag ook gestaag. Dat geldt voor zowel producten als voor diensten. Grieken geven steeds minder uit aan kledij, geschenken, restaurantbezoeken, reizen, en zo meer).
  14. Voor het tweede opeenvolgende jaar zien we een toename van uitgaven voor privé ziekenzorg, wat een direct gevolg is van de besparingen in de openbare ziekenzorg.
  15. 70,1% van de gezinnen geeft aan dat het ernstige financiële problemen zal hebben als de voedselprijzen stijgen. De verhoging van de BTW de komende 6 maanden zal zeker voor meer druk zorgen bij deze gezinnen.
  16. Over heel Griekenland zijn er minstens 120.000 gezinnen die een beroep moeten doen op de voedselbanken en op de zogenaamde voedselkaart (een kaart die je het recht geeft om voor 70€ per maand voedsel te kopen – Yiannis, u welbekend, heeft ook een dergelijke kaart).
Ter verduidelijking: de studie heeft 1000 gezinnen geïnterviewd over heel Griekenland tijdens de maand december 2015.
Ik ben geen econoom, maar eens te meer wordt uit deze cijfers toch wel duidelijk dat de maatregelen die worden genomen in het kader van het derde hulpprogramma, absoluut niet het beoogde resultaat zullen behalen.

5 thoughts on “2016: een jaar van lage verwachtingen en nauwelijks perspectief

  1. Even voor de duidelijkheid: 51,8% van de Griekse huishoudens geeft aan dat het pensioen devoornaamste bron van inkomen is. :”Het pensioen” of “een uitkering”?

  2. En ondertussen heeft Standard and Poors de rating voor Griekenland omhoog getrokken. De financiële situatie is blijkbaar beter!? Vraag is uiteraard voor wie? En wat de mensen op straat voelen? De studie van GSEVEE is duidelijke veel negatiever!

  3. Er schijnen meerdere ‘waarheden” te zijn…in ieder geval eentje van de kille cijfers en ratings, en eentje van de realiteit…. dank voor deze bijdrage Bruno

  4. @Esmeralde: een pensioen. Niet uitkering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *