Een vreemd verhaal gisteren: de directeur van het Nationale Theater in Athene besloot om niet langer de voorstelling “Nash’s Equilibrium” op te voeren. Dat theaterstuk was onder meer gebaseerd op het werk van Savvas Xiros, lid van de terroristische organisatie 17 November, die naar aanloop van de Olympische Spelen in Athene werd gevat, nadat een bom in zijn handen was ontploft. Xiros raakte zwaar gewond en werd maandenlang in het ziekenhuis opgenomen, tot hij naar de gevangenis kon.

Het was nochtans diezelfde directeur die beslist had om het stuk op te voeren op de Expertimentele Bühne van het Nationale Theater. De opvoering kreeg zware kritiek van de nabestaanden van de slachtoffers van 17 November die zich hebben gegroepeerd in een organisatie die zichzelf Ως Εδώ noemt. Het protest kreeg ook steun van de Amerikaanse ambassade, middels volgende tweet:

osedw

Het is een moeilijke vraag: kan je kunst zo maar censureren? De acteurs vinden in ieder geval van niet, en op de sociale media is er heel wat te doen geweest rond de beslissing van de directeur van het Nationale Theater. Voor het gebouw kwamen medestanders hun steun betuigen, maar acties voor en tegen leidden vooral tot bedreigingen. Ook politiek wordt de kwestie natuurlijk uitgebuit en het luidt dat SYRIZA dit soort dingen toestaat, omdat de partij sympathieën zou hebben voor de terroristische organisatie.

De kunst en de vrije meningsuiting varen er niet bepaald wel bij. En ik moest nu ook terugdenken aan de toneelvoorstelling van Terence McNally, Corpus Christi, dat door Gouden Dageraad werd stil gelegd, en waarbij de toenmalige regeringspartij (die nu dus kritiek heeft op de huidige regeringspartij) liet begaan.

Terwijl Corpus Christi niet meer werd opgevoerd (de regisseur voelde zich bedreigd door de Griekse neonazi’s), zal Nash’s Equilibrium morgen voor het laatst toch nog een keer worden opgevoerd.

One thought on “Theaterstuk wordt stopgezet na protest

  1. Dilemma…overigens is de tweet van de US Embassy toch anders dan de tweet van Aris Ch….en niet zo’n beetje ook…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *