Het is niet meer zo recent, maar misschien is het voor u toch nog wel nieuws. Eerder deze week heeft de Atheense Academie de Griekse kandidaten voor de Nobelprijs voor de Vrede genomineerd. U heeft welicht al wel petities zien voorbijkomen op het internet waarin wordt gevraagd om de Griekse eilandbewoners die de vluchtelingen opvangen, de Nobelprijs te geven. De regels laten zo iets echter niet toe: de prijs kan enkel gaan naar een individu of een organisatie. Daarom heeft de Atheense Academie besloten om individuen te nomineren.

Foto: lesvosnews.net

Foto: lesvosnews.net

Eerste genomineerde is de 83-jarige Aimilia Kamvysi (rechts op de foto), een van de drie grootmoeders die gefotografeerd zijn terwijl ze een vluchtelingenkindje de fles gaven. De foto is nadien schaamteloos uitgebuit door premier Tsipras, toen die Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz op bezoek had. Uitgebuit, omdat de Griekse regering zelf bitter weinig heeft gedaan om vluchtelingen een mininimum aan voedsel en water aan te bieden (Terwijl ik dit schrijf, zitten er meer dan 1000 vluchtelingen vast in de ferriehaven van Piraeus. Zonder eten, zonder drinken, en er is niemand van de overheid te bespeuren.). Kamvysi zelf vindt niet dat ze iets speciaals heeft gedaan. Zij ziet zelf geen eer in wat ze gedaan heeft: als mens help je gewoon een ander mens. Ze is bijzonder overstuur van de reacties die uit de rest van Europa komen. “Hebben deze mensen geen hart”, zo zegt ze.

Stratis Valiamos

Stratis Valiamos

De tweede genomineerde is de 40-jarige visser Stratis Valiamos. Hij heeft het voorbije jaar niet enkel vissen uit de zee gehaald, maar ook mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen. Ook Valiamos ziet niet in wat er zo heroïsch is aan zijn acties. Als je mensen in nood ziet, help je ze. Zo simpel is het voor hem. De beelden die hij heeft gezien, zullen voor de rest van zijn leven op zijn netvlies gebrand blijven, aldus de visser. In een interview staat hij er op dat een nominatie voor de Nobelprijs niet voor hem is, maar voor alle vissers en voor zijn hele dorp. Want Valiamos is uiteraard niet de enige die mensen uit het water heeft gered.

Sarandon samen met een lid van Team Humanity

Sarandon samen met een lid van Team Humanity

De derde genomineerde is geen Griek, maar wel de Amerikaanse actrice en actievoerster Susan Sarandon. Die heeft haar kerst hier in Griekenland doorgebracht. Eerst een paar dagen op Lesbos en dan een dag hier in Piraeus en Athene om te zien wat er met de vluchtelingen precies gebeurt. Haar doortocht is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Zij wilde voornamelijk documenteren wat die vluchtelingen precies meemaken, welke verhalen ze met zich meedragen, om dat aan de andere kant van de oceaan, waar de xeonofobie ook hoogtij viert, duidelijk te maken. Ze had daarvoor ook een cameraploeg met zich mee.

Er zijn sindsdien toch wel een aantal merkwaardige dingen gebeurd. Tot nog toe zijn het vooral vrijwilligers geweest die zich hebben ingezet voor de vluchtelingen, maar sinds een paar weken wordt het helpen enigszins bemoeilijkt door de overheid. Die wil nu blijkbaar vooral laten zien dat ze actie onderneemt, nadat er kritiek is gekomen uit Brussel. Alle vrijwilligers dienen zich te registreren en hebben strikte richtlijnen gekregen. Een aantal leden van Team Humanity, dat Sarandon tijdens een reddingsoperatie heeft begeleid, is overigens een paar weken geleden opgepakt en onder borg pas vrijgelaten. De groep zou zich met een reddingsbootje in Turkse wateren hebben bevonden en een rubberbootje met vluchtelingen, dat water maakte, in Griekse territoriale wateren hebben gesleept. Dat wordt als mensensmokkel gezien. De bestuurder van de reddingsboot heeft 10.000 euro borg moeten betalen en mag voorlopig Griekenland niet uit. Hij moet zich 1 keer per week bij de politie aanmelden.

5 thoughts on “Griekenland draagt kandidaten voor Nobelprijs van de Vrede voor

  1. Ach…die Nobelprijs…een goed hart is prijsloos…

  2. Het zou een symbolisch gebaar kunnen zijn, maar dan vooral om aan te tonen dat in de politieke europese chaos met onderlinge verwijten , het burgers zijn die het heft in eigen hand nemen , en datgene doen wat politici en overheden nalaten.

  3. Punt is dat de Nobelprijs voor de vrede wordt uitgereikt aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt ter bevordering van de vrede…

  4. …en verder… er is ook meer dan genoeg protest op de diverse eilanden tegen de immigranten, hotspots enz. Of een burgemeester die weigert ze water te geven… Maar misschien is Lesvos een uitzondering, hoewel ik me kan voorstellen dat met het naderen van het toeristenseizoen veel bewoners niet zo blij zijn met de immigranten…(hoewel het ook tegelijk een ‘publiekstrekker’ lijkt te zijn…

  5. xenofobie, islamofobie, homofobie, judofobie, …

    Prachtig antwoord van Peter Hitchens op deze termen, weliswaar over islamofobie maar gedachtenlijn is even goed toepasselijk voor de andere vermelde “fobieën”:
    https://www.youtube.com/watch?v=b-PP61qTmic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *