Agent neergekogeld

U weet het ondertussen al wel, maar gisteren is er een veiligheidsagent neergekogeld in het centrum van Athene. De man werd van dichtbij beschoten en werd geraakt door 12 kogels. Hij had gewoon geen kans.

Het voorval is uiteraard voorpaginanieuws en verdrijft de opening van het nieuwe Acropolis-museum naar de achtergrond. De veiligheidsagent moest een getuige in het proces tegen de terroristische organisatie ELA (Revolutionaire Volksstrijd) beschermen. De vrouw, Sofia Kyriakidou, getuigde in 2004 tegen haar man, die lid was van de organisatie. ELA was vooral actief tijdens de periode van de junta (1967-1974) en was als het ware de voorloper van de bekendere terroristische organisatie 17 November. De politie vermoedt dat er banden waren tussen beide organisaties, maar die banden zijn nooit duidelijk aangetoond.

Beide organisaties werden opeens opgerold voor de Olympische Spelen. Op een paar maanden tijd werden er arrestaties gemaakt en dat was destijds zo onwaarschijnlijk dat het georchestreerd leek. De toenmalige regering van PASOK beweerde toen dat er goed werk was geleverd, maar dat terrorisme nog niet was uitgeroeid en dat er nog werk aan de winkel was. Toen Nea Dimokratie in 2004 aan de macht kwam, leek die zich aanvankelijk weinig bezig te houden met terroristische dreigingen. Ondertussen zijn een aantal nieuwe groeperingen opgestaan, en vooral na de dood van de jonge scholier Alexandros Grigoropoulos in december 2008 zijn er al vaker aanslagen geweest op de politie.

Op de plaats van de moord zijn gisteren 24 kogelhulzen gevonden van hetzelfde soort geweer waarmee de Secte van Revolutionairen reeds aanslagen heeft gepleegd. Hoewel deze organisatie de actie nog niet heeft opgeeist, gaat de politie er wel van uit dat ze achter de moord op de veiligheidsagent zit. Dat de organisatie blijkbaar weet had van de details van de bescherming van de getuige, doet vragen rijzen. De vermoorde politieman was net aan zijn shift begonnen en was in burger. De Secte van Revolutionairen (Σέχτα Επαναστάτων) liet eerder dit jaar al van zich horen.

One thought on “Agent neergekogeld

  1. Een kroongetuige in zulk een terroristen onderzoek,en dan ook publiek gekend vermits de pers op de hoogte was en het ook publiceerde , en die wordt door een enkele agent beschermd zonder zelf dat die zelf beveiligd is .Geen kogelvrije uitzet ,in een kleine wagen onder de bomen geparkeerd is toch wel uitnodigend om afgemaakt te worden!Spijtig voor de politieman .Was die wel op de hoogte welk gevaar hij liep?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *