Angelina Jolie met Negia, een van de trouste vrijwilligers in de haven

Angelina Jolie met Negia, een van de trouwste vrijwilligers in de haven. Bijzondere vrouw, die Negia.

We hebben al wat beroemdheden over de vloer gehad de laatste maanden, allemaal met de bedoeling om de aandacht te verstigen op de vluchtelingencrisis. Zo was er Susan Sarandon die hier kerst doorbracht, of Ai Weiwei die kunst maakte met de reddingsvesten van de vluchtelingen, of de Britse actrice Vanesse Redgrave die de Grieken een hart onder de riem kwam steken, en uiteraard ook Hollywoodcoryfee Angelina Jolie, voor wie premier Tsipras graag tijd maakte.

Allemaal met de bedoeling om de wereld bewust te maken van de problematiek van de vluchtelingen. Ik denk dat ik gerust mag zeggen dat het niets heeft uitgehaald. Erdogan is nog steeds sluiswachter en Europa heeft hem de sleutels in handen gegeven, tezamen met een paar miljard euro. Een zorgvuldig georchestreerde deportatie-operatie moet laten zien hoe humaan Europa is bij de behandeling van vluchtelingen en migranten. Wat er met hen in Turkije gebeurt, lijkt ons niet te interesseren.

Aan het rijtje celebrities kan nu ook paus Franciscus I worden toegevoegd. De Argentijnse paus vaart duidelijk een andere koers dan zijn voorganger, de heer Ratzinger, en wil laten zien dat de katholieke kerk er is voor de minstbedeelden. Zo een beetje Europese waarden, weet u wel? De kerkvader komt aanstaande vrijdag, 16 april, op bezoek in Lesbos. Op het eiland zijn iets minder dan 3000 vluchtelingen aanwezig, de meesten in gesloten detentiecentra. Ik ben benieuwd wat men gaat doen: de deuren op zetten en de paus binnen laten, samen met de verzamelde pers die nu niet eens in de buurt van de voormalige hotspots mag komen? Krijgen we eens te meer een lesje in hypocrisie?

De brief van metropoliet Pavlos

De brief van metropoliet Pavlos

De paus berokkent er niemand nadeel mee, natuurlijk, maar of hij iets kan veranderen, is nog maar de vraag. Hij zal vrijdag de orthodoxe patriarch van Constantinopel, Bartholomeos, aan zijn zijde hebben. Dat valt niet goed bij een aantal Griekse bisschoppen die blijkbaar het Oosters Schisma nog steeds niet goed verteerd hebben. Zo is er de metropoliet van Glyfada, Pavlos, die een brief heeft geschreven aan de Heilige Synode met de vraag om te bidden dat het bezoek van de paus wordt afgezegd. Pavlos is dezelfde metropoliet die eerder dit jaar liet verstaan dat de oosterse gevechtssporten jiu-jitsu en karate onchristelijk waren.

Een andere metropoliet, Seraphim van Piraeus, die niet weigerachtig staat tegenover de neonazi’s van Gouden Dageraad, vindt dan weer dat het bezoek van de bisschop van Rome (een man die zichzelf onfeilbaar durft te noemen) een plan is van de steenrijke George Soros, die hiermee probeert om heel Europa met moslims te vullen. “Ze besproeien ons”, luidt een populair volksgeloof in Griekenland, dat het de hele tijd heeft over chemtrails. Je zou het gaan geloven.

15 thoughts on “Oosters schisma lijkt nog niet vergeten bij nakende pausbezoek

  1. Weze wat het is; welke katholiek weet dat zijn/haar Kerk pas bestaat sinds 1054 toen de aartsbisschop van Rome zich afscheurde van de oorspronkelijke Christelijke Kerk en voor zichzelf begon te boeren? Mij hebben de patertjes op school het in elk geval nooit verklapt… Dat heb ik hier in Kreta mogen leren.
    En als ik als gids in een Byzantijns kerkje uit de 6de eeuw wat tijdens de 10de eeuw vol fresco’s werd geschilderd, en waar alle 5 toenmalige aartsbisschoppen aan de muur plakken, vertel dat die van Rome natuurlijk niet meer afgebeeld word in GR na het schisma/scheuring van 1054, en dat de katholieken onder u over nu 38 jaar het duizendjarig bestaan van hun Kerk kunnen vieren, dan zie ik enkel open mondjes, en nooit een vraag. Nog nooit de minste vraag… En ik hou van vragen van m’n klanten, vraag zelfs hoopvol ‘Zijn er nog vragen?’ Nog nooit. Belgen, Nederlanders, het hele Duitstalig gebied, Britten, Scandinaviërs, … Tot op heden (en ik kom daar toch al een dikke 15 jaar) nog niet 1 vraag. Enkel verbijstering…

  2. Dat de oosterse gevechtssporten jiu-jitsu en karate onchristelijk zijn dat is nieuw voor mij , ik weet wel dat Yoga als onchristelijk wordt bestempeld .
    Ασυμβίβαστη με το χριστιανισμό η γιόγκα
    Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου
    http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/544173/asumvivasti-me-to-hristianismo-i-gioga

  3. Deze paus is voor mij een voorbeeld van hoe een religieus leider, van welk geloof dan ook, zich op moet stellen.

  4. goh…en dan doe ik iedere ochtend, al 11 jaar lang, t’ai chi op het pleintje van Panaitsa, het Maria kerkje tegenover mijn huis…Zou dat ook in de categorie onchristelijke gevechtssporten vallen? Ik noem het, indien gevraagd, gymnastiki, maar het zit dus kennelijk wel in een verdachte hoek….
    Alle gekheid op een stokje…
    Ik vind het bezoek van de paus uitstekend…al was het alleen al om weer eens te laten zien hoe achterlijk en onmenselijk de ‘waarden en normen’ van sommige orthodoxe geestelijken in Griekenland zijn .

  5. @Flupke, ik ben geen lid van één van beide clans, maar ik stel me toch vragen bij jouw redenering. Wanneer een club splitst wegens onenigheid beweren beide strekkingen steeds de enige en traditionele waarden te vertegenwoordigen.
    Alsof er vóór 1054 geen pausen bestonden. Het lijkt me dan ook nogal flauw je favoriete strekking als enige voortzetting van het originele idee te bestempelen.
    De schilderingen in een Byzantijns kerkje van voor het schisma waren bedoeld voor alle Christenen van toen.
    In de huidige tijd blijken de theologische geschillen van toen vrij gemakkelijk uit te praten tussen paus en patriarchen. Het zal dus allemaal wel om macht gedraaid hebben zeker?

  6. De effectieve onchristelijkheid van yoga, en argumentatie hiervoor is dezelfde als voor karate of jiu-jitsu en andere oosterse gevechtsporten, wordt het best geïllustreerd door de woorden van iemand die het zelf jaren intens deed als invloedrijke guru in India, namelijk de Duitser Klaus Kenneth, die na jaren van rondzwerven over heel de wereld en door verschillende oosterse religies gaande, uiteindelijk een Orthodox Christen is geworden. Zijn getuigenis over yoga en het onchristelijke ervan zie je in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=wfSF2ftcpfw
    zijn website: http://klauskenneth.com/

  7. In onderstaande video geeft metropoliet Hierotheos van Nafpaktos (Engelse ondertiteling) kort een zeer goed inzicht over de aanleiding tot de afscheuring van Rome en daarmee West-Europa van de Kerk van Christus, ook wel de Orthodoxe Kerk genoemd, die de poorten van de Hades niet kunnen overweldigen. De video heeft als titel “The East of the West and the West of the East“. De video zelf maakt duidelijk waar deze uitdrukking vandaan komt: http://pemptousia.com/video/the-east-of-the-west-and-the-west-of-the-east/

    Dit is een zeer goed beginpunt voor wie het Schisma (afscheuring, geen splitsing) wil besturen.

  8. @Penimeni: niemand ontkent dat er vóór 1054 pausen waren (een titel die de patriarchen van Rome overnamen van die van Alexandrië), maar de vraag is of de “oude pausen” zichzelf als “plaatsvervangers van Christus op aarde” zagen (wat in 1870 leidde tot beweerde onfeilbaarheid).
    @Ina: getuige de lof van Patriarch Kirill voor de monniken van “het” Kung-fu-klooster te Shaolin ( http://www.themoscowtimes.com/news/article/patriarch-kirill-heaps-praise-on-shaolin-monks/485578.html en https://02varvara.wordpress.com/2013/09/05/patriarch-kirill-urged-russians-to-learn-from-the-spiritual-experience-of-the-shaolin-monks ), heeft de orthodoxe Kerk geen probleem met de fysieke/gymnastieke kant van vechtkunsten, maar wel met de hindoeïstische of boeddhistische gebeden die ermee samen hangen, maar in het Westen -soms tot ergernis van hindoes – bijna nooit aan bod komt.

  9. lees dat de paus 10 vluchtelingen mee naar rome neemt !

  10. αχ ρε Bruno…iets serieus kon je ook niet geven…. Je tracht onduidelijkheid, die al wordt weggedaan met de ernstige en uitvoerige video’s waarvan de links reeds zijn gegeven, weg te werken met een artikel dat duidelijk met een negatieve en spottende vooringenomenheid is geschreven, bijna uitsluitend gebaseerd op appeals to ridicule, in die mate dat de toon al snel afgezaagd wordt en je reeds aan de titel van een alinea de inhoud ervan kan voorspellen, overduidelijk geschreven door één van de zovelen look-alike atheïstische lefties/marxisten.

  11. @Pavlos, een geloof dat zoveel uitleg van godsgeleerden en interpretaties nodig heeft, zoals zowat alle godsdiensten trouwens, kan enkel een menselijk hersenspinsel zijn, geboren uit twijfel en wanhoop.
    Volstaat een eerlijk leven zonder hokus pokus niet om de wereld voor iedereen leefbaar te maken?
    Wat betreft je reactie op het artikel: voor elke (on)gelovige zijn (andere) religies klinkklare onzin en geen respect waard. Wat niet wil zeggen dat je de mens an sich niet respecteert. Je kan nog met 1001 godsbewijzen en verklaringen van verdorde theologen afkomen. Voor de andersdenkende blijft het nonsens.

  12. Dag Penimeni, en Χριστός Ανέστη 😀

    Zoals je hebt opgemerkt zijn we hier niet bezig over geloof, maar over geschiedenis. Ik ben het christelijk geloof hier niet aan het analyseren, maar de aanleidingen tot het schisma, wat een studie van de geschiedenis ervan impliceert.
    De apostelen hebben alvast niets verzonnen of uitgedacht, maar waren getuigen van de gebeurtenissen.
    Volstaat een eerlijk leven? om de wereld leefbaar te maken, jazeker, volledig met u eens. Zoals mijn grootvader zaliger het stelde; was iedereen wijs, de wereld was een paradijs, (en maakt het niet uit of je nu christen, jood, moslim, hindu, bhoedist, new ager, leftie, marxist, atheïst, non-theïst, agnost, idoolaanbidder, dodekatheïst, vuuraanbidder, pantheïst, satanist enz. bent). Maar het doel van iemand die Christus bemint en Zijn leerling of zelfs vriend wil zijn, is niet de leefbaarheid van de wereld, maar de eenheid met God, die Hij bemint. En voor die θεωσις, vergoddelijking of nog deïficatie zo je wil, volstaat eerlijkheid niet. Mss een noodzakelijke, doch geen voldoende voorwaarde.

    Wat betreft je reactie op het artikel: voor elke (on)gelovige zijn (andere) religies klinkklare onzin en geen respect waard
    Ja natuurlijk… maar waarom schrijft deze ongelovige er dan over? En waarom wordt er juist naar zulk soort artikel verwezen wanneer de bekommernis zogezegd is het wegnemen van onduidelijkheden, waarvoor artikels waarin de stukken zonder de logische drogreden “appeal to ridicule” niet snel te vinden zijn, allesbehalve een goede keuze zijn? Dát is het punt, niet dat een ongelovige respectloos over het christendom praat, wat meer dan een vanzelfsprekendheid is.
    Het gaat dus ook allesbehalve over pogingen tot godsbewijzen, laat staan 1001.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *