Na een ongelofelijk drukke zomer, kan mijn leven eindelijk weer een beetje in de plooi vallen. Er is heel wat gebeurd in Griekenland en ik wil u zeker ook nog even over mijn korte vakantie vertellen, maar eerst toch een bericht over Yiannis. Het is ondertussen al bijna een maand geleden dat ik bij hem ben langs gegaan. Een aantal onder u hebben namelijk geld voor hem overgemaakt op mijn rekening: in totaal toch al gauw bijna 600 euro. Die wou ik hem eind vorige maand gaan brengen. Hij klonk aan de telefoon ten einde raad, want hij stond 2 maanden achter met de huur en kon ook de elektriciteit (20 euro per maand) en het water (9 euro per 3 maand) niet meer betalen.

Toen ik bij hem aanbelde, was het even schrikken. De laatste keer dat ik hem zag, was hij dikker geworden. Hij had een opgeblazen buik van het slechte eten en van de goedkope conserven die hij steeds at. Dit keer was hij lijkbleek en was flink vermagerd. Bleek dat hij al een week nauwelijks nog wat had gegeten. Hij spaarde zich het eten uit de mond om toch te proberen wat geld over te houden om de huur (140 euro) te betalen. Iets wat eigenlijk onmogelijk is, want hij krijgt een toelage van 70 euro per maand van de overheid. Als extreem-noodlijdende moet je het daarmee doen. Bovendien stond hij ook de hele tijd in het zweet, het gevolg van zijn slecht functionerende nieren. Maar nog steeds is Yiannis te koppig om aan te kloppen bij solidariteitsorganisaties. Nog steeds wil hij terug een normaal leven opbouwen onder zijn eigen voorwaarden. Maar in de gegeven omstandigheden lukt dat niemand in Griekenland. Hij roept nog steeds om hulp op Twitter, maar de reacties blijven uit. Hij wordt er hoe langer hoe miserabeler van en verandert voortdurend zijn gebruikersnaam, zodat het moeilijk wordt om hem daar te volgen.

Ik moet bekennen dat ik het heb opgegeven om hem te overtuigen om het anders aan te pakken. Hij is en blijft koppig als een Kretenzer. Maar hij was blij en barstte in tranen uit toen ik hem de 600 euro overhandigde. Je zag de last letterlijk van zijn schouders vallen. Hij omhelsde me en brak weer in tranen uit. Ik moest ieder van u die heeft bijgedragen, uitgebreid danken en hij wenste “Να τους έχει καλά ο Θεός”. En als een Griekse gastheer maakte hij koffie voor me. Hij wil zo veel als mogelijk de normaliteit in zijn leven behouden.

Dat gaf me de tijd om wat langer bij hem te zitten. Hij had namelijk problemen met zijn Paypal account, dat hij eerder deze zomer had aangemaakt. Hij heeft een oud laptopje gekregen van een sympathisant nadat zijn oude geschonken HTC kapot was en zo was hij er in geslaagd om online te gaan. Iemand in het Verenigd Koninkrijk had hem namelijk ook heel wat geld overgemaakt, maar door een probleem, was zijn account geblokkeerd. Ik vermoed dat het om een gewone Paypal procedure gaat, waarbij je even wordt gecontroleerd. Yiannis zag er echter een complot in (hij heeft die ideeën wel vaker), en vermoedde dat men met hem aan het spotten was en dat het de bedoeling was om hem valse hoop te geven. Hij had al geprobeerd om de account te deblokkeren, maar hij slaagde er niet in om een fatsoenlijke Engelse mail te sturen. Ik heb hem er mee geholpen en de dag nadien was zijn account gedeblokkeerd. Met als gevolg dat hij opeens ongeveer 1600 euro in handen had. Hij voelde zich de koning te rijk, maar ik vrees toch weer eens te meer dat het maar een tijdelijke opluchting is. Hij zal nu wel 6 maanden verder kunnen, maar ik vrees dat er in het voorjaar van 2017 weer noodkreten zullen komen. Ik wil hem niet laten stikken, dus als het weer nodig is, zal ik toch wel weer proberen om hem te helpen.

6 thoughts on “Yiannis kan weer even adem halen

  1. @ Bruno Heel blij om nog wat nieuws over Yiannis te horen. Ik was al bang dat hij voorgoed in de anonimiteit, of erger, was verdwenen. Met 70 euro per maand kan men toch nauwelijks overleven! Dus goed dat hij via dit blog en met jouw hulp(!!!) nog wat steun krijgt. En dat hij nu vanuit het Verenigd Koninkrijk, zij het weeral met ondersteuning van jou, Bruno, ook hulp krijgt, vind ik prachtig, en dat, Brexit of niet. Ik probeer even mijn beste Grieks boven te halen νoor Yiannis: να πηγαίνει όλη τη ζωή του όλο σε χαρές.
    Mag ik hopen dat Yiannis ook in de toekomst niet vergeten wordt op dit blog? En dat we af en toe weten hoe het met hem gaat?
    Ik zal hem zeker blijven steunen.
    Lina

  2. Goed om iets van Yannis te horen hij mag niet vergeten worden

  3. Wat laat dat ik dit lees, maar toch, bedankt Bruno om Yiannis in onze aandacht te houden. Ondanks zijn koppigheid, bewonder ik het toch dat hij zoveel mogelijk menselijkheid in stand probeert te houden. Ik hoop, hoe klein ook, in de mogelijkheid te blijven om te steunen waar ik kan.
    Anne-Mie

  4. Wat een enorm bedrag , in verhouding tot zijn maandelijkse 70 euro is dat ruim 2 jaar ‘maandsalaris’!!
    Geweldig voor hem, en jouw hulp Bruno is goud waard.

  5. Ze spreken wat snel voor mij om het goed te verstaan, maar de grote lijnen …

    Bedankt om te delen, Bea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *