Omdat ik gisteren een stuk had geschreven over een optreden in het Veakeio-theater hier in Piraeus, leek het me wel eens leuk om een beeld te tonen van hoe het theater er uit zag in 1971, in volle junta-tijd. Ik heb heel toevallig een filmfragment gevonden van de film Le Casse met Jean-Paul Belmondo die op de hielen wordt gezeten door Omar Sharif in de straten van Piraeus en Athene. Ik herken alle plaatsen, maar het is opvallend hoe veel flatgebouwen er sinds 1971 zijn gebouwd.

Zo ergens rond minuut 7:50 scheuren ze voorbij het Veakeio-theater.

3 thoughts on “Tijdsdocument: achtervolging in de straten van Piraeus en Athene

  1. Hoi Bruno,
    Voor mij is dit filmpje pure nostalgie, immers; mijn eerste auto was ook een Fiat 124 special T. (1974)Identiek dezelfde kleur (wel voorzien van gele mistlampen vooraan). Maar ik heb wel nooit dergelijke toeren uitgehaald en zeker (nog) niet in Athene.

  2. Prachtig mooi. ik dacht dat ik zag ook de Isap station van Faliron . Mooi was het toen. wij gingen vaak naar Faliron bij de strand tegen over de station had de Junta een pret park. en de Opels ,de kadetts waren toen als taxis overal. ik heb veel gereden begin jaren 80 in een Lada ,zelfde als de Fiat 124.
    ik wist niet van deze film. dank je

  3. Ik heb de film in 1971 in Belgie gezien en onlangs weer eens terug gezien.. Vretrouwd zijn met de griekse spirit geeft een heel andere indruk. Ik geniet vooral van de scene in Plaka waar belmondo
    biefstuk friet aan het eten is en Shariff hem een resem grieks gerechten voorschotelt met uitleg en ingredienten erbij er daarna “Patron,c’est pour moi comme d’habitude ” ttz je kunt maar je centen fluiten!:)

    De “politiki cousina” heeft bij amerikaanse critici weinig enthoesiamsme opgewekt , ze vonder er niks aan en snapten ook niet van dat voorgerecht,hoofdschotel ,enz er bij te maken hebben. Dus,
    zekere filmen snap je echt niet als je de achtergrond niet kent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *