Het Centrum voor Consumentenbescherming (ΠΕΚΠΑ) heeft 1059 consumenten over heel Griekenland ondervraagd van 8 juli tot 28 september om hun eetgewoontes te bekijken. Uit het onderzoek blijkt dat Grieken de laatste jaren meer groenten en fruit eten en dat de hoeveelheden vlees, vis, eieren en melk flink zijn geslonken. Dat heeft weliswaar te maken met een groter bewustzijn rond gezonde voeding, maar een belangrijke reden, is ook de financiële toestand. Die zorgt er ook voor dat er minder buitenshuis wordt gegeten.

Brood, groenten en fruit komen zo wat dagelijks op tafel, terwijl rood vlees, vis, frieten en frisdrank nog slechts 1 keer in de week op het menu staan. Zoetigheden, peulvruchten, pasta, eieren, kip en melk komen nog een paar keer op tafel, maar geiten- en lamsvlees worden nog slechts 1 keer per maand gegeten.

Om een en ander in cijfers te gieten:

  • 39,70% van de ondervraagden geeft aan om niet meer buitenshuis te eten. Diegenen die al langer in Griekenland komen, zullen al wel hebben gemerkt dat de taverna’s de laatste jaren niet meer zo gevuld zijn als voorheen.. In 2011 lag het percentage nog op 25,28%.
  • 31% van de ondervraagden eet nog 1 keer in de week buitenshuis; in 2011 was dat nog 37,60%.
  • 24,20% eet 2 tot 4 maal per week buitenshuis, terwijl dat in 2011 nog 28,32% was.
  • 60,08% consumeert geen fast food meer. In 2011 was dat nog 48,96%. De terugval heeft te maken met het feit dat de ouders geen zakgeld meer over hebben voor hun kinderen. Die zijn namelijk de beste klanten van fast food zaken.

48,45% van de ondervraagden zegt dat ze dit voedselpatroon aanhouden uit gezondheidsoverwegingen. 27,49% zegt dat de economische omstandigheden hen er toe dwingen. In 2011 lag het cijfer nog op 19,91%. Heel wat ondervraagden gaven aan dat ze beter zijn gaan letten op hun voeding omdat ze geen geld meer hebben voor gezondheidszorg. Ze hanteren zo veel mogelijk het principe “beter voorkomen dan genezen”.

 

3 thoughts on “Grieken veranderen eetgewoontes door de crisis

  1. Vraagje: is de souvlaki ook iets wat men ‘buitenshuis eet’ en wordt de souvlaki gerekend bij de categorie fast food of niet? Dit is van groot belang om deze resultaten te interpreteren, want de souvlaki – die schommelt in prijs tussen 1 en 2 euro – blijft voor veel Grieken toch nog altijd de snelle hap bij uitstek.
    Wat ik zelf ook kan waarnemen, is meer interesse in het zelf kweken van biologische groenten, uitwisselen van zaden en zovoorts. Ook biologische olijfolie zit in de lift, niet in het minst omdat men meer bewust geworden is van de schadelijke gevolgen van het gebruik van bepaalde pesticiden en niet meer alle gevallen van kanker toeschrijft aan de activiteiten van het Amerikaanse leger op de basis van Souda (ik zeg dit niet om te lachen).
    Ter illustratie nog een artikel dat al een tijdje rondgaat op internet: http://time2wakeup.me/?p=5154

  2. Het lijkt erop dat de middenklasse die nog wel een inkomen heeft zich weer herinnert hoe ze vroeger opgegroeid zijn, en zoals mijn man zegt was dat 1x per week rood vlees op tafel en verder veel peulvruchten en groenten, het mediterrane dieet dus. Gezond, goedkoop en lekker. Ook zie ik dat men de auto vaker laat staan, er wordt weer meer gelopen. De gemiddelde Griek was ook echt veel te dik geworden.

  3. Dat de tavernas niet meer zo druk zijn, komt volgens mij hoofdzakelijk door die verschrikkelijke all-inclusive resorts.
    Tegenwoordig komen wij regelmatig tavernas tegen, waar (bijna) niemand zit. Dat was jaren geleden ondenkbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *