Het zag er allemaal zo mooi uit. Een paar dagen voor kerst verscheen er op het Syntagmaplein opeens een reuzenrad, naast de gedecoreerde boot die burgemeester Kaminis daar al een paar jaar opstelt. Het zag er een stuk smaakvoller uit dan de stalen kerstboom die voormalig burgemeester Avramopoulos, ondertussen Eurocommissaris op basis van onduidelijke kwaliteiten, altijd neerpootte. Avramopoulos wilde dan ook altijd de grootste hebben. Ik heb het dan over een kerstboom.

Paletten moeten een gevaarte van een paar ton ondersteunen

Op de gemeenteraad van 15 december lanceerde raadslid Christos Tentomas het idee om een rad te installeren. Het voorstel werd in een stormachtige zitting door de gemeenteraad geloodst en op 21 december stond het rad dus op Syntagma. De manier waarop het was opgesteld, riep toch enkele vraagtekens op.

Het Syntagmaplein loop namelijk een beetje af naar beneden, wanneer je richting Ermou stapt. Geen vlak plein dus, en dat is natuurlijk niet ideaal voor een reuzenrad. Oorspronkelijk zou het ook in de tuin van Zappeion worden opgesteld, maar dat was niet naar de zin van de restauranthouder daar. De oplossing die men er voor had gevonden, wordt in het Grieks μπάλωμα genoemd. Misschien is het zelfs wel een πατέντα. Het rad werd namelijk met houten paletten ondersteund om het helemaal waterpas te krijgen. Logisch dat de attractie geen veiligheidsvergunning kreeg.

Toen er eind december een winterse prik werd aangekondigd, werd dat als voorwendsel gebruikt om het rad te onmantelen. Maar het slecht weer was natuurlijk niet de reden: het rad voldeed niet aan de veiligheidsvoorschriften die je van een dergelijke attractie mag verwachten. Het rad heeft niet 1 rondje gedraaid en werd een week na de installatie weer afgebroken, tot hilariteit van heel wat Grieken.

Toch wel vreemd dat zoiets allemaal mogelijk is, voor het Griekse parlementsgebouw dan nog. Vreemd dat het ook allemaal zo snel moest worden opgebouwd. De vraag is nu wie voor de kosten van dit fiasco moet opdraaien. Gemeenteraadslid Tentomas werd ondertussen gedwongen om zijn ontslag in te dienen.

Het reuzenrad mag dan niet hebben gedraaid, er zijn andere raderen die ons voor de ogen worden gedraaid. Premier Tsipras liet er zo eentje draaien in zijn nieuwjaarsboodschap. Hij beweert dat 2017 een goed jaar zal zijn, waarin Griekenland zal groeien. Tegelijk gaan vanaf vandaag allerlei belastingen en taksen de hoogte in, waardoor het voor de Grieken nog moeilijker wordt om de eindjes aan elkaar te knopen. Steeds meer zakenlui geven tevens aan dat ze de zetel van hun bedrijf naar het buitenland zullen brengen, om de hoge taksen in Griekenland te vermijden. Komt daar ook nog bij dat de schuldeisers erg moeilijk doen bij de evaluatie van de tweede schijf van de nieuwe noodlening. Nee, ik zie het rad van Tsipras zeker wel draaien, maar ik zie niet in hoe Griekenland een stap vooruit zal nemen. Het zou me niet verbazen dat het woord Grexit weer opduikt in het voorjaar.

Maar laten we daar voorlopig nog niet te lang bij stil staan. Vandaag vieren we het nieuwe jaar. Καλή χρονιά!

4 thoughts on “Een reuzenrad voor de ogen gedraaid

  1. Wanneer je de foto ziet…….da’s zowel hilarisch als in-triestig. Mijn Grieks woordenboek geeft ‘het oplappen’ als vertaling voor μπάλωμα, maar dit is eerder geklungel. En rad of geen rad, καλή χρονιά Μπρούνο.
    lina

  2. Zo’n tragi-komische blunder waar dan weer niemand verantwoordelijk voor lijkt te zijn, alleen in Griekenland dit soort dingen……

  3. Het lijkt mij niet dat dergelijke blunders waar niemand zich verantwoordelijk voor acht enkel in Griekenland gebeuren. In België zijn daar toch ook legio voorbeelden van. Zeker wat betreft het afwentelen van de verantwoordelijkheid.
    En belastingen en taksen die telkenmale omhoog gaan, bedrijven die naar andere landen gaan om de hoge lasten te vermijden/ontwijken? Het klinkt mij als Belg toch wel heel bekend in de oren. En als Tsipras in een nieuwjaarsboodschap verklaart dat het een goed jaar zal worden en de economie zal groeien, zegt hij precies hetzelfde als menig andere regeringsleider. En laten die anderen dan ook net de situatie een beetje overschatten.
    Stel je evenwel voor dat Tsipras gezegd had: “Het wordt geen goed jaar. Het wordt nog slechter dan voorheen. De economie gaat er niet op vooruit gaan, maar achteruit.” Hoe zou men daar op reageren? Dat de mensen een rad voor de ogen gedraaid wordt? Of dat hij een doemdenker is?

  4. “I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat” was een eerlijke boodschap, al verloor wie dat zei natuurlijk wel de verkiezingen in 1945 tegen…, tja, tegen ene Atlee of zoiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *