De voorbije weken zijn de Oscarnominaties bekend gemaakt. De Grieken zijn dit jaar genomineerd in 2 categorieën: “beste originele scenario” en “documentaire (kortfilm)”.

In de categorie “beste originele scenario” is Lobster genomineerd: een onconventioneel liefdesverhaal waarin mensen binnen een bepaalde tijd een partner moeten zien te vinden. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Colin Farrell, Rachel Weisz en Léa Seydoux. Regisseur is Georgos Lanthimos die ook al internationaal werd opgemerkt met de film Dogtooth. Niet echt mijn ding, het is allemaal wat arty farty, maar Lanthimos staat duidelijk niet voor niets op de lijst van nominaties.

Daphne Matziaraki

De tweede oscarnominatie is voor Daphne Matziaraki, een studente journalistiek aan de universiteit van Berkeley. Matziaraki heeft al een paar korte stukken gedraaid, onder meer voor de Griekse krant Kathimerini, maar met haar laatste documentaire 4.1 Miles heeft ze de hele wereld laten kennis maken met het lot van de vluchtelingen en van de inwoners van Lesbos in 2015.

De titel van de documentaire is een verwijzing naar de afstand tussen de Turkse kust en Lesbos. Matziaraki volgde gedurende 3 weken de Griekse kustwacht, onder leiding van kapitein Kyriakos Papadopoulos, die voortdurend moest uitrukken om vluchtelingen uit het water te vissen. Het is merkwaardig dat ze mee op dergelijke missies mocht: toen Antonis Samaras nog premier was, werd deze openheid niet getolereerd, maar aanvankelijk leek de regering Tsipras meer open te staan voor filmploegen. Dat is ondertussen, begin 2017, ook wel enigszins veranderd.

De film is gedraaid voor The New York Times en is een slag in je maag. Ondanks het feit dat ik vertrouwd ben met de situatie, is de directheid van de film een enorme troef. Het lijkt me onmogelijk dat je niet geraakt wordt door de ellende en de menselijkheid van iedereen die met deze situatie te maken krijgt.

Indien u de documentaire nog niet hebt gezien: het is meer dan de moeite waard om hier 20 minuten aan te besteden. De beelden zijn best heftig.

7 thoughts on “Vluchtelingencrisis bereikt Hollywood

 1. Bruno,
  Ik heb van hem de dvd “dogtooth” een verschrikkelijke (negatieve) film
  Ben dus echt benieuwd wat deze zal zijn,
  Groetjes vanuit het ontdooiende België

 2. dit maakt mij zo triest… zo woest… niks dan bewondering voor de reddingswerkers… iedere politicus in de wereld moest verplicht worden deze documentaire te bekijken !

 3. Dit grijpt je naar de keel! Allemaal onschuldige slachtoffers van gewetenloze politici en smokkelaars van Afrika tot Turkije, een echte schande!
  Immens respect voor de hulpverleners en inwoners van Lesbos en de andere eilanden, iedereen moet deze documentaire zien, want deze mensen kunnen dit niet alleen blijven dragen…
  Bruno, wat doet de EU concreet om daar te helpen, naast de “deal” met Turkije en hulp bij het verwerken van de asieldossiers? En hoe overleven de mensen van Lesbos zelf, want op het toerisme moeten ze niet meer rekenen?
  Dank om dit te delen Bruno, want in het nieuws of in de verslaggeving over de Oscars heb ik over deze reportage niet veel gehoord, de VRT zou dit integraal mogen uitzenden! Want er komt een nieuwe zomer aan…

 4. steve, ik ga in september (weer) nr lesbos en kan spijtig genoeg de sites die je opgeeft niet openen…

 5. Dag René,
  misschien kan je dan gewoon beter naar de site http://www.andersreizen.be gaan en verder kijken bij ‘nieuws’ en/of zoeken naar de Lesbos solidariteitsreis (Griekenland).
  Ik zal begin september ook in Lesbos zijn. Groetjes, Steven

 6. héél raar steven maar krijg die site ook niet open ! misschien tijdelijke storing dus ik probeer later !
  grjts
  rené

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *