Met SYRIZA aan de macht zou het allemaal anders gaan worden in Griekenland. De hoop kwam ruim 2 jaar geleden aan de macht en verkoos Prokopis Pavlopoulos tot nieuwe Griekse president. Een eerste signaal dat het allemaal toch niet zo anders zou worden, maar dit is politiek: het aanstellen van voormalig parlementslid van Nea Dimokratia en voormalig minister van Binnenlandse Zaken was er voornamelijk op gericht om de gematigde krachten in de oppositiepartij gunstig te stemmen.

Sindsdien is vooral gebleken dat het helemaal niet anders is geworden in Griekenland, en dat de hoop plaats heeft moeten ruimen voor ontgoocheling en wanhoop. Alexis Tsipras en de zijnen hebben de verwachtingen totaal niet ingelost en stellen voortdurend teleur. Iemand zou er eens een lijstje moeten van maken. Een van de laatste puntje in dat lijstje zou dan het volgende kunnen zijn: met deze regering genieten de Griekse parlementariërs nog steeds tot 77% vrijstelling van belasting op hun loon. En dat terwijl de Instituten (ex-trojka – we mogen ze zo niet meer noemen, en dat is een van de weinige wapenfeiten die SYRIZA op haar naam kan schrijven) Griekenland dwingen om het belastingvrije plafond dat nu op 8.636 € per jaar staat, nog verder te laten zakken. 8.636€ per jaar, dat is ongeveer 720 € per maand. Volgens schattingen zouden 2,7 miljoen Grieken in 2016 onder dat plafond zitten. Daarom luidt het dat de “taksbasis” moet worden verbreed en dat er meer mensen belastingen moeten betalen. Mocht u in de media lezen dat bijna 30% van de Grieken geen belasting betaalt, dan is dat niet omdat ze allemaal belastingen ontwijken of ontduiken, maar gewoon omdat ze te weinig verdienen.

Maar goed, ik zou het over de parlementariërs hebben. Eerder deze week maakten de Griekse media bekend dat tussen de 25% tot 77% van het netto inkomen van deze lieden niet wordt belast. Tenminste als het inkomen wordt gegenereerd door parlementair werk. Er zijn nog genoeg parlementariërs die er een ander baantje op nahouden. Zo blijft Adonis Georgiadis, de vice-voorzitter van Nea Dimokratia, bijklussen als boekverkoper op televisie. En blijft ND-parlementariër Makis Voridis nog bijklussen als advocaat. Hij verdedigde trouwens de zakenlui die de Griekse staat hebben opgelicht toen ze de alternatieve elektriciteitsmaatschappijen Hellas Power en Energa lieten failliet gaan. Maar ik wijk weer af.

In ieder geval worden de Griekse burgers 4,9 keer meer belast dan de lieden die hen vertegenwoordigen in de tempel van de democratie. Hoeveel verdient een Griekse parlementariër eigenlijk? In de krant Eleftheros Typos stond afgelopen weekend het volgende:

 1. Een Grieks parlementariër krijgt een parlementaire vergoeding van 5.780 euro per maand (69.360 euro per jaar). Daar komen nog bovenop: een toelage wanneer iemand getrouwd is (35 euro per maand). Vooraleer er belasting wordt geheven op deze inkomsten, wordt eerst een bedrag afgehouden voor gezondheidszorg en sociale zekerheid. Ook wordt een bedrag ingehouden dat aan de partij wordt overgemaakt (het is me niet duidelijk wat er gebeurt met de onafhankelijke parlementsleden). Het totale bedrag dat wordt ingehouden, kan per jaar oplopen tot 24.250 euro. Het bedrag dat overblijft, wordt dan als het netto inkomen bekeken.
  Maar vooraleer er belastingen worden geheven, wordt van dit netto bedrag eerst 25% berekend als impliciet jaarlijkse uitgaven voor voorzien in behoeften van politieke kantoren en andere behoeften die parlementsleden hebben om hun parlementaire mandaatuit te oefenen. Impliciet betekent: de parlementariërs hoeven niet te bewijzen dat ze deze uitgaven daadwerkelijk hebben gedaan. Deze kosten kunnen oplopen tot 17.445 euro (wat een kwart is van het netto inkomen van 69.360 euro, bent u nog mee?).
  Verder wordt van het overgebleven inkomen een bedrag van 10.868 euro als onbelast ingediend: het gaat om een toelage voor het aanvullen van de bibliotheek. Daarvoor krijgen Griekse parlementsleden namelijk 905,66 euro per maand ter beschikking. Of ze dat bedrag echt aanwenden om boeken, kranten, tijdschriften of weet ik veel wat anders te kopen, is niet duidelijk.
 2. Buiten de parlementaire vergoeding, krijgen Griekse parlementsleden ook nog volgende toelagen, die niet worden belast:
  • Toelage voor kantoororganisatie: 936 euro per maand (11.230 euro per jaar)
  • Vergoedingen voor verplaatsingen: 364 euro per maand (4.368 euro per jaar)
  • Portkosten: 1.136.64 euro per maand (13.632 euro per jaar)
  • Vergoeding voor het zetelen in parlementaire commissies (er staat geen bedrag vermeld in het artikel, maar ik herinner me dat parlementsleden vijf jaar geleden 153 euro per zitting kregen. En er worden regelmatig nieuwe commissies opgericht. Je kan de zittingen trouwens op televisie volgen.).

Concreet kan een parlementslid al gauw tot 74.760 euro per jaar verdienen met parlementair werk, zonder dat allerlei speciale vergoeding worden meegerekend. Op een dergelijk bedrag wordt slechts belasting verrekend op 17.217 euro (57.542 euro is dus belastingsvrij). Lucratieve business, politicus zijn in Griekenland. Ik vraag me overigens af of hun vele interviews op televisie en radio (de godganse dag) ook als parlementair werk worden gezien.

4 thoughts on “De belastingsvoordelen van een Grieks parlementslid

 1. Niemand die de elite aan durft te pakken, beschamend vooral van Syriza, verloren kans om dit soort onrechtvaardigheden aan te pakken, het zou een symbolische waarde hebben. Maar ook een troika doet niks hieraan, voor mij valt dit onder het hoofdstuk ‘hervormingen’.

  Verkiezingen?? De cirkel is rond, we hebben alle partijen gehad en beginnen weer bij ND . Of je nou wel of niet stemt, het is nooit goed en de kiezer heeft het gedaan daarna, dan had hij maar niet op Syriza moeten stemmen of niet op ND of welk ander dan ook. En als je niet stemt is het ook niet goed, dan had je maar moeten stemmen. Iemand een tip hoe je uit deze shit kan komen???? Ik moet toch vechten voor de toekomst van mijn kinderen!

 2. Ik denk dat je pas geloofwaardig wordt als politicus als je zelf ook in de austeritymaatregelen deelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *