Gisteren vierde Griekenland het begin van de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Ottomaanse overheerser, die officieel werd vastgelegd in 1821 op de dag dat Maria-Boodschap/Annunicatie wordt gevierd (25 maart, exact 9 maanden voor Kerstmis, de geboorte van Christus, weet u wel).

Onder de regering Tsipras, met de nationalist Panos Kammenos op defensie, moet deze dag met veel luister worden gevierd. Daar waar Antonis Samaras het publiek buiten hield, uit vrees voor protesten, heeft Tsipras de nadarafsluitingen verwijderd. Maar de militaire parade, zoals Samaras die ook graag zag, bleef gehandhaafd. Dat zagen we gisteren weer, met heel wat oorlogstuig in de straten, maar ook gevechtshelikopters en straaljagers die het Attische blauw doorkliefden. Het mocht duidelijk wat kosten. Kammenos is trouwens de beste leerling van de NAVO-klas. Hij kreeg overigens nog een schouderklopje van Amerikaans minister van Defensie Mattis omdat hij zo veel geld spendeert aan defensie.

Samen met de militaire parade, worden er in heel Griekenland schoolparades gehouden: leerlingen van de lager en middelbare scholen marcheren op de maat van marsmuziek. Een traditie die in het leven is geroepen door fascistisch dictator Ioannis Metaxas in de jaren 30. In die optochten mogen de beste leerlingen van de school steeds de Griekse vlag dragen. Een paar jaar geleden leidde dat af en toe tot protesten wanneer niet-Griekse kinderen die eer toebedeeld kregen. Ik heb het gevoel dat het protest een beetje afgenomen is.

Op Lesbos gebeurde er op vrijdag wel iets heel merkwaardigs: in de optocht in het dorpje Prokymaia stapte een Afghaanse jongen mee op. Hadi is een onbegeleide jongere die lessen krijgt in het kader van het regeringsprogramma dat vluchtelingenkinderen naar scholen stuurt. De leerlingen van de plaatselijke school, vonden dat Hadi een plaats verdiende in de optocht en vroegen aan de directie om hem mee te laten stappen. Wat ook gebeurde.

Hadi is meer dan een jaar geleden met een rubber bootje op Lesbos aangekomen. Aanvankelijk werd hij in een jongerenvleugel van het kamp Moria vast gehouden, maar sinds 8 maanden heeft hij een onderkomen gevonden in een opvangtehuis van de organisatie Iliachtida. Op korte tijd heeft hij erg goed Engels en Grieks geleerd. Zo goed zelfs dat hij zich kon inschrijven in het gymnasium van Mytilini.

De voorzitster van Iliachtida, Vasiliki Andreadelli, was blij dat Hadi mee kon opstappen in de parade, maar zei dat een andere jongen die door de organisatie was opgevangen, niet hetzelfde geluk had. Irfan is een jongen uit Pakistan die ook in het gymnasium van Mytilini les volgde. Een tijdje geleden is hij 18 geworden. Reden om hem niet meer onder het regime van onbegeleide jongeren te laten vallen. Hij werd meteen opgepakt en naar een gesloten detentieruimte in het kamp Moria overgebracht. Nu is het wachten tot hij zal worden uitgewezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *