Zoals u weet moet Griekenland privatiseren. Privatiseringen vallen onder de noemer “structurele hervormingen”.  Zo wat alle nutsbedrijven moeten onder de hamer, maar ook stukken onroerend goed zoals stranden en gebouwen moeten worden verkocht. Bedoeling is om op die manier 50 miljard euro op te halen, zoals de schuldeisers dat tenminste inschatten. Of dat gaat lukken, is ten zeerste de vraag. Zo is het domein van de oude luchthaven verkocht voor een lage prijs van 900 miljoen euro. En 67% van de aandelen van OLP, de havenorganisatie van Piraeus is voor de belachelijke som van 386,5 miljoen euro aan het Chinese staats (jawel) bedrijf COSCO verkocht. Verder heeft de SYRIZA-regering van Tsipras de Griekse spoorwegeninfrastructuur (spoorwegen zonder het rollende materieel) bijna weggegeven voor 45 miljoen euro aan het Italiaanse Trenitalia (jawel, in handen van de Italiaanse regering). En onlangs zijn 14 regionale luchthavens voor 40 jaar aan het Duitse bedrijf Fraport geleased voor een bedrag van 1,23 miljard euro. Fraport zal 330 miljoen euro investeren in de regionale luchthavens, waarvan sommigen echt wel aan een upgrade toe zijn. Verder zal Fraport 22,9 miljoen euro per jaar aan huur betalen. Daarmee zijn we nog een heel eind verwijderd van de 50 miljard euro. Voor de Grieken lijkt het alsof hun land aan dumpingprijzen wordt verkocht.

Even een woord over Fraport Griekenland, een bedrijf dat is gesticht om de 14 luchthavens in Griekenland uit te baten. Het bestaat uit Fraport AG, een Duits transportbedrijf, dat in zee is gegaan met het Griekse Copelouzos Group. En wie is die Copelouzos? Een van de grote Griekse oligarchen, die vooral in de energiesector actief is.

Gisteren werd bekend van Fraport Griekenland een leenovereenkomst van 1 miljard euro heeft getekend met een consortium van banken. Het bedrijf heeft blijkbaar het geld niet voor de overname en moet dus lenen. Het bankenconsortium bestaat uit Black Sea Trade and Development Bank (dat 62,5 miljoen uitleent), European Bank for Reconstruction and Development (goed voor 186,7 miljoen), European Investment Bank (280,4 miljoen), International Finance Corporation (154,1 miljoen) en …. het Griekse Alpha Bank (284,7 miljoen euro).

Ik ga me niet uitspreken over het feit of de overname een goede zaak is of niet, maar indien Griekenland meer toerisme wil aantrekken, is een upgrade van een aantal regionale luchthavens wellicht geen overbodige luxe. Maar het feit dat Alpha Bank een lening kan verstrekken, doet heel wat Griekse wenkbrauwen fronsen. En wel om de volgende redenen.

  • De Griekse banken dreigden de voorbije jaren regelmatig overkop te gaan. Het geld van de leenovereenkomsten die Griekenland met de schuldeisers heeft afgesloten, de zogenaamde memoranda, is voor een deel gebruikt voor de herkapitalisering van de Griekse banken. Het gaat om een bedrag van meer dan 37 miljard euro van de eerste en tweede noodlening. Die herkapitalisering was nodig, zodat het Griekse bankensysteem overeind kon blijven.
  • Niet alleen was er een herkapitalisering nodig om de Griekse banken te redden, maar ondertussen blijven de Capital Controls ook nog steeds van kracht (sinds juni 2015 al), waardoor de Grieken slechts 420 euro per week kunnen pinnen. Niet echt een ramp voor de gemiddelde Griek, maar de capital controls zorgen voor heel wat problemen voor de Griekse bedrijven. Multinationals die in Griekenland actief zijn, hebben veel minder last van de capital controls.
  • Verdere bedoeling van de herkapitalisering is om terug het broodnodige geld in de Griekse economie te pompen, door middel van leningen. Op dit moment krijgt zo goed als geen enkele KMO (of MKB voor de Nederlanders) een lening vast, ondanks het feit dat er wordt gezegd dat de herkapitalisering van de banken een succes was en er geld voorhanden is. Geld lijkt dus wel voorhanden, maar dus enkel voor Fraport.
  • De leenheren hebben afgelopen zomer geëist dat de bestuurders van de 4 grote Griekse banken (Ethniki, Eurobank, Piraeus en …. Alpha) werden vervangen omdat ze niet zouden voldoen. De reden hiervoor was, dat de Griekse regering een aantal van deze bestuurders op de bestuursplaatsen zou hebben gezet. Wat inderdaad niet meteen een garantie is dat ze goed zijn in hun vak. Maar als je ziet dat de nieuwe bestuurder een half jaar later zonder problemen een flinke lening toekent aan Fraport Greece, is moeilijk te verteren voor Grieken die geen lening meer vast krijgen.

Overigens verschenen er berichten in de Griekse media de voorbije dagen dat Fraport Griekenland veiligheidspersoneel zou willen inzetten dat niet meer dan 250 euro per maand zou verdienen. Voorlopig is dat niet meer dan een gerucht, maar het ligt wel helemaal in de lijn van wat het IMF verlangt van Griekenland: maandlonen van 300 euro, wat overeenkomt met de lonen in de omliggende landen.

 

One thought on “Fraport Griekenland tekent leenovereenkomst met banken

  1. Nihil novae sub sole. We hebben het gezien met de Treuhand in Duitsland: de beste brokken worden versjacherd aan de rijke vriendjes. De bevolking moet opdraaien voor het saldo. Viva de vrije liberale economie, iedereen wordt er beter van !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *