Aardbeiplukkers slapen in plastic tentjes

Herinnert u zich het voorval in april 2013, waarbij aardbeiplukkers uit Manolada werden beschoten nadat ze om hun achterstallige loon kwamen vragen bij hun baas? Ik breng het graag even voor u in herinnering. Na het incident werd duidelijk dat er een heuse wetteloosheid heerste in Manolada, noordwest Peloponnesos. De streek werd destijds door Georgos Papandreou nog gelauwerd en de aardbeien die er werden geoogst, waren voor de voormalige premier rood goud. Maar achter de facade bleek dat de mensen die er werden tewerkgesteld, enorm werden uitgebuit. In de streek durfde nauwelijks iemand zijn mond te openen, uit vrees voor represailles. Er werd gezegd dat de politie op de hoogte was van de uitbuiting, maar niemand deed er wat aan. Een getuige die kwam vertellen wat er was gebeurd, werd bovendien geïntimideerd. De meeste aardbeiplukkers, zijn of waren migranten uit Bangladesh. Ze werden bijna allemaal tewerkgesteld zonder dat ze daarvoor de wettelijke papieren hadden.

De aardbeien van Manolada werden niet enkel in Griekenland verkocht: ze vonden via de supermarktketen Vasilopoulos, in handen van Delhaize, ook de weg naar België. Na het schietincident stopte Vasilopoulos onmiddellijk de samenwerking met de producent. De toenmalige regering Samaras moest dringend wat doen en stuurde bevoegd minister Dendias naar het ziekenhuis van Patras, waar hij de slachtoffers kwam zeggen dat hij hun papieren in orde zou brengen. In 2013 was het bijna onmogelijk om als migrant of vluchteling aan papieren te geraken.

De zaak diende voor de rechtbank te komen en er werd gezegd dat gerechtigheid zou geschieden. Uiteindelijk werden slechts twee voormannen veroordeeld: de ene tot 14 jaar en 7 maanden, en de andere tot 8 jaar en 7 maanden. Ze werden voorwaardelijk vrijgelaten en hebben hun schuld afgekocht met 5 euro per dag. U leest het hier nog eens na, en u ziet eveneens de reactie van Adonis Georgiadis, momenteel vice-voorzitter van de oppositiepartij Nea Dimokratia, en van bisschop Anthimos van Thessaloniki (die een paar dagen geleden nog stond te poseren voor een fotosessie met Gouden Dageraad voorzitter Michaloliakos en diens vrouw).

42 aardbeiplukkers konden zich niet verzoenen met de uitspraak en lieten het daar niet bij en stapten naar de Griekse Raad voor Vluchtelingen. Die kreeg op haar beurt steun van de Open Society Justice Initiative en samen stapten ze naar het Europese Hof voor de Mensenrechten. Dat Hof sprak zich op 30 maart uit over de zaak (opgelet, lange materie enkel in het Frans). Het Hof oordeelde dat de uitbuiting van de aardbeiplukkers onder mensensmokkel valt en vond dat het Griekse gerecht een te beperkte interpretatie van mensensmokkel had gebruikt. Verder werd Griekenland in gebreke gesteld omdat de overheid te weinig had gedaan om dergelijke gevallen van uitbuiting en mensensmokkel te voorkomen en om de slachtoffers te beschermen. Als gevolg moet Griekenland 16.000 euro betalen aan de slachtoffers die hebben deelgenomen aan het proces, en 12.000 euro aan de rest van 42 slachtoffers. Verder moet Griekenland de gerechtskosten van 4.363,64 euro betalen. Een samenvatting van het verdict vindt u hier.

Griekenland heeft nu 3 maanden de tijd om een herziening van het verdict te vragen. Hoewel de overheid elke euro twee keer moet omdraaien voor ze die kan uitgeven (niet dat ze dat effectief ook doet, maar goed), wordt niet verwacht dat de regering Tsipras het verdict in twijfel zal trekken.

 

2 thoughts on “Bangladeshi aardbeiplukkers winnen Europese rechtszaak

  1. En sindsdien kijk ik bij elk bakje Griekse aardbeien naar de regio. Manolada wordt sindsdien gesaboteerd. Niet dat ze daarvan wakker zullen liggen…

  2. 16000 € voor de deelnemers (slachtoffers) aan het proces (gedeeld door hoeveel personen?) en 12000 € voor 42 andere slachtoffers, dat is in dat geval zo’n goeie 285 € per persoon.
    Volgens mij komt de staat er hiermee goedkoop vanaf. Vraag me ook af hoe lang het duurt vooraleer die mensen hun schadevergoeding krijgen??
    Anderzijds : gaat de eigenaar van de kwekerij nog steeds vrijuit?
    In elk geval vraag ik me bij mijn bakje aardbeien ook steeds af vanwaar ze komen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *