Wie deze blog al langer volgt, of wie mijn boek gelezen heeft, kent ondertussen Solidariteit Piraeus, het solidariteitsinitiatief dat ik actief steun. Toen ik hen in 2012 voor het eerst leerde kennen, was de organisatie nog erg klein. We zijn ondertussen 5 jaar verder in de Griekse crisis, en Solidariteit Piraeus bestaat nog steeds. Het initiatief steunt ondertussen actief 173 leden en hun gezinnen (in totaal een paar honderd mensen) op alle mogelijke manieren. Solidariteit Piraeus zamelt voedsel in en deelt het uit aan haar leden, heeft een sociale kliniek en apotheek waar de leden gratis terecht kunnen, en wordt er bijles gegeven aan de kinderen van de leden in de avondschool. In ruil bieden de leden hun diensten aan, en maken ze allerlei producten die ze op solidariteitsmarkten aanbieden, of gaan ze aan de supermarkten staan waar ze de kopers vragen om een bijdrage in natura.

Het netwerk van Solidariteit Piraeus wordt steeds groter en uitgebreid en ondertussen heeft de beweging ook een eigen munt gelanceerd: de Porto, die gelijkgeschakeld is met de euro. Voor Solidariteit Piraeus is de waarde van de Porto hoger, omdat ook de ethische waarde van de munt wordt meegerekend. Solidariteit Piraeus creëert verder producten, zoals zeep en andere schoonmaakproducten, die te koop worden aangeboden.

De organisatie heeft ook een groot lokaal ter beschikking gekregen in Piraeus, waar de handige leden meubels en dergelijke herstellen, die dan tegen een lage prijs te kopen worden aangeboden, bijvoorbeeld om de studentenkamers te bemeubelen. Alleen moeten de kopers geen geld geven, maar wel voedsel. In ruil krijgen ze trouwens Porto toegestopt, waarmee ze in de locale deeleconomie kunnen participeren. Het is de bedoeling van Solidariteit Piraeus om erg breed te gaan en hun parallelle munt te gebruiken in meerdere winkels in Piraeus.

De proviandkamer van Solidariteit Piraeus bevat veel niet-bederfbaar voedsel, zoals pasta, rijst en verschillende conserven. Maar de voorbije jaren is de beweging er in geslaagd om vers voedsel aan te kopen, rechtstreeks bij de (Griekse) producenten, zonder tussenhandel. Zo komen er ook vers fruit en verse groenten op de tafel van de leden, tot zelfs vis en vlees. Het is de bedoeling om via de regering de beschikking te krijgen over een paar velden om zo zelf ook voedsel te gaan produceren, maar de onderhandelingen verlopen erg moeizaam.

Je zou kunnen zeggen dat Solidariteit Piraeus zelfbedruipend is, en in zekere zin is dat ook zo. Maar toch heeft de beweging ook nog euro’s nodig. Ondanks het feit dat er geen huur moet worden betaald voor de magazijn en voor het gebouw waar de sociale apotheek en de avondschool is gehuisvest, zijn er wel kosten. Zo moet water en elektriciteit worden betaald, maar ook de gemeentelijke belasting die op de elektriciteitrekening komt. En die kosten zijn aanzienlijk op jaarbasis: we spreken over een paar duizend euro.

Om dat geld bij elkaar te krijgen, organiseert Solidariteit Piraeus al twee jaar na mekaar aan het eind van de zomer een concert in het Veakio theater op de Kastella-heuvel in Piraeus. Een fantastische locatie. Vorig jaar was ik er bij. Ik heb er toen een verslagje van gemaakt.

Dit jaar organiseert Solidariteit Piraeus een muzikale avond met de naam Βαριά Βαλίτσα – Zware Koffer. Het is een muzikaal programma dat is opgedragen aan de Griekse bard met de breekbare stem Nikos Papazoglou, en aan de componist Manolis Rasoulis. Beiden overleden iets meer dan 6 jaar geleden en lieten een indrukwekkende muzikale erfenis achter. Βαριά βαλίτσα is overigens een lied van Papazoglou.

De inkomsten van de avond, gaan naar Solidariteit Piraeus. Maar u kan de beweging zelf ook helpen. Ik vermeld het hier, omdat ik vaak de vraag krijg vanuit België en Nederland hoe de Grieken kunnen worden geholpen. Wat kunt u doen?

De muzikale avond gaat live worden gestreamd door het digitale platform Spectago. Dat is een jong Grieks bedrijf dat probeert te overleven in barre economische tijden door middel van de nieuwe technologiën. En indien u er niet bij kunt zijn in het Vekaeio theater, dan kunt u de voorstelling toch meevolgen, door gewoon in te loggen op de site van viva.gr, die de tickets aanbieden. U betaalt zelf ook entree, 10 euro, en u bent er dan meteen ook bij. Alles via deze link: https://www.viva.gr/tickets/music/live-streaming/varia-valitsa-en/ . U kunt nu al boeken. Voor elke 10 euro, gaat er ongeveer de helft naar Solidariteit Piraeus. Het enige wat u moet doen, is op woensdag 30 augustus de pagina aanklikken om 20u Belgisch/Nederlandse tijd, of 21u Griekse tijd, en dan bent u al gauw 3 uur zoet met het bekijken en beluisteren van de liederen van Papazoglou en Rasoulis. En u helpt er dus ook de hulpbehoevende leden van Solidariteit Piraeus mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *