Normaal gezien post ik elk jaar een bericht over mijn vakantie, maar daar ben ik dit jaar niet toe gekomen. Ik kan alvast zeggen dat we naar Pilio zijn getrokken, de bergachtige streek ten oosten van Volos, bijzonder groen en met prachtige zandstranden. Wij zijn nog bij de gelukkigen dat we ons een vakantie konden veroorloven. Hoe langer hoe minder Grieken kunnen vakantie nemen, zo blijkt uit een recente peiling van Palmos Analysis.

Uit die peiling blijkt dat 45% van de bevraagden dit jaar niet op vakantie kon gaan (het percentage ligt even hoog als in 2016). Het toerisme in Griekenland mag dan wel in de lift zitten, maar dat betreft voornamelijk dat het aantal buitenlandse toeristen toeneemt. De meesten onder hen boeken een all-in vakantie en geven in Griekenland zelf nauwelijks geld uit, in tegenstelling tot de Grieken die vakantie nemen. Daardoor is tegenstrijdig genoeg de omzet in de toeristische sector gedaald.

In de leeftijdscategorie van 17 – 34 jaar ging 1 op 3 (33%) niet op vakantie deze zomer. In de leeftijdscategorie van 55 – 70 lag het cijfer op 68%.

65% van de Grieken die een jaarinkomen onder de 5.000 euro hebben, heeft geen vakantie genomen. Slechts 9% van de Grieken die meer dan 30.000 euro verdienen (blijkbaar bestaan die nog), zijn dit jaar niet op vakantie gegaan. 72% van de bevraagden kon geen vakantie nemen wegens financiële problemen. Ze hebben er gewoon het geld niet meer voor.

Van de mensen die wel op vakantie gingen, gaf 58% aan dat ze minder dan 10 dagen vakantie hebben genomen. 21% hield het op een vakantie tot hoogstens 5 dagen. 20% ging voor 15 dagen of meer op vakantie. De gemiddelde vakantieduur was 13 dagen.

34% ging dit jaar naar een vakantiehuis dat ze nog bezitten, 29% gingen op bezoek bij familie of vrienden. 25% huurde een kamer, en 23% ging op hotel. Slechts 4% verbleef op een camping (terwijl 3% vrij ging kamperen).

Gemiddeld werd 800 euro uitgegeven aan de vakantie. De helft van de bevraagden gaven minder dan 500 euro uit, terwijl 20% meer dan 1000 euro spendeerde aan de vakantie.

De peiling werd uitgevoerd van 7 tot 14 september, en in totaal werden 615 mensen bevraagd, in een leeftijdscategorie van 17 tot 70 jaar.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *