Op 15 november start het Internationaal Documentaire Festival van Amsterdam (IDFA). Het festival loopt door tot 26 november. Waarom vermeld ik dit festival op een blog over Griekenland? Omdat er een documentaire in première gaat over Gouden Dageraad, de neonazi partij. Titel: Golden Dawn Girls. De documentaire wordt getoond op 19 november om 18:00.

De documentaire is van de hand van een Noorse documentairemaker Håvard Bustnes die er in geslaagd is om een aantal vrouwen van Gouden Dageraad voor de camera te krijgen. De opvallendste figuur is Ourania Michaloliakou, de dochter van de stichter van Gouden Dageraad. Andere figuur: Evgenia Germeni, vrouw van Giorgos Germenis, de bassist van een black metal groep die na de parlementsverkiezingen op een persconferentie de aanwezige journalisten opriep in fout Oudgrieks om recht te staan wanneer de leider binnen kwam.

De documentairemaker heeft de beweging gedurende 4 maanden gevolgd in 2015. Hoewel de geïnterviewden wilden weten wat er precies op band staat, is Bustnes er in geslaagd om de camera te laten lopen en dingen te laten zien die Gouden Dageraad wellicht liever niet in de openbaarheid had gezien. U ziet hier de trailer van de documentaire:

Ik neem de gelegenheid om hier ook de film “Golden Dawn: A Personal Affair” te tonen. Een film van de Frans-Griekse journaliste Angelique Kourounis. Jammer genoeg enkel in het Grieks.

Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση from omniatv on Vimeo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.