De Griekse premier Alexis Tsipras bevindt zich sinds gisteren in Parijs, waar hij twee prijzen in ontvangst mocht nemen. Het ging om een prijs van het magazine Politique International dat hem, in samenwerking met de balie van Parijs, met de “Prix du Courage Politique” bedacht. “Politieke moed”. Aan de man die door Wolfgang Schäuble een paar jaar geleden nog ‘de gevaarlijkste man van Europa’ werd genoemd. Aan de man die in 2015 door de Europese elite werd verguisd. Aan de man die door velen als extreem-linkse populist, zelfs communist werd gezien.

Maar dat was in 2015. Ondertussen zijn we meer dan 2 jaar verder en de tijden zijn veranderd. Alexis is ook veranderd. In 2015 zou hij in Parijs nog Jean-Luc Mélenchon hebben ontmoet. Nu is hij bij François Hollande langs geweest. De prijs die hij van het magazine mocht ontvangen, is eerder ook al uitgereikt aan Angela Merkel, Emmanuel Macron, Nicolas Sarkozy en Christine Lagarde. De Griekse premier zit dus in een heel ander gezelschap als waar hij zich in 2015 had gedacht te zien.

Maar het bleef niet bij 1 prijs. De Parijse balie van Advocaten heeft een tweede prijs aan Tsipras uitgereikt: “Prix de l’Engagement européenne”. “Europees engagement” zowaar! Twee jaar geleden luidde het nog dat Tsipras Europa ondermijnde en dat Griekenland eigenlijk uit de eurozone en zelfs uit de Europese Unie zou moeten worden gegooid.

De tijden zijn veranderd, en de Grieken zijn er niet blij mee. Alexis Tsipras heeft volgens vele Grieken veel meer gelogen dan al zijn voorgangers samen. Hij is voor hen niet 1 van zijn verkiezingsbeloften nagekomen. Inderdaad, Griekenland is nog steeds lid van de Euro, maar de prijs die het land (en vooral de bevolking) daarvoor heeft moeten betalen, was bijzonder zwaar. Het valt bij velen nog zwaar dat hij in juli 2015 een referendum uitriep om de austeriteit af te zweren. 62% van de stemmers wilde niet meer op de ingeslagen weg verder, maar Tsipras verdraait het resultaat en doet gewoon verder wat zijn voorgangers hebben gedaan. Op papier ziet alles er goed uit Griekenland en de stemming lijkt omgeslagen, maar het land is een puinhoop.

Griekse politici een prijs toekennen lijkt een plezierige bezigheid in Frankrijk en Duitsland. Een paar jaar geleden kreeg Georgos Papandreou nog de Quadriga-prijs toebedeeld. Nu hebben we dus Tsipras die aan een trofeekast kan beginnen.

Ik hoef er niet bij te vertellen dat het nieuws op heel wat cynisme kan rekenen in Griekenland, zeker bij de vroegere aanhang van de premier. En Tsipras? Die lijkt zich nu meer en meer bij de Europese elite, tegen wie hij zo tekeer ging in het verleden, aan te schurken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *