Sinds een paar weken trekt Yiannis weer aan de noodbel. Toen ik hem meer dan 5 jaar geleden vond, stond hij op het punt op straat terecht te komen. De verhalen kent u ondertussen. Mede door uw hulp, is het me gelukt om hem van straat te houden. Hij heeft nu al een hele tijd een dak boven het hoofd, maar met de feestdagen in het verschiet, zou daar wel eens een einde aan kunnen komen.

Yiannis woont al een paar jaar in een kelderverdieping in een huis achter Patission, in centraal Athene, dat hij enkel verlicht met een peertje en waar hij geen verwarming heeft. Hij betaalt 150 euro huur per maand, maar het is quasi onmogelijk voor hem om dat geld op te hoesten. De voorbije maanden ging dat met wat hulp links en rechts (en dus ook met hulp via deze blog). Maar hij zit weer door zijn voorraad geld heen. Hij krijgt sinds kort het Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγύης (KEA: sociale solidariteitsinkomen), maar dat volstaat niet voor de huur, laat staan voor iets anders. Hij krijgt 200 euro per maand, waarvan 100 in cash, en de andere 100 via de KEA-kaart die hij op bepaalde plaatsen kan gebruiken. Hij zou in aanmerking kunnen komen voor een goedkoper elektriciteitstarief, maar de huisbaas – die in Thessaloniki woont – vertikt het om de elektriciteitsmeter op Yiannis’ naam te zetten.

Yiannis staat ondertussen 3 huren in het krijt en hij vreest dat hij op straat komt tegen de eindejaarsfeesten, als hij niet kan betalen. De huisbaas heeft hem beloofd dat hij de huur naar 100 euro zal verlagen, als hij alle achterstallige huur betaalt. Dan kan hij in ieder geval al zijn huur dekken met de helft van zijn solidariteitsinkomen.

Yiannis had gehoopt dat hij in aanmerking zou komen voor het sociaal dividend: het cadeautje dat Alexis Tsipras nu gaat uitdelen via de site www.koinonikomerisma.gr. Maar er wachtte hem een koude douche: omdat Yiannis elke maand huur betaalt, gaat de overheid er van uit dat hij daarvoor over een inkomen moet beschikken, hoewel hij op zijn belastingsaangifte aangeeft dat hij geen inkomen heeft. Met andere woorden: de overheid gelooft hem niet en vindt dat Yiannis een zogenaamd “tekmirio” heeft. Een inkomen waarover je beschikt om te overleven. Verder krijgt Yiannis dus al dat solidariteitsinkomen van 200 euro per maand, en daardoor is hij uitgesloten van het sociaal dividend.

Hij hing huilend aan de telefoon en weet niet meer waar zich te wenden. De meeste Grieken die hem in het verleden hebben geholpen, zitten ondertussen op hun tandvlees (ook voor mij is het niet evident). Ik weet niet hoe ik hem psychologisch moet steunen, maar ik heb hem beloofd om nog een keer een oproep te lanceren via deze weg. De vorige keer is het me gelukt om hem van de straat te houden. Ik hoop echt dat het me opnieuw lukt. U kunt me steeds een bericht sturen indien u meer wil weten.

 

8 thoughts on “Noodkreet Yiannis: “ik kom niet in aanmerking voor het sociaal dividend”

 1. GVD dit kan toch niet waar zijn.
  Hoe kan ik helpen?

 2. Bruno, het blijft een triest, een hartverscheurend verhaal. Het maakt me boos en opstandig te vernemen, te zien en te ervaren hoe mensen (en Yiannis is niet alleen) zo geraakt zijn in hun leven dat ze maar niet uit dat diepe dal raken. Ik heb nog je Belgisch nummer, als dat nog steeds geldt wil ik daarop een steuntje geven om Yiannis weer een beetje op weg te helpen.

 3. Bruno, als je kans ziet de huurachterstand weg te werken en de huurbaas houdt zich aan zijn belofte dan is er in elk geval weer een nieuwe start en slaapt Yannis hopelijk de komende winter niet op straat. Ik weet niet hoe groot de achterstand is maar mij lijkt dat het wegwerken van de achterstand, of misschien zelfs de belofte van een vooruitbetaling op de huur het moment om de tenaamstelling van de electra-meter uit te onderhandelen c.q. af te dwingen. Dat scheelt dan weer iets. We zullen ons steentje bijdragen.

 4. Heel erg bedankt iedereen.
  @Margriet: het nummer geldt nog steeds
  @Ron: het gaat op dit ogenblik om een achterstand van 450 euro. Ik heb hem al geholpen een tijdje geleden, maar ik kan het alleen ook niet aan. Inderdaad: als deze horde genomen is, dan biedt dit toch perspectieven. Hopelijk ziet Yiannis het ook zo.

 5. Bruno, toen ik je op je blog las over het sociaal dividend dacht ik direct aan Yiannis. Dat leek mij een opsteker voor hem. Maar niet dus!! 🙁 Hij kan er weer eens niet van genieten. Maar ook ik blijf hem steunen zoals anderen hier. Je ontvangt binnenkort mijn bijdrage.

 6. Dag Bruno, we willen graag iets storten. Kan je een rekening nummer doorgeven? Groeten Vera

 7. Dag Bruno, ik wil ook graag iets bijdragen. Kun je ook aan mij een rekening nummer doorgeven?

  Groetjes, Evert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *