Gisteravond ben ik bij Yiannis langs gegaan. Dank zij de oproep die ik hier vorige week heb gelanceerd, zijn we allemaal in geslaagd om voldoende geld bij elkaar te krijgen om Yiannis onder dak te houden tijdens de eindejaarsfeesten.

Yiannis is ouder geworden. Zijn haar wordt wat dunner, maar ondanks de ellende die hij doormaakt, heeft hij geen grijze haren. Hij is ondertussen toch al de 38 voorbij.

Er lijkt iets geknakt bij hem. Hij is niet meer zo geïnteresseerd in zijn eigen lot en hij probeert zijn kracht elders te halen, om toch verder te gaan. Zo helpt hij een 50-jarige vrouw die met 3 jongens in een huis zit waar haar man haar heeft gedumpt. De man is ondertussen met de noorderzon vertrokken naar de Verenigde Staten om daar een baan te vinden. Aanvankelijk stuurde hij nog geld op, maar ondertussen is dat gestopt.

De vrouw, Katerina, kent Yiannis al meer dan 10 jaar. Aanvankelijk, toen haar man nog in Athene woonde en werkte, hielp zij hem. Nu is zij zelf afhankelijk van hulp en heeft ze het hoofd laten hangen. Ze heeft nog een eigen huis, maar omdat alles op naam van haar man staat, komt ze nergens in aanmerking voor een van de sociale programma’s van de Griekse regering. Haar 3 zonen zijn werkloos, hebben de school niet afgemaakt en zitten gewoon thuis. Katerina probeert het huishouden te runnen, maar slaagt daar nauwelijks in. Ze krijgt maar een beperkte lagere spanningsstroom van de elektriciteitsmaatschappij omdat ze voortdurend in het rood staat. Vrienden brengen af en toe voedsel. Katerina zit aan de antidepressiva.

En Yiannis, met zijn 200 euro aan Sociaal Inkomen, helpt haar dus. De 100 euro die hij cash in handen krijgt, gebruikt hij voor de huur (het ontbrekende geld probeert hij op andere manieren in handen te krijgen). De andere 100 euro staat op een prepaid cash card waarmee hij in bepaalde winkels inkopen kan doen. En met die inkopen kookt Katerina dus voor hem en haar 3 zonen. Door haar zo veel mogelijk te helpen, vergeet Yiannis even zijn eigen miserie.

Met onze hulp kan Yiannis nu in ieder geval zijn achterstallige huur betalen, en krijgt hij het voor mekaar dat zijn huisbaas de huur verlaagt. Zo wordt het toch allemaal een beetje haalbaarder.

Yiannis wilde u graag allen bedanken voor de hulp, voor de steun die hij al jaren krijgt. En hij wenst u meteen allen ook mooie feestdagen. Klik op de foto, die brengt u naar een video (beetje geduld bij het laden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *