Grieken zijn dol op gokken. Ooit heb ik ergens gelezen dat ze enkel de Chinezen voor laten gaan, als het op gokken aan komt. Op elke straathoek zie je wel een gokkantoor van OPAP, het loterijbedrijf dat een paar jaar geleden is geprivatiseerd en nu in handen is van een oligarch die benzine levert aan de Griekse schepen, en die tevens eigenaar is van de voetbalploeg AEK.

Maar sinds een maand wordt er een nieuw soort loterij gehouden, waar de Grieken tot voor kort totaal niet mee vertrouwd waren: de belastingloterij. De Griekse overheid probeert met alle mogelijk middelen om de Grieken met plastic te laten betalen: ofwel met bankkaart, ofwel met kredietkaart. Een eerste manier was om mensen te beboeten wanneer ze minder dan een bepaald percentage van hun inkomen besteden aan uitgaven die ze betalen met een kaart.

Een tweede manier is om de mensen te “belonen” door de uitgaven die ze doen met een kaart in een soort van loterijpot op te nemen. Elke betaling die is verricht, heeft een lotnummer gekregen en elke maand wordt er een loterij gehouden. Het is een vreemd concept, maar het schijnt wel te werken, want het aantal betalingen met kaart is toegenomen.

De trekking is eergisteren gebeurd en de loterij betrof de transacties van de laatste 11 maanden (van januari 2017 tot november 2017). In totaal hebben 10.963 gelukkigen iets gewonnen: 10.930 belastingbetalers hebben 1.000 euro elk gewonnen, 29 hebben 2.000 euro gewonnen, en 4 gelukkigen wonnen zowaar 3.000 euro elk. De loterijwinnaars worden aangekondigd op de website van de Onafhankelijke Ιnstantie voor Οverheidsinkomsten (ΑΑΔΕ).

Betalingen met kaart moeten belastingontduiking tegen gaan. Of dat lukt, is nog maar de vraag. De regering Tsipras heeft er voor gekozen om de ambitieuze doelen van de trojka (excuus, Instituties) te halen door de belastingen te verhogen, daar waar de vorige regering vooral veel sneden in de uitgaven. Daarmee is het vooropgestelde primaire surplus weliswaar gehaald, maar net zoals in het verleden, is dat er niet gekomen door economische groei. En ik durf te voorspellen dat het ook niet vol te houden zal zijn. Door de hogere belastingen (direct in indirect) is het zwartwerk niet afgenomen, integendeel. En je kunt nog steeds overal een prijs bedingen met of zonder BTW. En natuurlijk opteert iedereen voor een prijs zonder BTW, want het blijft een hele opgave om aan het eind van de maand rond te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *