Ik weet niet in hoeverre het nieuws bekend is, maar op zaterdag 30 december vorig jaar, kreeg 1 van de 8 Turkse officiers, die in Griekenland waren aangekomen met een helikopter na de mislukte coup tegen Erdogan op 15 juli 2016. Turkije heeft lang aangedrongen op het terugsturen van de 8, om hen in Turkije te berechten. Griekenland heeft zich daar tot dusver steeds tegen verzet, omdat de Turkse officiers asiel hadden aangevraagd. De procedure die daarvoor moest worden gevolgd, diende te worden gerespecteerd. Zo gaat dan in een EU-land.

Even recapituleren: op 16 juli 2016 landt een Turkse legerhelikopter met 8 officieren in Griekenland, nabij Alexandroupolis. Turkije eiste meteen dat de 8 werden uitgeleverd, maar het Griekse Hooggerechtshogf verzette zich tegen de uitzetting. De 8 werden er wel van beschuldigd om Griekenland illegaal te zijn binnengekomen en kregen gevangenisstraffen met uitstel. De 8 vroegen asiel aan. Een politiek asielcomité weigerde asiel, maar de 8 gingen daarop meteen in beroep. In januari 2017 besloot het Hooggerechtshof om de 8 niet aan Turkije uit te leveren. De kwestie zorgde voor heel wat spanning tussen Griekenland en Turkije. Telkens wanneer er weer meer vluchtelingen op de Griekse eilanden aankwamen, las je in de buitenlandse media dat het misschien om een vergeldingsactie ging van Turkije omdat Griekenland de officiers niet uitleverde. Conclusies die wel erg kort door de bocht gaan. In ieder geval stond de kwestie van de 8 wel op het programma toen president Erdogan op bezoek was in Athene een paar weken geleden.

Het heeft dus tot 30 december 2017 geduurd voor een Asielcomité zich uitsprak over het asiel in beroep van 1 van de 8. Voor alle duidelijkheid: het is een asielcomité dat deze uitspraak deed, net zoals de asielcomité’s uitspraken doen over asielaanvragen van vluchtelingen. De procedure duurde anderhalf jaar voor een Turks officier. Zo lang kan het ook duren voor een vluchteling op de Griekse eilanden die in beroep gaat als zijn asiel in eerste instantie wordt afgewezen. Waarmee duidelijk wordt waarom zo velen zo lang vast zitten op de eilanden. Ze moeten namelijk in de kampen blijven tot de procedure is afgewikkeld. Zo is dat overeen gekomen in de EU-Turkije deal van 20 maart 2016.

Verrassend genoeg besloot de Griekse regering om in beroep te gaan tegen de beslissing van het asielcomité. Daarmee lijkt de regering Tsipras de indruk te wekken om toe te geven aan de Turkse druk om de 8 uit te leveren. Griekenland geeft geen bescherming aan mensen die verantwoordelijk zijn voor een staatsgreep, zo luidde het. Maar misschien is er meer aan de hand.

De beslissing is genomen door een administratief comité en niet door een wettelijk comité. Nu de regering in beroep gaat, zal een rechtbank zich moeten uitspreken over het asiel, en die uitspraak heeft bindende kracht. Mocht de beslissing daar weer positief zijn, dan kan de regering daar niets tegen in brengen, want in Europa kennen we de scheiding der machten. Misschien wil de Griekse regering aan Turkije laten zien dat ze alle middelen heeft uitgeput om het asiel te verhinderen. Maar toegegeven: het geeft echt wel een slecht beeld door in beroep te gaan.

Hoewel: afgelopen vrijdag gaven de advocaten van de Overheid toe dat ze eisten dat het asiel voor de Turkse officier wordt ingetrokken om de Grieks-Turkse relaties niet te verstoren. De verdediging maakt zich sterk dat de Griekse staat de taak heeft om mensen te beschermen die dreigen te worden gefolterd of vermoord in eigen land. In ieder geval krijg ik hier wel de indruk dat er politieke druk wordt uitgeoefend op het Administratieve  Hof van Beroep dat zich nu over de zaak buigt. Zeker een zaak die op te volgen is. Later op de week zal de uitspraak van de rechtbank volgen.

Ondertussen hebben 66 Griekse academici, auteurs en journalisten het beroep van de Griekse regering veroordeeld in en petitie waarin wordt opgeroepen om het beroep te laten vallen. Ik zie het niet meteen gebeuren.

One thought on “Griekse regering gaat in beroep tegen asielgoedkeuring van Turkse officier

  1. Ik begrijp de uitleg maar vind het werkelijk onbegrijpelijk van de Griekse regering en vooral heel teleurstellend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *