Het gaat beter met de Griekse economie, en als Griekenland tegen 21 juni nog 88 hervormingen doorvoert, krijgt het land een laatste schijf van de noodlening uitbetaald om dan uiteindelijk in augustus 2018 niet langer gebonden te zijn aan een economisch “hulpprogramma”. Of dat zal lukken, is nog maar de vraag, maar algemeen bestaat de perceptie dat het goed gaat met Griekenland en dat de economie groeit. Niet zo veel als steeds voorspeld, maar er is een beperkte groei. Of het gaat om een dead cat bounce zal nog moeten blijken. Maar wat zeker als een paal boven water staat, is het feit dat de Grieken nog steeds aan het verarmen zijn en van die economische groei (voorlopig) niets voelen.

Dat laatste wordt duidelijk uit een studie van professor emeritus van de Panteion Universiteit, Savvas Rombolis. Een paar weken geleden liet de man weten dat 48% van de Grieken, ofwel 5,1 miljoen mensen, onder de armoedegrens van 382 euro per maand leeft. Van deze 48% zijn er 1,5 miljoen mensen die in extreme armoede leven en die het met minder dan 182 euro per maand moeten doen.

De professor-emeritus heeft een studie gemaakt over de effecten van de verminderingen van de pensioenen die er in 2019 en 2020 aan zitten te komen. Die verminderingen zijn een paar maanden geleden gestemd in het parlement, om de laatste schijf van de noodlening te krijgen. Om maar te zeggen: het “hulpprogramma” mag dan wel aflopen in augustus van dit jaar, maar de bezuinigingen gaan wel nog gewoon verder.

Op dit moment ligt het gemiddelde pensioen in Griekenland op 722 euro per maand (12 maanden). Bijna een derde van de gepensioneerden komt op dit moment niet eens aan 500 euro per maand. Na de verdere bezuinigingen de komende 2 jaar, zal dat terugvallen op 480 euro per maand. En omdat het belastingsvrije plafond nog verder naar beneden moet (alweer een vereiste structurele hervorming), zal de gemiddelde gepensioneerde in 2020 nog 450 euro per maand overhouden. In principe zullen de 2,6 miljoen Griekse gepensioneerden 1 tot 3 pensioenen per jaar moeten inleveren.

Overigens houdt het niet bij op. Vanaf 1 januari 2023 gaan de bijdragen aan de pensioenkas de hoogte in. Dat is beslist in een zogenaamde ontwikkelingsclausule. Want er zal economische ontwikkeling en groei zijn en dat is goed nieuws, toch? Alleen zal die toename in de bijdrage zich niet vertalen in een toename van het pensioen zelf. Nadat alle wetten in de praktijk zullen zijn omgezet, zullen de gepensioneerden in 2024 een verlaging van 40 tot 50% in hun pensioen hebben, in vergelijking met 10 jaar daarvoor (in 2014 dus).

Rombolis zegt dat de armoede niet alleen zal toenemen bij de gepensioneerden, maar ook bij de werknemers. Het aantal werkende armen neemt namelijk ook enorm toe in Griekenland. Het gaat om mensen die onder “flexibele werkomstandigheden” tewerk zijn gesteld en per maand tussen de 200 en 300 euro verdienen. Sinds SYRIZA-ANEL aan de macht zijn, is het aantal deeltijds werkenden toegenomen tot 30% van de totale werkende bevolking. Zij verdienen gemiddeld 327 euro per maand. Zoals gezegd gaat vanaf 1 januari 2020 het belastingsvrije plafond naar beneden (om de taksbasis te verbreden, zoals dat in memorandumtaal heet) en zullen deze mensen ook meer belastingen gaan moeten betalen. Waardoor het voor deze mensen nog moeilijker zal worden om te overleven.

Het is de OESO overigens ook opgevallen dat de armoede in Griekenland toeneemt. Daarom heeft de organisatie de aanbeveling gedaan om in ieder geval in de armere delen van Griekenland gesubsidieerde maaltijden in de scholen te voorzien voor de armste kinderen. En op middellange termijn moet er een sociaal huisvestingsproject komen om de explosie van daklozen tegen te gaan.

 

Economische heropleving? Ik moet het eerst zien voor ik het geloof.

3 thoughts on “Armoede neemt explosief toe

 1. Goedemorgen, -middag, -avond.

  Dit zijn trieste vooruitzichten. De narigheid van/voor de Griekse bvolking houdt voorlopig nie op.
  Maar ik heb een vraag n.a.v. de tekst over de pensioenen van de Grieken: Wordt hier met het begrip “pensioen” de voorziening bedoeld die wij “AOW” noemen? Het lijkt mij dat de pensioenen per bedrijfstak wordt bepaald en uitgekeerd of zie ik dat verkeerd?

  Graag uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  H.Zweistra

 2. Inderdaad, je kan het met AOW vergelijken. In Griekenland moet je werkgever voldoende bijdragen in het pensioenfonds betalen. In het Grieks spreekt men van “ensima” of zegeltjes die vroeger op een pensioenkaart moesten worden geplakt (ondertussen is het systeem gelukkig gedigitaliseerd). Als je onvoldoende ensima hebt, krijg je geen pensioen, maar je kunt je ensima afkopen en zo toch je pensioen krijgen. Het pensioen wordt berekend op basis van je loon dat je hebt gekregen.

 3. Goedemiddag,
  Dank voor uw info. Als ik het goed begrijp krijgen de pensioengerechtigde Grieken een “staatspensioen” (= AOW) en als hij/zij lid is van een pensioenfonds ook een pensioen. ik probeer een beeld te krijgen van de Griekse situatie.
  Volgens deze site (: : https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=AV_AN_WAGE#) is het gemiddelde inkomen van de Griek tussen 2000 en 2018 op ongeveer 17.000 blijven staan, terwijl dat in Nederland gestegen is van 42.000 naar 46.700 euro.
  Hoeveel Grieken zijn er naar uw inschatting die op dit gemiddelde niveau zitten? En, belangrijker, kunnen zij hier van rondkomen?
  Mijn vragen stel ik in verband met een presentatie aan een klas leerlingen die naar Griekenland gaan in het kader van hun gymnasiumopleiding. Zij krijgen vooral info over de klassieke oudheid, maar ik wil ze ook iets meegeven over de huidige situatie van de bevolking daar.
  Alvast dank voor uw info.

  Met vriendelijke groet,

  H.Zweistra
  docent Aardrijkskunde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.