Sinds in september 2013 de partijtop van Gouden Dageraad was opgepakt en 18 maanden achter de tralies had gezeten in voorarrest, is het relatief stil gebleven rond de partij. De voedselbedelingen “enkel voor Grieken” zijn gestopt. Aanvallen tegen migranten, vluchtelingen en linkse sympathisanten zijn zeldzamer geworden, maar nooit helemaal verdwenen. De rechtszaak tegen de partij loopt nog steeds, maar de leden van de partij die zijn beschuldigd, zitten niet langer in voorarrest omdat de wettelijke periode van 18 maanden voorbij is. Dus zitten ze gewoon weer in het Griekse parlement. En de moordenaar van de Griekse rapper Pavlos Fyssas, Giorgos Roupakias, zit nog steeds niet achter de tralies.

Daardoor krijgen de aanhangers van de partij, en extreem-rechtse elementen samen met hen, het gevoel dat ze straffeloos kunnen doen wat ze altijd al hebben gedaan. Zo is een bende aanhangers van de partij een paar weken geleden binnengevallen in de “Vrije Sociale Ruimte” Favella in Piraeus, een soort van clubhuis voor linkse activiteiten. Bij die inval is de advocate van het gezin van Pavlos Fyssas flink gewond geraakt aan het hoofd.

En begin maart werden 5 leden aangehouden van een groep die zich Combat 18 noemt (het cijfer 18 verwijst naar de plaats in het alfabet van de letters AH – de initialen van de Duitse Führer). Die groep bekende aanslagen op anarchisten, het vernielen van Joodse monumenten, gevechten met zigeuners, en zo meer. Onder de gearresteerden bevond zich een advocaat die lid was van de politieke partij Nieuw Rechts van Failos Kranidiotis, voormalig raadgever van voormalig premier Samaras, de man die de extreem-rechtse sujetten van LA.O.S. in Nea Dimokratia heeft opgenomen. De nieuwe voorzitter van deze partij, Kyriakos Mitsotakis, heeft ooit nog een keer gezegd dat het geweld in Griekenland uitsluitend van politiek links komt. Dat een aantal anarchisten hersenloze vernielers zijn, zal ik niet tegenspreken, maar Mitsotakis kijk blijkbaar toch door een gekleurde bril naar de Griekse werkelijkheid.

Sinds de Macedonische naamskwestie weer actueel is, roeren de leden van Gouden Dageraad zich weer. Dit keer doen ze zich voor als nationalisten, geen nazi’s, die de belangen van Griekenland verdedigen en niet zullen toestaan dat het noordelijke buurland de naam Macedonië zal gebruiken (overigens heb ik vandaag een bijzonder interessant artikel over Macedonië gevonden – erg lang, maar zeer leerrijk). Door de reactie van Mikis Theodorakis op het protest van een paar weken geleden in Athene, hebben ze nu het gevoel dat ze de steun hebben van een groot deel van de Griekse bevolking.

Zo slingerden de GD-parlementsleden Nikos Michaloliakos, Ilias Kasidiaris en Panagiotis Iliopoulos twee weken geleden zware verwijten naar het hoofd van de 4 moslimparlementsleden uit Thracië die in het Griekse parlement zetelen. Ze beschuldigden hen er van dat ze de Griekse belangen niet verdedigden, maar wel de Turkse belangen. Als resultaat besloot het parlement om een kwart van de parlementaire vergoeding van de GD-parlementsleden in te houden. Ze zouden verder ook niet meer mogen deelnemen aan werkzaamheden van het voltallige parlement (wat dat ook moge betekenen).

In de loop van de afgelopen week kregen dan weer alle parlementsleden een brief die was ondertekend voor een aantal Pan-Macedonische verenigingen die dreigden dat ze als verraders zouden worden bestempeld indien ze durfden in te stemmen met een naam waarin het woord Macedonië voorkomt. Niet alleen dat: er zouden rechtszaken tegen hen worden opgestart, en ze zouden in de gevangenis belanden. De Parlementsvoorzitter vond dat dit soort dreigingen niet kon.

Toen er in het Parlement tijdens de week werd gediscussieerd over een wetsvoorstel van het Ministerie van Openbaar Vervoer, liet GD-parlementslid Yiannis Lagos zich gaan. Hij vond dat de parlementsleden best maar eens zouden luisteren naar wat er in de brief stond. Toen hij werd onderbroken, kwam het tot enorme spanningen. “Hou op, verrader”, zo klonk het uit de mond van Lagos.

SYRIZA-parlementslid Nikos Xydakis, voormalig journalist en welbespraakt, probeerde Lagos te doen stoppen. Dat lukte niet, en het veiligheidspersoneel moest tussenbeide komen. Bemerk in de video de beweging van de rechthand: een typisch Grieks gebaar dat gepaard gaat met ruziemaken. De parlementaire zitting werd stil gelegd, maar verder werden er geen disciplinaire maatregelen genomen.

Een dag na deze uitbarsting in het parlement viel een groep extremisten het kantoor van de Afghaanse gemeenschap in Athene binnen. De boel werd kort en klein geslagen en er werd brand gesticht. De actie werd opgeëist door een groep die zich Krypteia noemt. Krypteia is de naam van een oud-spartaans instituut, wellicht een soort van geheime veiligheidsorganisatie (het Oudgriekse woord “verbergen” zit in de naam). Er zijn aanwijzingen dat Krypteia verbonden is met Gouden Dageraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *