Volgend bericht is al een maand oud, maar zoals gezegd lukte het me niet om eerder te posten wegens gezondheidsperikelen.

Herinnert u zich deze video nog? Ik herinner me dat ik er werd voor opgeroepen door Terzake om uitleg te geven bij wat er hier gebeurt:

Volgende video is wellicht minder bekend, want die is niet getoond op de buitenlandse zenders:

In beide video’s patrouilleert een groep leden van Gouden Dageraad, aangevoerd door parlementsleden van de partij, door een volksmarktje (braderie) en controleert of de niet-Grieks uitziende verkopers wel de nodige papieren hebben om daar een stalletje uit te baten. Wanneer de papieren niet naar de zin zijn van de neonazi’s, breken ze de stalletjes af. De eerste video is gemaakt in Rafina op 7 september 2012, de tweede video is van Mesolonghi een dag later, op 8 september 2012.

Op 9 januari 2019 werd de rechtszaak gehouden waarin parlementsleden Georgos Germenis en Panagiotis Iliopoulos terecht stonden, samen met een ander lid van de partij. De twee allochtone slachtoffers van de aanval op het marktje in Rafina waren niet komen opdagen. De rechtbank oordeelde dat de slachtoffers op de hoogte waren gebracht van de rechtszaak en dat ze hen had opgeroepen via een plakbrief. Een van de slachtoffers heeft Griekenland ondertussen verlaten. Gezien ze er niet waren, werd besloten om hun getuigenis niet voor te lezen in de rechtszaak.

Daardoor werd de aanklacht voor het onwettelijke controleren van papieren en voor geweld tegen derden. Nochtans had parlementslid Germenis gezegd tijdens een radiouitzending dat Gouden Dageraad de stalletjes hadden afgebroken omdat ze er illegaal stonden. Dat bewijsstuk werd niet gebruikt tijdens de rechtszaak.

Vier politieagenten waren eveneens als getuigen opgeroepen. De eerste zei dat hij te ver van de gebeurtenissen af stond om te kunnen oordelen of de beschuldigden er bij betrokken waren. De tweede zei dat hij alle Gouden Dageraad mensen gewelddaden zag uitvoeren. Na druk van de verdediging van de parlementsleden, stelde hij zijn getuigenis bij en zei hij dat hij niet zeker was of Iliopoulos er bij was. De derde politieagent zei dat hij had gezien dat Iliopoulos de papieren controleerde, maar dat hij niet kon zien of het parlementslid betrokken was bij de gewelddaden, wegens de algemene chaos die er op dat moment heerste. De vierde zag eveneens dat Iliopoulos de papieren controleerde, maar zei dat hij daarna niets meer had gezien.

De rechter vond ook dat er een redelijk twijfel was dat de parlementsleden die terecht stonden, ook daadwerkelijk betrokken waren bij de gewelddadigheden. Resultaat: vrijspraak voor de neonazi’s.

Hetzelfde verdict werd op 14 november 2014 al geveld voor de gebeurtenissen in Mesolonghi. Ook toen waren de slachtoffers niet komen opdagen (uit angst voor Gouden Dageraad) en werd een deel van het bewijsmateriaal niet gebruikt.

En ook Ilias Kasidiaris – kandidaat-burgemeester voor Athene – werd niet vervolgd nadat hij de Roma-inwoners in Aspropyrgos als “menselijk afval” had bestempeld.

3 thoughts on “De straffeloosheid tegenover Gouden Dageraad

  1. Wat een triest verhaal. De xenofobie haalt het meer en meer in heel Europa. Ik ervaar het echt als beangstigend en zo onrechtvaardig..

  2. Schrijnend, intriest en misselijkmakend ! Een vrijgeleide voor nog meer laakbare praktijken. Beangstigend ook dat velen zich hierbij weinig vragen stellen, of erger nog, dit soort praktijken vergoelijken.

  3. ja zo erg… inderdaad beangstigend dat zit zomaar kan. Heel moedig van Bruno om dit telkens weer de media in te sturen. De reacties moeten blijven komen… we glijden af naar een gevaarlijke situatie.
    Bedankt Bruno voor je verslaggeving, ik doe je berichten steeds met een klein hartje open, zo van: wat zal het nu weer zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.