Telkens er een nieuwe Griekse regering aan de macht komt, probeer ik een overzicht te geven van wie er deel van uit maakt. Kyriakos Mitsotakis, de nieuwe premier, heeft gekozen voor een regeringsploeg van 51 mensen. Het gaat hier om ministers, onderministers en plaatvervangende ministers (een concept dat niet bekend is in België of Nederland). Van die 51 zijn er 5 vrouwen. Mitsotakis zei in een interview met de BBC dat de vrouwen blijkbaar aarzelden om deel uit te maken van zijn ploeg. Of dat te maken heeft met zijn uitlating op een roddelprogramma op de ochtendtelevisie van een aantal weken geleden, waar hij zei dat huishoudelijke taken meer het werk zijn voor een vrouw, is niet zeker.

Mitsotakis heeft een regeringsploeg samengesteld die niet enkel uit politici bestaat, maar ook uit mensen uit de bedrijfswereld (we noemen hen graag technocraten). Sommigen onder hen stonden zelfs niet eens op de kieslijsten. Hij heeft verder mensen uit de verschillende vleugels van zijn partij opgenomen, om de vrede te bewaren, maar er zijn ook mensen die van andere partijen komen. Een onvolledig overzicht.

Vice-premier: Panagiotis Pikrammenos. Geen onbekende voor wie deze blog al een paar jaar volgt. Pikrammenos was waarnemend premier van 16 mei tot de verkiezingen van 20 juni 2012, toen Antonis Samaras tot premier werd verkozen. Tot dan was hij Voorzitter van het Hooggerechtshof. Ondanks suggesties van de regering SYRIZA dat Pikrammenos betrokken was bij het Novartis-schandaal, staat hij voor de meeste Grieken toch boven alle verdenking.

Minister van Financiën: Christos Staïkouras. Hij is een econoom met diploma aan de universiteit van Athene en een MBA bij Imperial College in Londen. Hij heeft verder nog een doctoraat behaald in het bankwezen aan de City University Londen. Ook geen onbekende. Hij was plaatsvervangend minister van Financiën in de regering Samaras van juni 2012 tot januari 2015. Onder meer onder zijn bewind (nu ja, hij was weliswaar plaatsvervangend minister) ging het minimumloon naar beneden. Staïkouras zit op één lijn met de crediteuren.

Minister van Economische Ontwikkeling en Investeringen: Adonis Georgiadis. Over Adonis heb ik al veel geschreven. De man heeft het geschopt tot vice-voorzitter van Nea Dimokratia zonder enige noemenswaardige kwaliteiten, behalve dan door het feit dat hij niet uit de media weg te branden is sinds 2007. Hij is een tele-verkoper en begon zijn politieke carrière bij de extreem-rechtse partij LA.O.S. Hij verkocht niet enkel boeken (waaronder een antisemitisch werk “Joden, de hele waarheid” van holocaustontkenner en vader van een parlementslid van Nea Dimokratia, Kostas Plevris), maar hij gaf jarenlang zijn politieke meningen op obscure televisiezenders tot hij een breder podium kreeg op de grotere zenders met zijn opruiend taalgebruik. Georgiadis heeft de huidige premier Mitsotakis meermaals beledigd tijdens die praatjes, maar dat lijkt niet veel meer uit te maken. Adonis wil zo snel mogelijk de bulldozers het terrein van de oude luchthaven laten op rollen, om het project in de steigers te zetten. De man die ooit nanovestjes (die op magische wijze skeletalte spierpijn verlichten) verkocht op televisie, zal eveneens minister voor Wetenschappelijk Onderzoek worden. Wie dacht dat het populisme met Alexis Tsipras eindigde, moet Adonis Georgiadis maar eens bezig zien.

Minister van Buitenlandse Zaken: Nikos Dendias. Ook deze man is geen onbekende. Hij was tijdens de regering Samaras minister van Openbare Orde. In de oppositiejaren heeft hij laten merken dat hij niet blij is met de rechtse vleugel in zijn partij. Dendias moet zich bezig houden met een steeds sterker drukkende Erdogan in het oosten. Turkije wil momenteel gaan boren naar fossiele brandstoffen buiten de kust van Cyprus en is het niet eens met het feit dat het daar geen Turks gebied is. Tegelijk is het ook uitkijken hoe Dendias gaat reageren op de Turkse druk die wil dat de 8 militairen die na de mislukte coup tegen Erdogan in juli 2016 naar Griekenland zijn gevlucht en daar asiel hebben gekregen.

Plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken – verantwoordelijk voor Europese Zaken: Miltiadis Varvitsiotis. Ook niet bepaald een nieuwe naam: Varvitsiotis behoort tot een politieke familie die al lang tot Nea Dimokratia behoort. Hij was minister van Scheepvaart onder de regering Samaras en liet zich ooit in een interview ontvallen dat eenieder die de extra belasting op vastgoed (ENFIA) niet kan betalen, zijn huis dan maar moet verkopen. Varvitsiotis zelf heeft een offshore bedrijf opgericht om kapitaal te hebben om grond te kopen op het luxe-eiland Mykonos. Varvitsiotis is verder geen vriend van de transseksuelen, die hij er van beschuldigde dat ze ondertussen de stem van Griekenland uitmaken.

Minister van Openbare Orde: Michalis Chrysochoïdis. Opmerkelijk dat deze man minister wordt in een kabinet van Nea Dimokratia, want Michalis Chrysochoïdis behoort tot PASOK. Van zodra de nieuwe Griekse premier zijn minister van Openbare Orde aankondigde, werd Chrysochoïdis uit de partij gezet. Hij was verantwoordelijk voor het oprollen van de terroristische organisatie 17 November naar aanloop van de Olympische Spelen in 2004, en werd gezien als succesvol politicus. Voor mij zal hij altijd de man blijven die op televisie openlijk heeft toegegeven dat hij de tekst van het memorandum (de voorwaarden voor de eerste noodlening) niet had gelezen.

Minister van Onderwijs en Religieuze Zaken: Niki Kerameos. Een nieuwkomer in de politiek en een van de weinige vrouwen in deze regering. Ze is advocate en heeft een resem diploma’s op zak en ze houdt zich vooral met welzijnswerk bezig. Ze heeft al heel wat veranderingen aangekondigd in het onderwijs. Ze zorgde al meteen voor een rel door te zeggen dat de schoolboeken voor het nieuwe schooljaar nog niet in de scholen zijn aangekomen, hoewel de vorige regering die in mei al geleverd. Ze is verder van plan om het asiel op de gebieden van de universiteitscampussen af te schaffen, waardoor oproerpolitie er zonder toestemming van de rectoren binnen kunnen. In het verleden werd dat asiel wel eens misbruikt door anarchisten die de domeinen van de universiteit gebruikten om brandbommen te maken om de politie mee te bekogelen. Het asiel is quasi heilig in Griekenland, nadat de junta met een tank de campus van de Polytechneio was binnengereden. Kerameos was dit jaar gesignaleerd op de Bilderberg-vergadering.

Minister van Tewerkstelling en Maatschappelijke Zaken: Yiannis Vroutsis. Alweer geen onbekende. Vroutsis had dezelfde positie in de regering Samaras toen de werkloosheid tot meer dan 27% opliep. Hij was geen voorstander van de SYRIZA-maatregel om het minimumloon op te trekken. Hij heeft zelf trouwens tijdens zijn vorige termijn het minimumloon voor de -24-jarigen nog meer naar beneden gebracht en hij heeft ook de collectieve arbeidsovereenkomsten afgeschaft (deels teruggebracht door SYRIZA). Het feit dat Mitsotakis hem weer dezelfde portefeuille geeft, zou er kunnen op wijzen dat Vroutsis een aantal maatregelen van SYRIZA weer gaat terugschroeven. Het is in ieder geval al begonnen met het feit dat asielzoekers (en niet-EU buitenlanders) niet langer meer een zo maar een AMKA nummer krijgen. Dat is een sociale zekerheidsnummer, waarmee je bij de openbare gezondheidszorg terecht kunt.

Onderminister van Tewerkstelling en Maatschappelijke Zaken verantwoordelijk voor Maatschappelijke Solidariteit: Panagiotis (Notis) Mitarakis. Ook geen nieuwe naam. Mitarakis was onder Samaras onderminister voor Economische Ontwikkeling en Concurrentie. Vanochtend kwam hij op SKAI TV (waar anders) vertellen dat hij een leeg regeringskantoor had aangetroffen vol kakkerlakken. Hij heeft jaren in Londen gewerkt voor investeerders en heeft een indrukwekkend CV. Mitarakis is wel veroordeeld geworden om een ongehuwde moeder tewerk te stellen zonder sociale bijdragen te betalen. Hij beweerde dat ze onbezoldigd voor hem werkte.

Onderminister van Tewerkstelling en Maatschappelijke Zaken verantwoordelijk voor Welzijn en Maatschappelijke Solidariteit: Domna Michailidou. Nog een vrouw in de regering, en blijkbaar een harde tante die een heel aantal mensen nu al tegen zich in het harnas heeft gejaagd. Uit een video van 2018 bleek dat ze mensen die zich nog steeds anti-dictatoriaal opstellen (en dus tegen de junta zijn) als psychisch ziek. Verder vindt ze ook dat Griekenland enkel concurrentieel kan worden door de lonen nog meer te laten zakken en door het minimuloon ook naar beneden te halen. Ze heeft een diploma van York en Cambridge op zak en heeft voor de OESO gewerkt. Een rijk CV, maar ze zal duidelijk op haar woorden worden afgerekend en minder op haar diploma’s en werkervaring.

Minister van Volksgezondheid: Vasilis Kikilias. Ex-basketbalspeler. Een man die een moeilijk ministerie in handen heeft gekregen. Er is de voorbije jaren zwaar bespaard in gezondheidszorg. Kikilias is de voorbije dagen al een kijkje gaan nemen in verschillende openbare ziekenhuizen en heeft al te kennen gegeven dat hij de wetgeving rond het roken in het openbaar zal toepassen. Ik wens hem veel succes. In de 20 jaar dat ik hier woon, heb ik al zijn voorgangers net hetzelfde horen beweren.

Minister van Milieu en Energie: Kostis Chadzidakis. Toch mooi hoe dat kan in Griekenland: milieu en energie in 1 ministerie onderbrengen, terwijl er nauwelijks van hernieuwbare energiebronnen gewag wordt gemaakt. Chadzidakis komt uit de gematigde vleugel van Nea Dimokratia en zal zich moeten bezig houden met een moeilijk thema: de privatisering van DEI, de openbare elektriciteitsmaatschappij. Hij zei dit weekend al dat de financiële situatie van het bedrijf zo slecht is dat het geen goed idee is om nu te privatiseren. U herinnert zich Chadzidakis misschien nog wel toen hij door manifestanten in 2011 aangevallen werd op het Syntagmaplein en met bebloed hoofd moest worden weggeleid.

Onderminister van Milieu en Energie, bevoegd voor Ruimtelijke Ordening en Stadsmilieu: Dimitris Oikonomou. Een technocraat en professor aan de universiteit van Thessalia. Maar er is toch wel wat te doen rond zijn positie. Hij zal namelijk verantwoordelijk zijn voor het project Elliniko: de vroegere luchthaven die nu zal worden omgebouwd tot… Ja, tot wat. Het is allemaal nogal onduidelijk. Oikonou was consulent voor Lambda Development, het concern dat Ellinko heeft gekocht. Er is sprake van belangenvermenging.

Minister van Infrastructuur en Openbaar Vervoer: Kostas Karamanlis. Ik vermeld hem vooral vanwege de naam. Kostas Karamanlis is de neef van voormalig premier en president Konstantinos Karamanlis en is ook nog eens verwant met de voormalige premier Kostas Karamanlis die Griekenland in de laatste rechte lijn op weg naar de economische afgrond bracht. Ik kan me niet van indruk ontdoen dat deze telg van de Karamanlis-familie is verkozen wegens zijn naam.

Minister van Landbouwontwikkeling en Voeding: Makis Voridis. Nog een politicus die groot is geworden in de extreem-rechtse schoot van de LA.O.S. partij. Voridis is advocaat met een niet onbesproken verleden. Ik heb het hier al eerder over hem gehad. Israël wil met de man niets te maken hebben, wegens zijn anti-semitische verleden. Voridis zelf zegt dat hij geen anti-semiet is, maar dat hij wel met mensen heeft opgetrokken die deze mening zijn toegedaan. Of die verklaring voldoende is voor premier Mitsotakis…. Maar hij heeft Voridis nodig om de extreem-rechtse vleugel van Nea Dimokratia kalm te houden.

2 thoughts on “Wie zit er in de nieuwe Griekse regering?

  1. Hoi Bruno, Bedankt voor je uitvoerige weergave van de nieuwe/oude club. We kunnen niet veel anders doen dan afwachten en er het beste van hopen…
    Dit is wat 14-7 als afsluiting van een artikel in EKathimerini stond.
    “The administration will certainly experience conflict. One can easily imagine a technocrat minister berating a career politician over some unfinished task, with the latter answering back: “Do you know who I am? Do you know how many votes I got?”

    This government has to succeed. Greece has lost a lot of ground over the previous years. The only way to regain it is by taking leaps and risks.”

  2. Ik ben altijd positief gestemd, maar de situatie in Griekenland is een van de weinige dingen waar ik geen oplossing voor zie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *