Begin mei moet Griekenland ophouden met de hoofdwoning te beschermen van mensen die hun leningen niet meer kunnen afbetalen. Dat is nodig om de banken weer gezond te maken, want de meeste van deze leningen zijn oninbaar en zitten nog steeds in de portefeuille van de Griekse banken.

Liberalisering van de executieverkopen, zo heet het. Tot nog toe hield de Griekse wet de huisuitzettingen van de hoofdwoning tegen, maar de SYRIZA-regering heeft er voor gezorgd dat dit niet langer het geval is. De facto houdt de bescherming van de eerste woning op eind april.

Mensen die moeite hadden om hun leningen af te betalen, konden tot nu toe zich opgeven om de leningen over een langere periode af te lossen, maar ondertussen loopt ook die mogelijkheid ten einde.

Volgens de krant To Vima zouden vermoedelijk 20.000 huizen van mei onder de hamer komen en zullen de eigenaars op straat worden gezet. Gaan deze mensen aan hun lot worden overgelaten?

SYRIZA maakte zich altijd sterk dat ze een partij was die een sociaal beleid probeerde te voeren, wat werd gedwarsboomd door de crediteuren. Nochtans maakten Tsipras en de zijnen zich sterk dat ze het juk van Brussel en Berlijn in augustus 2018 van zich af hadden geworpen.

En misschien is dat wel zo, want afgelopen week was eurocommissaris Paolo Gentiloni hier en die zei dat het de Griekse regering vrij stond om een sociaal beleid te voeren. Nu zitten we sinds juli 2019 wel met een regering die niet zo veel nadruk legt op het sociale als SYRIZA dat beweerde te doen.

En zo doen er nu geruchten de ronde dat mensen die hun huizen dreigen te verliezen, aanspraak kunnen maken op een huursubsidie van … 200 euro per maand.

Of we een toename gaan zien in executieverkopen, valt nog af te wachten. Die vonden namelijk ook al plaats onder de SYRIZA-regering. Tsipras en de zijnen hadden trouwens de wetgeving “gestroomlijnd” en de Europese good practices toegepast, waarbij huizen ook online kunnen worden verkocht en niet langer in het bijzijn van een notaris. De protesten, destijds nog door SYRIZA begonnen met de slogan “Geen enkel huis in handen van een bankier”, zijn dan ook al een tijdje gestopt. U hebt misschien wel een en ander gezien in de documentaire van Ingeborg Beugel. Indien niet, dan moet u dit beslist bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *