Het toeristische seizoen is grotendeels voorbij, hoewel de temperaturen daar vandaag niet op leken te wijzen: het kwik steeg tot 36 graden in Piraeus en Athene. En het is sneller tot zijn einde gekomen dan voorzien.

Gisteren maakte de regering van het Verenigd Koninkrijk bekend dat een aantal Griekse eilanden op de quarantainelijst komen. Dat betekent dat Britse toeristen die terugkeren van deze eilanden, voor 14 dagen in quarantaine moeten gaan om de verspreiding van corona in Groot-Brittannië tegen te gaan.

Het gaat om de eilanden Lesbos, Tinos, Serifos, Mykonos, Kreta, Santorini en Zakynthos. Volgens de Britse autoriteiten zou de beslissing zijn genomen op basis van bepaalde gegevens. Ik zou ze graag willen zien. Ik kan begrijpen dat Mykonos en vooral Zakynthos en Kreta op de lijst staat. Dat zijn namelijk geliefde vakantieoorden voor Britten. Net zoals Kerkyra of Rhodos trouwens, maar die eilanden staan dan weer niet op de lijst. Om de een of andere reden staan Lesbos, Tinos en het piepkleine Serifos er wel op. Ik vind het een bijzondere selectie van Griekse eilanden.

De beslissing werd genomen nadat een aantal Britse toeristen terugkwamen van vakantie uit Griekenland en positief bleken. Niet verwonderlijk, als je zag hoe ze zich gedroegen op vakantie. Hoewel de Griekse overheid een avondklok had ingesteld op toeristische plaatsen, gingen ze gewoon verder feesten op straat en op strand, zonder maskers en zonder zich iets aan te trekken van social distancing. Dronken Britse toeristen: het blijft wel een aparte categorie. Ze hebben met hun gedrag er wellicht voor gezorgd dat het virus zich sneller is gaan verspreiden en nu het seizoen voorbij is, blijft Griekenland er mee zitten.

De aankondiging heeft er voor gezorgd dat de Britse toeristen halsoverkop vertrekken om te vermijden dat ze bij thuiskomst in quarantine moeten. Ze hebben nog tot morgenochtend, woensdag 9 september, want dan wordt de maatregel van kracht. Een brutaal einde van de vakantie, maar ook een koude douche voor de mensen hier die van dit soort toerisme moeten leven.

Vandaag volgde Nederland: de overheid daar geeft een code oranje aan voor alle Griekse eilanden. Dat betekent dat niet-essentiële reizen naar de eilanden wordt afgeraden. Wie terugkeert, zal 10 dagen in quarantaine thuis moeten. Dit is nog een stuk steviger dan de maatregel van het Verenigd Koninkrijk.

Ook hier is het me ook niet helemaal duidelijk op basis van welke gegevens deze beslissing is genomen. Het is een feit dat er een enorme stijging van het aantal besmettingen was in Griekenland in de maand augustus. Maar dat hebben we al een hele tijd gezien. Waarom dan wachten tot 8 september? Overigens zou het best kunnen dat de Nederlandse toeristen (niet allemaal, maar misschien wel een specifieke groep) voor een verspreiding van het virus hebben gezorgd, zoals de Britten dat wellicht ook hebben gedaan. Ik herinner me nog het artikel van Thijs Kettenis in Trouw afgelopen maand.

In augustus waren er meer besmettingen dan alle maanden voordien gecombineerd

En waarom alle eilanden? Wanneer ik kijk naar de Griekse kaart van het aantal besmettingen, lijkt het grootste probleem op dit moment te bestaan in Attica en rond Thessaloniki.

Aantal besmettingen per regio op 8 september 2020

Nu moet ik daar wel wat kanttekeningen bij maken. Want misschien weten de Britten en Nederlanders meer dan wat wij weten in Griekenland.

  • Ik had het hier al gemeld: de besmettingen worden toegewezen aan de woonplaats van de besmette persoon en niet aan de plaats waar de besmetting is ontdekt. Zo kan iemand die geregistreerd is in Athene, positief zijn bevonden op een van de eilanden, maar de besmetting wordt niet op dat eiland geregistreerd. Dus misschien is de Griekse kaart niet helemaal betrouwbaar?
  • Er zijn geruchten in Griekenland dat het aantal besmettingen op de toeristische eilanden onder de mat zijn geschoven om geen paniek te veroorzaken. Zouden die geruchten dan toch een kern van waarheid kunnen bevatten? En zouden Groot-Brittannië en Nederland toegang hebben tot gegevens die tot dusver nog niet in de Griekse media zijn verschenen?

Om het plaatje volledig te maken, wil ik u volgende info niet onthouden:

  • Vandaag tekent Griekenland officieel 290 doden en 11.832 gevallen (daar zitten ook toeristen tussen). Al bij al lijkt me dat nog een redelijk cijfer, zeker als je het vergelijkt met het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Of de cijfers betrouwbaar zijn, daar wil ik me niet over uitspreken.
  • In Moria, het grootste en afschuwelijkste vluchtelingenkamp van Europa, is men eindelijk beginnen testen. Er zitten op dit moment meer dan 12.000 mensen vast in nog steeds wraakroepende toestanden. De capaciteit van het kamp is nauwelijks 3.000 mensen. Door overbevolking kun je onmogelijk aan social distancing doen. Maar zelfs handen wassen is er niet mogelijk. Het is alsof men moedwillig een toestand heeft willen creëren die corona in de hand werk. Van de 2.000 testen die tot nu toe zijn afgenomen, zijn er 35 officieel positief. De schrik bij de bewoners van het kamp zit er diep in . De besmette gevallen (de meesten zijn asymptomatisch) worden in een aparte ruimte in het kamp gehouden. Er is geen kliniek. Artsen Zonder Grenzen werd gedwongen om zijn veldhospitaal te sluiten, en de “hospitainer” van Nederland is nog steeds niet bemand, dus is totaal nutteloos op dit moment. Ingeborg Beugel heeft er in De Groene Amsterdammer over geschreven.

Afgaande op alles wat hierboven staat, zou ik durven zeggen dat een aantal overheden hun prioriteiten niet helemaal op een rijtje hebben.

One thought on “Griekenland op de quarantainelijst?

  1. En de bom in Moria is gebarsten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *