Gisteravond kwamen de Griekse epidemiologen tot het besluit dat het nog te vroeg is om de van kracht zijnde lock-down op te heffen. Dat betekent dat we nog meer dan een week de geldende regels zullen moeten volgen.

Concreet: mondkapjes binnen en buiten, verplaatsingen zijn enkel toegestaan nadat je een SMS hebt gestuurd, de avondklok van 21u blijft verder geldig, en winkels en horeca blijven gesloten. Oh ja, en je mag nog steeds niet gaan jagen of een vislijntje uitgooien. Kerken blijven gesloten.

Reizigers die vanuit het buitenland komen (reizigers van buiten de EU mogen niet naar Griekenland reizen, behalve vanuit Groot-Brittanië, Singapore, Australië, Japan, Nieuw Zeeland, Rwanda, Zuid Korea, Thailand en Verenigde Arabische Emiraten), moeten een negatief testresultaat voorleggen, en moeten nadien sowieso 7 dagen zelf in quarantine gaan. Dat gaat worden gecontroleerd door de politie, want reizigers moeten in een PLF hun verblijfplaats aangeven. De maatregel blijft al minstens van kracht tot 21 januari.

Maar lagere scholen en kleuterscholen gaan vanaf maandag wel weer open. Sinds gisteren zijn de lessen vanop afstand in de middelbare school ook weer begonnen, met groot succes, aldus de regering. De ervaringen die mijn vrouw me meedeelt, geven een ander beeld, maar daar heb ik het al eens over gehad.

De steeds langer durende lock-down dreigt inmiddels grote financiële gevolgen te gaan hebben. In het European Payment Report van het bedrijf Intrum is te lezen dat 52% van de Grieken in het onderzoek aangaf dat ze in 2020 hun rekeningen niet konden betalen. 62% zei dat ze af en toe rekeningen niet betaalden en 49% gaf aan dat ze inkomen hadden verloren in 2020. Dat is het hoogste percentage in Europe. 17% zei dan weer dat hun inkomen gelijk was gebleven of was toegenomen, terwijl dat cijfer op 38% staat voor Europa. 70% van diegenen die hun inkomen zagen slinken, gaven aan dat ze niet-essentiële uitgaven hebben teruggeschroefd, en 31% van hen is op zoek naar een bijverdienste om het verlies in inkomen goed te maken. En dat is geen eenvoudige opdracht in het midden van een pandemie met een lockdown.

De voorzitter van de Griekse Confederatie van professionals, ambachtslieden en kooplieden ΓΣΕΒΕΕ, vertelde het volgende op TV vanochtend: “De horeca blijft gesloten zonder uitzicht op opening en zonder enige steunmaatregelen voor de sector. Er is een speciaal ondersteuningsprogramma nodig. Komt dit er niet, dan wordt 50% van de bedrijven gesloten”. Volgens de voorzitter werken er 330.000 mensen in de horeca, maar de sector beïnvloed indirect het inkomen van een ​​miljoen mensen.” 2021 zal geen gemakkelijk jaar worden. Hoe Griekenland er in gaat slagen om tot 2060 primaire surplussen te halen op de begroting, zoals afgesproken met de crediteuren, weet ik niet.

Ondertussen zijn de vaccineringen begonnen. U kunt het verloop van de vaccinaties hier volgen. Vanaf 20 januari begint de vaccinering voor de bevolking, te beginnen bij mensen die ouder zijn dan 85.

In een persbriefing begin december zei toenmalig regeringswoordvoerder Stelios Petsas, dat er maandelijks 2,1 miljoen vaccinaties zullen worden gegeven, iets wat eveneens door minister van Volksgezondheid Kikilias werd beweerd. Op dit moment zitten we aan een paar duizend vaccinaties per dag, dus de kans dat we dat cijfer halen in januari, lijkt voorlopig heel erg klein. Toch is premier Mitsotakis blij met het tempo waarop wordt gevaccineerd. “Zoals ons wijs volk zegt: wie gehaast is, dreigt te struikelen”, zo zei hij gisteren in een vergadering met de epidemiologen. Hij wil het tempo opvoeren van ongeveer 5.000 vaccinaties tot 8.000 vaccinaties per dag. Als we een rekensommetje maken, dan zal het wel even duren voor 70 tot 80% van de 10 miljoen Grieken gevaccineerd raakt. Hopelijk gaat het aantal dagelijkse vaccinaties later op het jaar flink de hoogte in.

One thought on “Lock-down verlengd tot minstens 18 januari

  1. “behalve vanuit Groot-Brittanië” (mogen ze wel binnenkomen…) dat vind ik dan wel een gotspe…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *