Een feest voor de democratie, zo luidde het in oktober. Gouden Dageraad werd na een jarenlang proces als criminele organisatie veroordeeld en een aantal leden verdwenen achter de tralies. Voor jaren, volgens de veroordeling. Hij was onder meer veroordeeld voor zijn “patrouilles” waarbij hij op zoek ging naar buitenlanders. Hij was een van de daders die de bar Cointreau op Plateia Amerikis in de fik had gestoken. Die bar werd uitgebaat door iemand uit Kameroen.

Dat was vier maanden geleden. Afgelopen week werd Nikos Papavasiliou vrijgelaten. Hij was lid van de plaatselijke organisatie van Gouden Dageraad in Nikaia, waar Pavlos Fyssas vermoord werd, eveneens door een lid van dezelfde plaatselijke organisatie. Papavasiliou was in eerste instantie veroordeeld tot zes jaar cel.

Papavasiliou had gevraagd om zijn straf op te schorten. Dat verzoek werd afgewezen voor de openbare aanklager, maar het Hof Van Beroep ging er toch op in. Papavasiliou is nu vrij, maar moet zich wel elke maand op het politiebureau van zijn woonplaats aanmelden en hij mag het land niet verlaten.

Papavasiliou was niet de enige die opschorting van zijn straf had gevraagd. 3 andere leden van de organisatie hadden het eveneens aangevraagd, maar hun verzoek werd afgewezen.

Ondertussen zijn nog 2 veroordeelde leden van Gouden Dageraad op vrije voeten. Yiannis Lagos zit nog steeds in het Europees Parlement, en Griekenland heeft weliswaar eindelijk zijn uitlevering gevraagd, maar er is heel wat bureaucratie gemoeid bij het opheffen van zijn politiek asiel (weet even niet of dat de juiste term is in het Nederlands).

En de nummer 2 van Gouden Dageraad, Christos Pappas, is nog steeds voortvluchtig. De politie hield zijn woning in het oog voor de straffen door de rechtbank werden uitgesproken in oktober, maar om de een of andere reden is hij toch weten te ontsnappen. Na 4 maanden is er nog steeds geen spoor van de man. Griekenland heeft nog steeds geen internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd en heeft de kwestie ook nog niet aangekaart bij Europol. Er wordt geen uitleg gegeven door de autoriteiten, dus het mag niet verwonderen dat er allerlei theorieën de ronde doen.

Toch zoekt de Griekse politie een papas. Maar dan zonder hoofdletter en zonder de dubbele -p. De politie wil namelijk een priester recruteren van de oosters-orthodoxe Kerk van Christus, om “een vacante functie van officier van dienst – predikant” te vervullen.

2 thoughts on “Eerste gevangene van Gouden Dageraad is alweer vrij

  1. Kunnen ze niet gewoon een prijs op hun -lege- hoofden zetten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *