De troeven van Skiathos

Skiathos is wellicht niet het bekendste Griekse eiland voor de Vlamingen, en diegenen die het kennen, doen het misschien af als een zeer toeristische bestemming, maar het eiland heeft toch wel een paar  troeven. In Griekenland staat het vooral bekend om zijn prachtige stranden. Wij hadden vooral behoefte aan rust en water, en dat hebben we op Skiathos gevonden.
Aselinos Lalaria2 Tsougkria Skiathos is bijzonder klein, maar heeft 65 stranden. Het zijn bijna allemaal zandstranden, en het water is kristalhelder. Het strand Koukounariës (tevens beschermd natuurgebied) wordt trouwens beschouwd als een van de mooiste stranden van Griekenland. Het is best een mooi strand, maar voor mij gaat de prijs wel naar Tsougkria en Lalaria -enkel te bereiken met een bootje. Op de foto’s zie u Aselinos, Lalaria (waar uw trouwe dienaar het ongelofelijk heldere water test) en Tsougkria (met rasta die een touch of Jamaica geeft aan het geheel).
Onderwater De meeste stranden zijn vlot toegankelijk en u kunt er zelfs met het openbaar vervoer naartoe: er is een halte bij elk strand. Wat ik wel vervelend vond, is het feit dat er op bijna alle populaire stranden aan watersport wordt gedaan: waterski, banaan (of hoe heten die dingen), parasailing en wat weet ik nog allemaal. En er zijn ook nog de beach bars. Even rustig zwemmen is er niet bij. Mocht u dat wel willen, dan is de boodschap: een beetje zoeken en u vindt vast wel een strand naar uw gading. Alleen zijn ze niet allemaal even toegankelijk en om sommige te bereiken is echt wel een terreinwagen nodig.

Skiathos4De hoofdstad van het eiland is prettig om in te kuieren, met 1 zeer toeristische straat. Langs de kade vindt u restaurants, taverna’s en toeristenwinkeltjes. Ik kan er misschien 2 keer rondlopen, maar dan heb ik het wel gezien.
Verder is Skiathos het eiland van 2 bekende Griekse schrijvers uit de 19de eeuw: Alexandros Papadiamantis (zijn huis is een museum), en zijn neef Alexandros Moraitidis.

In de bergen rond de hoofdstad lijkt het net of je je in de bossen van de Pelion bevindt. Het is er groen, groen, groen en koel.

Afgebrand “Heeft het niet gebrand op Skiathos?”, zult u zich misschien afvragen. Inderdaad, in juli is een stukje van de bossen boven het strand van Agia Paraskevi in de vlammen opgegaan. Groot is de schade niet, en het betreft maar een klein stuk bos, heel toevallig net rond een groot hotel, dat misschien wel aan uitbreiding toe is. Het is nooit aangetoond dat de brand aangestoken is, maar iedereen met wie ik sprak, gelooft dat het geen ongeluk was.

One thought on “De troeven van Skiathos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *